Μετανάστης έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ.

Τέλος στη ζωή του προσπάθησε να βάλει, το μεσημέρι της Πέμπτης, μέσα στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στη Χίο ένας νεαρός μετανάστης από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα politischios.gr, ο νεαρός πήρε ένα σχοινί, ανέβηκε πάνω σε μια αποθήκη και στη συνέχεια κρεμάστηκε, θέλοντας να δώσει τέλος στη ζωή του και παράλληλα να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι παραμένει εγκλωβισμένος στην Ελλάδα και κανείς δεν του δίνει απαντήσεις για το μέλλον του.

Χάρη στην άμεση επέμβαση των αστυνομικών -που βρίσκονται στη ΒΙ.ΑΛ.- ο νεαρός σώθηκε, ενώ ένας από τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. τραυματίστηκε στο χέρι, στην προσπάθειά του να πιάσει τον μετανάστη.

imerisia


Άδειασε από πρόσφυγες η Ειδομένη - Ελεύθερες οι γραμμές του τρένου - Τι δήλωσε ο Τόσκας που βρίσκεται εκεί


Στην Ειδομένη πήγε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, συνοδευόμενος απο τον αναπληρωτή γγ, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτο Φιλιππάκο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, για να παρακολουθήσουν απο κοντά και να ενημερωθούν για την επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών, που σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, σχεδόν ολοκληρώθηκε. 

Σύμφωνα με το μεσημεριανό δελτίο της ΕΡΤ, έχουν φύγει σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες από την Ειδομένη. Συγκεκριμένα,στην ΕΡΤ αναφέρθηκε ότι μπήκαν στα λεωφορεία το μεσημέρι και οι τελευταίοι ενώ την ίδια ώρα, γίνονταν οι απαραίτητες προετοιμασίες για να περάσει η πρώτη αμαξοστοιχία, αφού οι γραμμές του τρένου πλέον ελευθερώθηκαν.

Όπως δήλωσε σε πρωϊνή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ALPHA ο κ. Τόσκας, μέχρι σήμερα είχαν απομείνει 1.500 πρόσφυγες στην Ειδομένη, οι οποίοι μεταφέρονται, ήδη, με λεωφορεία στις οργανωμένες δομές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι περίπου 2.000 παρέμεναν μέχρι τη στιγμή που έδινε τη συνέντευξη, σε ένα βενζινάδικο κοντά στα σύνορα, περιμένοντας και εκείνοι τυη μεταφορά τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η επιχείρηση, η οποία είχε σχεδιαστεί πολύ καλά από την αστυνομία, εξελίχθηκε με ιδανικό τρόπο και υπογράμμισε ότι σήμερα θα περάσει και το πρώτο τρένο, αφού οι γραμμές έχουν καθαριστεί. Επίσης, ανέφερε ότι έπρεπε να τελειώνει αυτή η κατάσταση στην Ειδομένη, προκειμένου να φύγουν οι άνθρωποι απο τον λασπότοπο, (τη «φαβέλα», όπως αποκάλεσε τον καταυλισμό) και να εγκατασταθούν σε χώρους με στοιχειώδη στέγη, τροφή επικοινωνίες, ώστε «να τους βάλουμε σε μία σειρά, προκειμένου κάποιοι από αυτούς να επωφεληθούν από τη συμφωνία και να λειτουργήσει το λεγόμενο "relocation", δηλαδή η μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Τόσκας έκανε ειδική αναφορά «σε κάποιους που είχαν συμφέρον να κρατούν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη» και διευκρίνισε: «Παίζονταν πολλά μικροσυμφέροντα. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν από την άλλη άκρη του κόσμου, από πολύ μακριά και φυσικά δεν μπορούσαν να έχουν την πλήρη πληροφόρηση για το τι γίνεται, ήταν ευκολόπιστοι στις διάφορες φωνές του στυλ "θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες τα σύνορα", ενώ ξέραμε όλοι ότι τα σύνορα δεν θα ανοίξουν από αυτούς που κατασκεύασαν τους φράχτες. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κατασκευάσαμε τους φράχτες, βορειότερα από τη χώρα μας και επίσης πείθονταν από κάποιους άλλους που τους έλεγαν εδώ θα φτιάξουμε τη δομή που σας συμφέρει και άρα καθίστε εδώ πέρα. Ποιοι ήταν αυτοί;

Ήταν κάποιες ΜΚΟ, όχι όλες οι ΜΚΟ. Πολλές ΜΚΟ προσέφεραν πραγματικό έργο, άλλες ΜΚΟ ήταν εμπορικές και είναι εμπορικές επιχειρήσεις και κάποιες σε συνδυασμό με τους προηγούμενους, κάποιες έπαιζαν με την παραπληροφόρηση προκειμένου να διατηρήσουν, να το πω λαϊκά, το μαγαζί τους εκεί... Αυτά τα μαγαζάκια αποσκοπούσαν στο εμπορικό κέρδος, κάποια άλλα αποσκοπούσαν στο να διατηρηθεί η φήμη τους εκεί και η παρουσία τους, αυτή είναι η αθωότερη περίπτωση και κάποιες άλλες ΜΚΟ, βέβαια, βοήθησαν πάρα πολύ και παρείχαν εξαιρετική βοήθεια και τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη και τους ευχαριστούμε γι αυτό».
Γιατί κρατήθηκαν μακριά οι κάμερες

Σε παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι το υπουργείο και η αστυνομία έκαναν αυτήν την επιχείρηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο κ. Τόσκας δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση, σημειώνοντας ότι το έκαναν για να προστατέψουν τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, επειδή δεν ήξεραν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, και να αποφευχθούν κινήσεις που θα δυσκόλευαν τις Αρχές. «Όποτε εμφανιζόταν δημοσιογράφος ή όποτε εμφανιζόταν κάποιος ξένος επίσημος εκεί, άρχιζαν οι εκδηλώσεις και να σας θυμίσω τι έγινε στον Πειραιά με αυτόν τον άνθρωπο που πήρε ένα μωρό και απειλούσε να το πετάξει στο λιμάνι για να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας» είπε ο κ. Τόσκας και προέβαλε ως επιχείρημα για τον μη αποκλεισμό της δημοσιογραφικής κάλυψης, ότι επετράπη στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ να καλύπτουν την επιχείρηση.




Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα