Guardian: Οι συνθήκες στους καταυλισμούς δεν θα ταίριαζαν ούτε σε ζώα

Στις άθλιες συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στα ανά την Ελλάδα κέντρα διαμονής εστιάζει ο Guardian, με το σχετικό ρεπορτάζ να φιγουράρει πρώτο στη διαδικτυακή έκδοση του κορυφαίου βρετανικού ενημερωτικού εντύπου.

«Οι συνθήκες στο δίκτυο των νέων, μόνιμων πια προσφυγικών στρατοπέδων ανά την Ελλάδα περιγράφονται ως ελλιπέστατα σε βασικές ανέσεις, που δεν θα προσφέρονταν «ούτε σε ζώα».

Γύρω στους 3.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στους συγκεκριμένους χώρους καθώς ένας μεγάλος καταυλισμός στην Ειδομένη, κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την ‘’Μακεδονία’’, εκκενώθηκε. Φωτογραφίες από τα κέντρα και οι πρώτες μαρτυρίες από κάποιους εθελοντές στους οποίους επετράπη να εισέλθουν σε κάποια από τα κέντρα που διοικούνται από τον στρατό, αποκαλύπτουν τεράστια έλλειψη στοιχειωδών ανέσεων, όπως τρεχούμενο νερό, ενώ οι χώροι είναι εξαιρετικά βρώμικοι καθώς πρόκειται για εγκαταλελειμμένες αποθήκες, ακατάλληλες για στέγαση ανθρώπων.

Το κλείσιμο της Ειδομένης σήμανε επίσης ότι 4.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πλέον αγνοούνται, καθώς πιστεύεται ότι ζουν στους δρόμους ελληνικών πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη. Ενδέχεται ακόμα και να κρύβονται σε δάση κοντά στα σύνορα με τη ‘’Μακεδονία’’ ή να έχουν καταφέρει να μεταφερθούν στην Ευρώπη μέσω διακινητών.

Με τα σύνορα πλέον κλειστά, οι πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη συνεχίζουν να πραγματοποιούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι από την Βόρεια Αφρική, διασχίζοντας την Μεσόγειο. Ως αποτέλεσμα, δύο πλοιάρια βυθίστηκαν εντός 24 ωρών ανοιχτά των Λιβυκών ακτών.»

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Guardian αναφέρει ότι «οι πρώτες πληροφορίες από τους ελληνικούς καταυλισμούς καλούν σε δράση. Φωτογραφίες τραβηγμένες από έναν καταυλισμό στη βιομηχανική ζώνη της Σίνδου, στα προάστεια της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για βρώμικες αποθήκες στις οποίες σκηνές έχουν στηθεί στο βρώμικο τσιμεντένιο δάπεδο.

«Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, ούτε ιατρική βοήθεια, ούτε μεταφραστές, ούτε οποιαδήποτε παροχή για τα νεογέννητα, ούτε σχέδιο εκκένωσης», ανέφερε ένας εθελοντής που βρίσκεται στο πλάι των προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα από τις αρχές του έτους.

«Οι συνθήκες στους καταυλισμούς του στρατού είναι τραγικές, καταθλιπτικοί και πραγματικά ανασφαλείς, δεν θα ταίριαζαν ούτε σε ζώα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ακόμα και στον λασπότοπο της Ειδομένης οι συνθήκες ήταν καλύτερες.

Άλλη εθελόντρια ανέφερε ότι εκτός από τρεχούμενο νερό δεν υπάρχουν μπάνια ή ηλεκτρικό ρεύμα. Οι μητέρες δεν έχουν ζεστό νερό για τα μωρά τους ούτε αποστειρωμένα μπουκάλια. Αποκάλυψε μάλιστα ότι όταν ο ελληνικός στρατός, που επέβλεπε την διαδικασία εκκένωσης της Ειδομένης, ξέμεινε από νερό άρχισε να διατάζει τους εθελοντές που παρείχαν τροφή και νερό στους πρόσφυγες να ταΐσουν πρώτα το στράτευμα.

«Την πρώτη ημέρα ο στρατός έδινε λίγα μπουκάλια νερό για τις οικογένειες. Αλλά την δεύτερη ημέρα δεν υπήρχε καθόλου νερό - και όταν έρχονταν προμήθειες κάποιοι πρόσφυγες ανέφεραν ότι έμεναν ακόμα και τρεις ώρες χωρίς νερό στον καταυλισμό.»

Ανέφερε ακόμα ότι στα νέα κέντρα υπάρχουν μόλις 6 χημικές τουαλέτες για περίπου 1000 πρόσφυγες ενώ δεν υπάρχει σύνδεση wifi, απαραίτητη για να υποβάλουν οι πρόσφυγες αίτηση ασύλου (διαδικασία που γίνεται διαδικτυακά).

Άλλοι πρόσφυγες δεν ξέρουν καν σε ποιο μέρος της Ελλάδας βρίσκονται.

Την Παρασκευή ο ΟΗΕ ζήτησε από την Ελλάδα να βελτιώσει τάχιστα τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων», καταλήγει ο Guardian.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα