Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά

Σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων χτες με τον αρμόδιο υπουργό, αποφασίστηκε να ανασταλούν οι προγραμματισμένες για σήμερα Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα απεργίες καθώς και η αποχή των εργαζομένων από την εργασία τους το σαββατοκύριακο.

Οι εργαζόμενοι έλαβαν κι εγγράφως τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, Θοδωρή Δρίτσα, τα οποία και χαρακτήρισαν «προς τη σωστή κατεύθυνση», παρότι σημειώνουν ότι «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη». «Κάναμε μια πρώτη αξιολόγηση και καταλήξαμε ότι όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή συνάντηση, βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην ουσία, με βάση τις προτάσεις που μας παρουσιάστηκαν διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει ούτε μια μέρα χωρίς γενικό κανονισμό προσωπικού. Επίσης, υπάρχει η δέσμευση ότι θα συνεχίσει να υπάρχει συλλογική διαπραγμάτευση. Είμαστε σε εντατικές διαβουλεύσεις με τουπουργείο για ζητήματα που αφορούν βελτιώσεις κι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη» σημείωσε μιλώντας στο Thestival η Γ.Γ. της ΟΜΥΛΕ, Φανή Γουργούρη.

Την εξέλιξη αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαστε προς το τέλος για μία νέα αρχή και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, ώστε να λειτουργήσουν με αναπτυξιακούς στόχους αλλά και κανόνες συνεννόησης και εμπιστοσύνης, που εκτός από δίκαιη ανάπτυξη είναι προϋπόθεση η αναπτυξιακή πορεία, η εργασιακή ασφάλεια κι η κοινωνική δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται ότι εντός της ημέρας επιχειρηματικοί φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας είχαν προχωρήσει στην κατάθεση αγωγής προκειμένου να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΛΘ. Σε αυτή αναφέροταν ότι "οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αντίδικων, έχουν ‘νεκρώσει’ κάθε δραστηριότητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι επιχειρήσεις (ενάγουσες και όχι μόνο) δεν έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα τους, να δεσμευτούν για χρόνους παράδοσης, με συνέπεια να μειώνονται οι πωλήσεις τους. Συνεπεία της μείωσης αυτής δημιουργείται στοκ προϊόντων με άμεσο και μη αναστρέψιμο χρηματοοικονομικό κόστος». Ιδιαίτερη αναφορά στην αγωγή, γίνεται στο γεγονός ότι η ΟΛΘ ΑΕ είναι δημόσια επιχείρηση δημόσιου χαρακτήρα και κοινής ωφέλειας

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα