Το καλό και το κακό σενάριο για τη Μαρινόπουλος

Στην ...μητέρα όλων των δικών του ελληνικού επιχειρείν στρέφονται σήμερα τα μάτια καθώς στις 11 το πρωί στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα ξεκινήσει η συζήτηση της προσωρινής διαταγής που αιτήθηκε η Μαρινόπουλος στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρο 99) του πτωχευτικού κώδικα. Το αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της μεγαλύτερης αλυσίδας -βάση αριθμού καταστημάτων και ανοίγματος στην αγορά- του ελληνικού λιανικού εμπορίου, αλλά και για το μέλλον της ελληνικής εμπορικής «πιάτσας» μια και όπως φάνηκε από τις ανακοινώσεις των προηγουμένων 24ώρων δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις –προμηθευτές της Μαρινόπουλος- είναι για τα καλά δεμένοι στο άρμα της. Και επομένως ένα ναυάγιο της Μαρινόπουλος, θα σηματοδοτούσε και για τους ίδιους την είσοδο στο ...τρενάκι του τρόμου που αναμένει να βάλει μπροστά για τους περισσότερους από 2.000 προμηθευτές του ομίλου.

Κάπως έτσι, το σημερινό δικαστήριο αναμένεται να βγάλει ένα απλό «ναι» ή «όχι» για το αίτημα της Μαρινόπουλος, που με τη σειρά του θα βγάλει το καλό ή το κακό σενάριο για τις εξελίξεις.

Εάν το δικαστήριο αρνηθεί το αίτημα του ομίλου για ένταξη στο άρθρο 99, τότε ο Μαρινόπουλος απλά θα πτωχεύσει ανεξέλεγκτα συμπαρασύροντας στο ναυάγιό του εργαζόμενους και προμηθευτές και προκαλώντας ένα ντόμινο στην ελληνική οικονομία που από χθες έχει ανησυχήσει ακόμη και το ΔΝΤ. Και απολύτως δικαιολογημένα εάν συνυπολογίσουμε το συστημικό σοκ που θα προκληθεί.

Εάν ο κάθε προμηθευτής της Μαρινόπουλος έχει κατά μέσο όρο 20-50 εργαζόμενους τότε το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν οι εργασίες μέχρι και 100.000 ατόμων είναι υπαρκτό. Πιθανότατα οι θέσεις εργασίας σε μεγαλύτερους προμηθευτές δεν απειλούνται άμεσα. Πλην όμως είναι πολύ πιθανό και τα οικονομικά μεγάλων προμηθευτών (όπως η Kri-Kri ή η ΔΕΛΤΑ και η Creta Farms που δημοσιοποίησαν σχετικά στοιχεία) να κλυδωνιστούν σοβαρά. Και βέβαια, με απαιτήσεις που φτάνουν τα 2 δισ ευρώ το ντόμινο στην ελληνική οικονομία θα είναι τεράστιο. Εξ ου και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης με το επιτελείο του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη αλλά και τον Α. Φλαμπουράρη να δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης εντός του πτωχευτικού κώδικα.

Έτσι, κατά τις πληροφορίες, υπέρ της αίτησης της Μαρινόπουλος θα ταχθούν ως πιστωτές της το ελληνικό Δημόσιο, οι Τράπεζες, αρκετοί προμηθευτές, αλλά και στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοί της που έχουν κάθε λόγο να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία για να ελπίσουν σε αποζημίωσή τους έστω και στο μέλλον. Ωστόσο αναμένεται να υπάρξει και ομάδα πιστωτών η οποία θα εναντιωθεί σε αυτή την αίτηση, ζητώντας, την πτώχευση της. Ήδη η δικηγορική εταιρεία "Κωνσταντίνου & Βρέττας", που εκπροσωπεί δεκάδες πελάτες της Μαρινόπουλος με απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει το αίτημα πτώχευσης της αλυσίδας.

Σε κάθε περίπτωση, το κακό σενάριο (όχι για την Μαρινόπουλος, αλλά για την ελληνική οικονομία) θα είναι μια άρνηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και η ανεξέλεγκτη πτώχευση της αλυσίδας. Στην περίπτωση αυτή, τα 1.000 και πλέον καταστήματα θα κλείσουν, οι προμηθευτές θα μείνουν με άδεια χέρια και η ελληνική οικονομία θα υποστεί το σοκ του ναυαγίου της επιχείρησης που αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ. Δηλαδή κάτι μεγαλύτερο απ ότι ήταν για τις ΗΠΑ η κρίση της Lehman Brothers.

Το καλό σενάριο δεν είναι απαραίτητα ...πολύ καλύτερο. Το αίτημα υπαγωγής της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99 είναι ουσιαστικά μια πτώχευση εν λειτουργία, καθώς τις προηγούμενες ημέρες δεν μπόρεσε να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Σκλαβενίτης που θα έφερνε τον όμιλο Μαρινόπυολου να ζητήσει μια λύση με βάση τις διατάξεις του άρθρο 108Β. Δηλαδή, μιας πτώχευσης με τον μελλοντικό επενδυτή έτοιμο...

Έτσι τα νεότερα θα έρθουν σήμερα, καθώς στο Πρωτοδικείο θα «πέσει» η επιστολή της τελευταίας στιγμής για την τελική συμμετοχή της Σκλαβενίτης στο σχέδιο εξυγίανσης που σύμφωνα με τους νομικούς της εξαρτάται από μια σειρά προϋποθέσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλο και τις τράπεζες. Πρακτικά αυτή βασίζεται στο σχέδιο που παρουσίασε χθες το economy365 με κεντρική πρόβλεψη ένα «γενναίο κούρεμα» των προμηθευτών στο επίπεδο του 30-50%. Επίσης προϋποτίθεται η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence, η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η διατήρηση του δικτύου της Μαρινόπουλος κλπ.

 

 

 

economy365

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα