Αδειάζει η Ειδομένη κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και χωρίς την παρουσία των μέσων ενημέρωσης εξελίσσεται από χθες η επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη.

Την πρώτη ημέρα της επιχείρησης απομάκρυνσης των προσφύγων περισσότεροι από 2.000 ήταν αυτοί που επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και μεταφέρθηκαν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη και την Πιερία.

Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης απομάκρυνσης ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα και θα συνεχιστεί σήμερα. Στόχος είναι να αδειάσει τελείως ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης, κάτι που εκτιμάται ότι θα πάρει μέρες. Στην περιοχή ήταν εγκλωβισμένοι τον τελευταίο καιρό περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ταυτόχρονα με την απομάκρυνση των προσφύγων μηχανήματα εκκαθαρίζουν την περιοχή από τις σκηνές και τις πρόχειρες κατασκευές που υπήρχαν στην περιοχή, ενώ στόχος είναι να μπορέσει άμεσα να ανοίξει και η σιδηροδρομική γραμμή προς την ΠΓΔΜ για να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και προϊόντων που είχε σταματήσει εδώ και δυο μήνες λόγω της κατάληψης της σιδηροδρομικής γραμμής από τους πρόσφυγες.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον Realfm 97,8 ο υπεύθυνος του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, στόχος των αρχών είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκένωσης του καταυλισμού έως το τέλος της εβδομάδας.

Personae non gratae τα ΜΜΕ

Η επιχείρηση εκκένωσης από πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιείται σε καθεστώς ελεγχόμενης ενημέρωσης, καθώς η αστυνομία έχει απαγορεύσει την παρουσία δημοσιογράφων, τηλεοπτικών συνεργείων και φωτορεπόρτερ σε απόσταση μικρότερη των τριών χιλιομέτρων από τον καταυλισμό.

Η αστυνομία έχει δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας γύρω από την περιοχή και απαγορεύει την είσοδο δημοσιογράφων. Το οπτικοακουστικό υλικό που δίνεται στη δημοσιότητα είναι περιορισμένο, κάτι που έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια και ζωηρές συζητήσεις.

Οι εντολές της αστυνομίας

Στην επιχείρηση εκκένωσης παίρνουν μέρος περισσότεροι από 400 αστυνομικοί. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη έχουν εγκατασταθεί σε ενοικιασμένους χώρους σε πρώην βυρσοδεψείο στη Σίνδο, σε χώρο πρώην εταιρείας logistics απέναντι από το βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου και στο κτήμα Αλεξιάδη στο Δερβένι.

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν, επίσης, μεταφερθεί στη δομή που ανακατασκευάστηκε στο Βαγιοχώρι αλλά και στους χώρους φιλοξενίας που λειτουργούν ήδη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Πέτρα Ολύμπου και τη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Οι εντολές που δόθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τους αστυνομικούς είναι να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στον ανθρώπινο παράγοντα. 'Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση-σκούπα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα