Λεωφορείο μονάδα κινητής υγιεινής για τους άστεγους στην Αθήνα

Η MKO PRAKSIS με την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την υποστήριξη των Οργανισμών φορέων ΟΑΣΑ και ΟΣΥ, παρουσίασε σήμερα Τετάρτη την πρώτη στην Ευρώπη και τριτη σε παγκόσμιο επίπεδο κινητής μονάδας ατομικής υγιεινής για αστέγους (Mobile

Day Center).

Το λεωφορείο ξεκινά το ταξίδι του με σκοπό την ανακούφιση των άστεγων συνανθρώπων μας μέσα από την παροχή υπηρεσιών ατομικής υγιεινής (ντουζιέρα, χημική τουαλέτα) και πρώτων βοηθειών με χώρο ιατρείου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και με την καταγραφή των άστεγων από κοινωνιολόγους και την ψυχολογική υποστήριξη τους.

Οι ωφελούμενοι άστεγοι θα έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της καινοτόμου αυτής δράσης καθημερινά, αφού το λεωφορείο θα διέρχεται από το κέντρο της Αθήνας σταματώντας σε προκαθορισμένα σημεία.

Τα δρομολόγια, οι ώρες αναχώρησης και άφιξης ανά σημείο και ανά ημέρα, καθώς και οι ώρες παραμονής σε κάθε σημείο, έχουν προγραμματιστεί έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των αστέγων.

Στόχος της πρωτοβουλίας «Φροντίδα εν Κινήσει» είναι να ωφεληθούν περισσότεροι από 1.250 άστεγοι μηνιαίως, ενώ υπολογίζεται ότι οι επισκέψεις θα φτάσουν συνολικά στις 15.000 το χρόνο.

Λεωφορείο μονάδα κινητής υγιεινής για τους άστεγους της Αθήνας

Η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επισήμανε ότι πρόκειται για πυκνή συνεργασία πολλών φορέων και αποτελεί παράδειγμα για το πώς πρέπει να συμμετέχει το Κράτος σε τέτοιες πρωτοβουλίες του Ιδιωτικού Τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών. Επίσης, επεσήμανε ότι το έργο αποτελεί ένα πυροσβεστικό μέτρο και όχι την πολιτική που ακολουθεί το Κράτος για τον άστεγο πληθυσμό.

Ο πρόεδρος ΔΣ της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας, παρουσίασε το έργο της PRAKSIS και στοιχεία για τους αστέγους καθώς και τη λειτουργία του λεωφορείου αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «τα αρνητικά χαρακτηριστικά της ζωής του άστεγου πληθυσμού όπως Άρνηση - Αδυναμία - Αβεβαιότητα, θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε θετικά όπως Αποδοχή - Ασφάλεια - Αποκατάσταση».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης και απηύθυναν χαιρετισμό ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιάννης Σκουμπούρης και η πρόεδρος του ΟΣΥ, Ζωή Γεωργίου.

Τέλος, όλοι οι φορείς τόνισαν ότι το πρώτο διάστημα λειτουργίας του λεωφορείου, θα πρέπει να επικρατήσει η διακριτικότητα σε σχέση με τον πληθυσμό που θα ωφεληθεί από τις υπηρεσίες του. Προτεραιότητα και σημαντικότερο μέλημα είναι να εξοικειωθούν οι ίδιοι με αυτό και τη χρήση των υπηρεσιών.
Λεωφορείο μονάδα κινητής υγιεινής για τους άστεγους της Αθήνας

newstag

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα