Μαρινόπουλος: Προστασία μέχρι τον Σεπτέμβριο και καμία κατάσχεση

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτές τις αιτήσεις προσωρινής προστασίας (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), που έχει καταθέσει ο όμιλος «Μαρινόπουλος ΑΕ», έως τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα θα εξεταστεί η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου προστατεύεται η περιουσία του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές και παγώνει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου, απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού.

Οι εργαζόμενοι εξαιρούνται από το καθεστώς προστασίας (το είχαν ζητήσει οι ίδιοι ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους) και οι μισθώσεις.

Συγκεκριμένα, η προστασία ισχύει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου.

Το δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει τις κατασχέσεις από τους πιστωτές και παράλληλα να παγώσει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου, απαγορεύοντας τη διάθεση ακινήτων και εξοπλισμού.

Υπέρ του αιτήματος ήταν οι τράπεζες, εργαζόμενοι -όπως είχαν ζητήσει- το ΙΚΑ και οι προμηθευτές.

Της προστασίας εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι (όπως είχαν ζητήσει) και οι μισθώσεις.

Δυσαρέσκεια Μαξίμου από τη στάση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατά της Μαρινόπουλος

Νωρίτερα και ενώ η συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο σχετικά με το αίτημα του Ομίλου «Μαρινόπουλος» για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας έως την εκδίκαση των προσφυγών του Ομίλου για την υπαγωγή του στο άρθρο 99, ήταν σε εξέλιξη, έκπληξη αποτέλεσε η στάση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που τάχθηκε κατά των αιτήσεων της εταιρείας, γεγονός που προκάλεσε και την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης, που παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία και έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συσκέψεις για να αποτρέψει ένα ναυάγιο.

Επανήλθε ο όμιλος Σκλαβενίτη

Ο όμιλος Σκλαβενίτη επανέρχεται για τον Μαρινόπουλο, αλλά αυτή τη φορά με πρόθεση εξαγοράς. Αν και η πρόθεση αυτή δεν αναφέρεται ρητώς στην επιστολή που εστάλη, με αυτήν η Σκλαβενίτης ανακοινώνει μια σειρά προϋποθέσεων για τη συμμετοχή της στο σχέδιο εξυγίανσης.

Σε κείμενο που αναγνώστηκε στο Πρωτοδικείο αναφέρεται ότι «μετά από τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις, η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις ανοιγείσες από τον όμιλο Μαρινόπουλος, διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες».

Στην ίδια επιστολή η Σκλαβενίτης επισημαίνει ότι η τελική συμμετοχή της «εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διάμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος και τις τράπεζες. Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης».

Μαρινόπουλος: Κερδίζουμε χρόνο για να βρεθεί βιώσιμη λύση

Τι λέει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τον Μαρινόπουλο

tvxs

Δεκτή η αίτηση προστασίας της Μαρινόπουλος

Εργαζόμενοι της «Μαρινόπουλος» στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα