Απεργία στα ΜΜΜ στην Αθήνα. 48ωρη οι λιμενεργάτες, απεργούν και οι δάσκαλοι

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Πέμπτη από τις 11.00 έως τις 16.00 και χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ από τις 11.00 έως τις 17.00 θα μείνει η πρωτεύουσα, συνέπεια των στάσεων εργασίας που έχουν αποφασίσει τα σωματεία των εργαζομένων τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς αντιδρούν στην υπαγωγή των συγκοινωνιακών εταιρειών στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, καταγγέλλοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίησή τους.

Στις συνελεύσεις τους θα αποφασίσουν τις περαιτέρω δράσεις τους.

Η πρόταση με την οποία θα κατέβει το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργία Μετρό Αθήνας στη γενική συνέλευση θα είναι «απεργίες επαναλαμβανόμενες με εκτίμηση της κατάστασης, παράλληλα με δράσεις και ενημέρωση με διάφορους τρόπους προς τους πολίτες τι ακριβώς σημαίνει το ξεπούλημα τον δημοσίων αστικών συγκοινωνιών».

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες με ανακοινώσεις τους δηλώνουν μεταξύ άλλων πως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις μπαίνει και επίσημα πλέον η σφραγίδα που ανοίγει το δρόμο των εκχωρήσεων σε ό,τι απέμεινε από τον εθνικό μας πλούτο.

«Τα κοινωνικά αγαθά μπαίνουν σιγά σιγά στη μηχανή που τα μεταλλάσει σε αγοραία προϊόντα που θα τα εκμεταλλεύονται - νομίμως - οι κρατικοδίαιτοι «επενδυτές», οπότε οι υπηρεσίες θα γίνουν απρόσιτες για τους μετακινούμενους πολίτες του μόχθου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε 48ωρη απεργία από σήμερα οι λιμενεργάτες Πειραιά και Θεσσαλονίκης

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αν δεν υπάρξει κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, προειδοποιούν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών, που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Από τις κινητοποιήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ αλλά και στη φορτοεκφόρτωση των αποσκευών επιβατών στους σταθμούς κρουαζιέρας.

«Ως εργαζόμενοι είχαμε αναδείξει ότι το ξεπούλημα των λιμανιών δεν αποτελεί μοντέλο εθνικής λιμενικής πολιτικής, αλλά αντι-αναπτυξιακή πολιτική πράξη υποταγμένη στα κελεύσματα των δανειστών και των ξένων μονοπωλιακών ομίλων», αναφέρει η ΟΜΥΛΕ σε σχετική της ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους.

«Εδώ και τρεις μήνες, με αίσθημα ευθύνης, βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τις Διοικήσεις των ΟΛΠ & ΟΛΘ και τα συναρμόδια υπουργεία. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την ορθότητα των προτάσεών μας, ενώ όπως μας κοινοποιήθηκε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στις 8 Απριλίου στη συνάντησή του με την ηγεσία της COSCO, πρόταξε την ανάγκη κατοχύρωσης των εργασιακών σχέσεων και αποδέχτηκε τις προτάσεις που καταθέσαμε», συνεχίζει η Ομοσπονδία, σημειώνοντας ωστοσο ότι «παρά τα ωραία λόγια τίποτα δεν προχωράει στην πράξη».

Χθες το μεσημέρι στην κεντρική αίθουσα του ΟΛΠ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εργαζομένων, όπου έγινε ενημέρωση από τους εκπροσώπους των συνδικάτων. Σήμερα στις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία τους θα επιδιώξει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.


Εικοσιτετράωρη απεργία στις 8 Ιουνίου θα πραγματοποιήσουν οι δάσκαλοι

Εικοσιτετράωρη απεργία στις 8 Ιουνίου κήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), διαμαρτυρόμενη για την πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, αποφάσισε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 στις 17:30, στα Προπύλαια.

Η ΔΟΕ κατηγορεί το υπουργείο ότι «έχει αποφασίσει να διαλύσει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση», θεωρώντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται από την ηγεσία του υπουργείου (εφαρμογή «Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου, αύξηση του ελάχιστου αριθμού, η μετατροπή του ρόλου των Τμημάτων Ένταξης σε παράλληλη στήριξη) δείχνει τον δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην εκπαίδευση.

Ειδικότερα, το συλλαλητήριο στις 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας της ΔΟΕ για την Προσχολική Αγωγή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Πρωτοβάθμιων Συλλόγων και Αιρετοί.

Επιπλέον, η ΔΟΕ χαρακτηρίζει την 8η Ιουνίου «ημέρα κινητοποίησης για την Παιδεία και την Υγεία», καθώς εκτός από την κήρυξη της απεργίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12:30 μ.μ., συγκέντρωση που θα ενωθεί με την αντίστοιχη συγκέντρωση των εργαζόμενων στην υγεία που θα πραγματοποιήσει η ΠΟΕΔΗΝ), για να πραγματοποιηθεί κοινή πορεία μέχρι τη Βουλή.

cnn

news247

naftemporiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα