Σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια. Η Αττική μυρίζει καμένο

Σε δύο μεγάλα μέτωπα μαίνεται η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας κι έχει, ήδη, αποτεφρώσει μεγάλη έκταση παρθένου πευκοδάσους. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, έχουν κοπάσει.

Ιδιαίτερα έντονη είναι από το πρωί η μυρωδιά του καμένου σε πολλά σημεία της Αττικής από τη μεγάλη φωτιά στα Δερβενοχώρια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην πυρκαγιά επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 65 οχήματα, 68 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος επιχειρούν ρίψεις δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά, η οποία έχει μεγάλη περίμετρο, έχει διασπαστεί σε δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς νοτιοδυτικά και συγκεκριμένα προς την πλευρά της Μαγούλας και ένα με ανατολική κατεύθυνση, προς την πλευρά της Πάρνηθας.

Το Νοτιοδυτικό μέτωπο, είναι μέσα σε χαράδρες και εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, που είναι αδύνατο να πλησιάσουν επίγειες δυνάμεις και αντιμετωπιζόταν από τα εναέρια μέσα, έως ότου έπεσε η νύχτα.

Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ρίξει το βάρος της προσπαθειών τους στο Ανατολικό μέτωπο, ώστε να αποτρέψουν τυχόν κίνδυνο εξάπλωσης προς την Πάρνηθα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 156 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 38 άτομα πεζοπόρα και δυνάμεις του στρατού, των ΟΤΑ και εθελοντές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις θα ενισχύονται προκειμένου να κρατήσουν την πυρκαγιά μέχρι το πρωί της Δευτέρας, όποτε θα μπορούν και πάλι να πετάξουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσίας διευκρινίζεται, πάντως, ότι δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Σώοι οι πιλότοι του καναντέρ που έκανε αναγκαστική προσγείωση

Το καναντέρ έκανε την τελευταία ρίψη νερού στις 11:09 το πρωί της Κυριακής . Λίγο αργότερα ο εμπειρότατος πιλότος του πυροσβεστικού αεροσκάφους επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχουν προκειμένου να ενημερώσει πως θα πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση σε περιοχή κοντά στο χωριό Στεφάνη, πλησίον της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής.

Οι δύο πιλότοι κατόρθωσαν να βγουν απο το CL-215, το οποίο δεν διαθέτει σύστημα εκτόξευσης των χειριστών. Ο ένας είναι σε άριστη κατάσταση, ενώ ο δεύτερος  άλλος χειριστής της Πολεμικής μας Αεροπορίας όμως έχει τραυματιστεί στην μέση και ελαφρά στο χέρι.

Οι χειριστές μεταφέρθηκαν αρχικά στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα κι εν συνεχεία  στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας για να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Δείτε την πορεία του καναντέρ σε 3-D γραφικό απο το Τμήμα Γραφικών του ΑΝΤ1.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα