Πλησιάζει οικισμό και αποθήκη με πυρομαχικά η φωτιά στα Δερβενοχώρια

Μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου στα Δερβενοχώρια και τώρα πλησιάζει στον οικισμό Πάνακτο και το χωριό Πράσινο, ενώ βρίσκεται και σε απόσταση αναπνοής από τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ!

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με αναζωπυρώσεις, ενώ οι άνεμοι οι οποίοι το πρωί εξασθένησαν, άρχισαν πάλι να δυναμώνουν και τώρα φτάνουν τα τέσσερα μποφόρ.

Η φωτιά, η οποία έχει αφανίσει μεγάλο μέρος πευκόφυτους δάσους, προεκτείνεται μέχρι την Οινόη και την Πάρνηθα, ενώ η κοινότητα Στεφάνη έχει περικυκλωθεί από φλόγες και πυκνούς καπνούς.

Όμως, οι περισσότερες επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο μέτωπο που πηγαίνει προς το εργοστάσιο πυρομαχικών, που απέχει λιγότερο από 5 χιλιόμετρα μέτρα από το μέτωπο.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει η μαρτυρία της δημοσιογράφου Κύρας Αδάμ η οποία κατοικεί στην περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Αδάμ, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, «η περιοχή έχει θυσιαστεί και στο παρελθόν».


Στη «μάχη» 138 πυροσβέστες
Στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν ριχτεί 138 πυροσβέστες με 66 οχήματα και 16 υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ από αέρος επιχειρούν έξι ελικόπτερα και τέσσερα αεροπλάνα.

Παράλληλα, πεζοπόρα τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και του στρατού έχουν εισχωρήσει στις καμένες περιοχές, προκειμένου να σβήσουν μικρές εστίες και να προστατέψουν με αναχώματα δασικές εκτάσεις που κινδυνεύουν.



Έζησαν από θαύμα οι πιλότοι του καναντέρ
Εν τω μεταξύ, από θαύμα έζησαν οι δύο πιλότοι του καναντέρ, οι οποίοι το πρωί της Κυριακής στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά, το πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215, το οποίο επιχειρούσε από την Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου και συμμετείχε σε αποστολή αεροπυρόσβεσης στην περιοχή Δερβενοχωρίων, πραγματοποίησε βαριά προσγείωση και έπειτα τυλίχθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πιλότοι, ενώ βρίσκονταν στον αέρα ξαφνικά κάνοντας έναν απότομο ελιγμό, άδειασαν το νερό σε σημείο που δεν καιγόταν από τη φωτιά, με όσους παρακολουθούσαν εκείνη την ώρα το αεροσκάφος να απορούν.

Στην πορεία όμως έγινε γνωστό πως οι δύο άντρες της πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν την παραπάνω ενέργεια καθώς φέρονται να διαπίστωσαν βλάβη στον κινητήρα του αεροσκάφους και αμέσως το προσγείωσαν ένα χιλιόμετρο βόρεια των εγκαταστάσεων της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν» στα όρια Αττικής-Βοιωτίας.

Η φωτιά έλιωσε την άτρακτο του αεροπλάνου αλλά και το πιλοτήριο ενώ ηρωική ήταν η προσπάθεια των δύο πιλότων να το προσγειώσουν κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες καταφέρνοντας κυριολεκτικά να απεγκλωβιστούν την τελευταία στιγμή. Χαρακτηριστικές ήταν και οι μαρτυρίες κατοίκων που μιλούσαν για ένα θαύμα λέγοντας πως οι δύο άντρες της πολεμικής αεροπορίας θα πρέπει να χτίσουν εκκλησάκι στο σημείο όπου κατέπεσε το καναντέρ.

Από το πρωί η ένταση των ανέμων είχε πέσει στην περιοχή της μεγάλης φωτιάς στα Δερβενοχώρια και οι πυροσβέστες που πραγματικά εργάζονται με αυτοθυσία, προσπαθούσαν να περιορίσουν τα δύο μεγάλα μέτωπα της φωτιάς.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα την τελευταία ώρα έχει αλλάξει και πλέον οι άνεμοι δυνάμωσαν επικίνδυνα με αποτέλεσμα να υπάρξει σφοδρή αναζωπύρωση της φωτιάς στο νότιο μέτωπο προς τη μεριά της Μαγούλας. Μάλιστα, η φωτιά ξέφυγε πλέον από κάθε έλεγχο και οι "πύρινες γλώσσες" κατευθύνονται προς την κοινότητα Πράσινο.

Την ίδια ώρα εξακολουθεί να μαίνεται το μέτωπο προς την πλευρά της Πάρνηθας.

Οι πυροσβέστες και δεκάδες εθελοντές δίνουν μάχη και με πολλά διάσπαρτα μέτωπα σε χαράδρες όπου είναι δύσκολο να τις προσεγγίσουν για να τις σβήσουν.

newsit

Τι είπε η Κύρα Αδάμ στο Mega

protothema

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα