Συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επιχείριση εκκένωσης της Ειδομένης. Σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η επιχείρηση των ΜΑΤ για την απομάκρυνση των προσφύγων από τον πρόχειρο καταυλισμό και ο μοναδικός στόχος της αστυνομίας είναι να κυλήσουν όλα ομαλά.

Όπως μεταδόθηκε στην πρωινή εκπομπή στον Ant1, έχουν ήδη μεταφερθεί 2.024 πρόσφυγες σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, την ώρα που γίνεται εκκαθάριση στην περιοχή από τις σκηνές και τις πρόχειρες κατασκευές που υπήρχαν στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Στόχος είναι να αδειάσει τελείως ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης, κάτι που εκτιμάται ότι θα πάρει μέρες. Στην περιοχή ήταν εγκλωβισμένοι τον τελευταίο καιρό περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι εντολές που δόθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τους αστυνομικούς είναι να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στον ανθρώπινο παράγοντα. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση-σκούπα.

Η διαδικασία απομάκρυνσης ξεκίνησε από τις σκηνές που ήταν διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης. Υπήρξε μέριμνα ώστε να γίνει διαχωρισμός ανάλογα με τις εθνικότητες των μετακινούμενων αλλοδαπών.

Αντιδράσεις δεν εκδηλώθηκαν και οι περισσότεροι φάνηκαν να είναι ενήμεροι για την επιχείρηση. Αφού ετοίμασαν τα πράγματά τους, επιβιβάστηκαν σε κάποια από τα λεωφορεία που τους περίμεναν και αναχώρησαν προς τις οργανωμένες δομές, αφήνοντας πίσω τον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου πολλοί εξ αυτών παρέμεναν έως και τρεις μήνες, από τότε δηλαδή που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα και σταμάτησε το ταξίδι τους για τη Βόρεια Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα