Συντετριμμένος ο καθηγητής, πατέρας του μανιακού με το τζιπ

Ο μανιακός πιστολέρο, που συνελήφθη χθες το βράδυ, είναι ιδιοκτήτης ταξί και γιος του καθηγητή των ΤΕΙ Αθηνών και πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Σωτήρη Μπρέστα.

«Είναι κρίμα για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο νοσοκομείο χωρίς να φταίνε σε τίποτα και να είναι ο γιος μου η αιτία. Ζητώ χίλια συγγνώμη». Την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα του γιου του ένιωσε μιλώντας στην «Espresso» ο Σωτήρης Μπρέστας, πατέρας του 31χρονου πιστολέρο Ηλία Μπρέστα, που μέχρι να πέσει στα χέρια των αστυνομικών σκόρπιζε τον τρόμο στην Αθήνα πυροβολώντας χωρίς αιτία όποιον συναντούσε στο δρόμο του.

«Προσπαθώ να γυρίσω στην Ελλάδα. Θέλω να γυρίσω, να δω τι συμβαίνει. Το έμαθα την Κυριακή το μεσημέρι. Δεν έχω μιλήσει μαζί του και δεν ξέρω πολλά πράγματα», μας λέει συντετριμμένος ο καθηγητής Σωτήρης Μπρέστας.

Σε ερώτησή μας αν ο γιος του αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχολογικής ή ψυχιατρικής φύσεως, αποκαλύπτει: «Εδώ και δύο χρόνια είχε μία περιπέτεια. Είχε κάποια ερωτική απογοήτευση. Εξαιτίας αυτού του χωρισμού έπασχε από κατάθλιψη και ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή, την οποία διέκοψε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πάντως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος και φόβος ήταν για τη δική του ασφάλεια, δηλαδή υπήρχε μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνει κακό στον εαυτό του παρά σε άλλους ανθρώπους» μας λέει ο κ. Μπρέστας.

Συνεχίζοντας συντετριμμένος από τα όσα συνέβησαν, λέει ότι ίσως η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής να ήταν και η αιτία που οδήγησε το παιδί του στην αλλαγή της συμπεριφοράς του και στην έκνομη δράση του: «Η διακοπή  της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί μία αιτία επιδείνωσης, δηλαδή υπάρχει το ενδεχόμενο να επέστρεψε σε καταθλιπτική κατάσταση. Αν αυτή η συμπεριφορά εκδηλώθηκε με επιθετικότητα, νομίζω πως εκεί θα πρέπει να σταθούμε» λέει ο πατέρας του 31χρονου και καταλήγει: «Ο γιος μου, βέβαια, αρνείται τις κατηγορίες. Κι εγώ δεν ξέρω αν συμβαίνουν αυτά που έμαθα από την αστυνομία, αλλά όπως λένε οι αστυνομικοί έχουν πιστοποιήσει κάποια πράγματα. Θα επιστρέψω στην Ελλάδα και θα δω τι συμβαίνει. Θα μιλήσω και με τον γιο μου και θα μάθω τα πάντα. Επίσης, από ό,τι ξέρω, δεν τον έχει δει ακόμη ψυχίατρος ούτε της αστυνομίας ούτε κάποιος άλλος».

«Κάτι τον βασάνιζε τον τελευταίο καιρό»

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην οδό Οιδίποδος στα Σεπόλια, όπου διέμενε ο 31χρονος πιστολέρο, η είδηση ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν ο νεαρός Ηλίας που έμενε δίπλα τους! Οι γείτονες του Ηλία Μπρέστα τον περιγράφουν ως ένα καλό και ήσυχο παιδί που προερχόταν από μια αξιόλογη και εύπορη οικογένεια η οποία δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα για αρνητικά σχόλια. Πάντως, κάποιοι από τους ενοίκους της πολυκατοικίας στην οποία διέμενε είχαν αντιληφθεί ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι τον απασχολούσε. «Τον τελευταίο καιρό ο Ηλίας ήταν λιγομίλητος, φαινόταν ότι κάτι τον βασάνιζε. Πρέπει να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα» λέει η κ. Αθανασία, ένοικος της πολυκατοικίας, και προσθέτει: «Την πολυκατοικία αυτή την κατασκεύασε ο πατέρας του, καθώς είναι ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας και ο Ηλίας έμενε εδώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια». «Ηταν ένα παιδί ήπιων τόνων, δεν είχε δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα» λέει ο κ. Σωκράτης, επίσης ένοικος της πολυκατοικίας του 31χρονου.

Οι γονείς του Ηλία Μπρέστα έχουν χωρίσει και ο πατέρας του, ο καθηγητής των ΤΕΙ Σωτήρης Μπρέστας, έχει παντρευτεί ξανά και έχει αποκτήσει δύο κόρες. Η πολυκατοικία στην οποία διαμένει με την οικογένειά του απέχει μόλις λίγα μέτρα από αυτήν όπου έμενε ο γιος του. «Δεν μπορώ να το πιστέψω» λέει στην «Espresso» η κ. Σούλα, γειτόνισσα του Σωτήρη Μπρέστα και συνεχίζει: «Το παιδί αυτό ερχόταν συχνά εδώ, φαινόταν ήσυχο, δεν είχε δείξει ποτέ κάτι αρνητικό. Επίσης, ο πατέρας του είναι πάρα πολύ καλός άνθρωπος. Είχα άρρωστο τον άντρα μου και με επισκεπτόταν, μου συμπαραστάθηκε στις δύσκολες στιγμές και αυτό δείχνει και το ήθος του».

«Ο Ηλίας επισκεπτόταν συχνά τον πατέρα του, ήταν ένα ευγενικό και κοινωνικό παιδί» λέει στην «Espressο» ο Γ. Θεοδωρίδης, επίσης ένοικος της πολυκατοικίας του καθηγητή. «Ο Σωτήρης Μπρέστας διατηρούσε παλαιότερα φροντιστήριο ξένων γλωσσών, σε αυτό πήγαιναν τα παιδιά μου. Τον γιο του δεν τον γνώριζα, αλλά ο πατέρας του είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος» λέει η κ. Ελισάβετ.

«Εντάξει παιδιά, πάμε επάνω και θα τα πούμε όλα... Μάλλον αναφέρεστε σε άλλο πρόσωπο»

Αρνείται όλες τις κατηγορίες ο φερόμενος ως ο μανιακός πιστολέρο, Ηλίας Μπρέστας. Οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης που τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν όταν τον άκουσαν να λέει «εντάξει παιδιά, πάμε επάνω και θα τα πούμε όλα», πίστεψαν πως ήταν έτοιμος να ομολογήσει μόλις φθάσουν στη ΓΑΔΑ.

Εκεί όμως ο Μπρέστας έκανε στροφή 90 μοιρών και αρνούνταν οποιαδήποτε συμμετοχή στις πράξεις που του ανέφεραν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που είχαν αναλάβει την προανάκριση.

«Δεν θυμάμαι τίποτε από όλα αυτά που μου λέτε. Μάλλον αναφέρεστε σε άλλο πρόσωπο» ήταν η απάντησή του στα όσα του έλεγαν οι αστυνομικοί, ενώ ζητούσε επιτακτικά δικηγόρο, ακόμα και όταν πήγε στο γραφείο του διοικητή Ασφαλείας.

Εδειχνε άνθρωπος που μάλλον αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία όμως δεν έχουν διαγνωστεί, είπε χαρακτηριστικά στην «Espresso» αξιωματικός της Ασφάλειας που συμμετέχει στις έρευνες. Βέβαια για να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει πρώτα εξέταση από ειδικούς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα