Η Ελληνίδα επιστήμονας που κερδίζει τη μάχη με τον καρκίνο!

Η Αννα - Μαρία Γεωργουδάκη ανέπτυξε με άλλους ερευνητές τεχνική ανοσοθεραπείας, με αντισώματα που αναπρογραμματίζουν τα κύτταρα στους

Ελληνίδα επιστήμονας δείχνει να κερδίζει τη μάχη για την καταπολέμηση του καρκίνου με μια νέα τεχνική ανοσοθεραπείας, που βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει καλύτερα και να εξοντώσει αποτελεσματικότερα τα καρκινικά κύτταρα.

Η νέα τεχνική (την ανέπτυξαν ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την Αννα - Μαρία Γεωργουδάκη και υπό την εποπτεία του καθηγητή Μίκαελ Κάρλσον του Τμήματος Μικροβιολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας) αναμένεται να οδηγήσει, αφενός, σε μια νέου τύπου θεραπεία και, αφετέρου, να προσφέρει ένα νέο σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο, ιδίως για τους καρκίνους του μαστού και του δέρματος. Οι επιστήμονες δημιούργησαν αντισώματα ικανά να αναπρογραμματίζουν τα μακροφάγα κύτταρα στους όγκους, ενισχύοντας έτσι τον αμυντικό και καταστροφικό ρόλο τους.

Εως σήμερα, η αντικαρκινική ανοσοθεραπεία βασιζόταν κυρίως στη δράση των Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία ωστόσο δεν πετύχαιναν πάντα την επιθυμητή ανοσολογική αντίδραση.

Τα μακροφάγα

Η ομάδα της Γεωργουδάκη αποφάσισε έτσι να εστιάσει την έρευνά της σε μια άλλη μορφή ανοσοκυττάρων, τα μακροφάγα, ο ρόλος των οποίων είναι η καταπολέμηση λοιμώξεων.

Οπως διαπίστωσε, μια κατηγορία μακροφάγων σαμποτάρει τη δράση των Τ λεμφοκυττάρων και των άλλων ανοσοκυττάρων μέσα στους όγκους, γι' αυτό επιχείρησε τον αναπρογραμματισμό τους με τη βοήθεια ενός αντισώματος.

Από τις έως τώρα δοκιμές που πραγματοποίησαν σε πειραματόζωα, η νέα θεραπεία δείχνει πολλά υποσχόμενη, καθώς κατάφερε να σταματήσει την αύξηση του μεγέθους αλλά και την εξάπλωση των όγκων σε αυτά, ενώ το γεγονός ότι τα ίδια μακροφάγα κύτταρα συναντώνται και στους όγκους των μαστών αλλά και στο μελάνωμα δημιουργεί ελπίδες για την ανάπτυξη μιας νέας αποτελεσματικής θεραπείας και για τους ανθρώπους.

Η Αννα - Μαρία Γεωργουδάκη αποφοίτησε το 2004 από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε το διδακτορικό της στην αντικαρκινική ανοσοθεραπεία από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας το 2015, ενώ από τις αρχές του 2016 είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα