Η επιχείρηση στην Ειδομένη από το ελικόπτερο της Αστυνομίας. Βίντεο

Πλάνα της αστυνομικής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ειδομένη, από ελικόπτερο της Αστυνομίας, έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Στο βίντεο διάρκειας δέκα περίπου λεπτών φαίνεται η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό με λεωφορεία σε κέντρα φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της αστυνομίας ο συνολικός αριθμός ατόμων που έχουν αναχωρήσει μέχρι στιγμής από την περιοχή της Ειδομένης ανέρχεται σε 1.110.

Από νωρίς σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησε η επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εκκένωση της Ειδομένης με στόχο να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή μετά από περίπου δύο μήνες.

Στην επιχείρηση η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα συμμετέχουν 1400 αστυνομικοί αλλά και μεταφραστές του υπουργείου ενώ επιχειρεί και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί ενώ σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων δεν επιτρέπεται η είσοδος σε δημοσιογράφους, μέλη ΜΚΟ και αλληλέγγυους. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη αναχωρήσει από την Ειδομένη, με προορισμό κέντρα φιλοξενίας σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, έξι λεωφορεία ενώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν προβάλουν καμία αντίσταση.

Η επιχείρηση συνεχίζει να εξελίσσεται ομαλά στην Ειδομένη, ενώ άλλοι 269 πρόσφυγες αναχώρησαν με 7 λεωφορεία για οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν αναχωρήσει μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 1.110 και ο αριθμός των λεωφορείων σε 23.

Η ΕΛΑΣ έχει χαρτογραφήσει πλήρως την περιοχή του καταυλισμού ενώ οι υπεύθυνοι της επιχείρησης είναι σε θέση να γνωρίζουν μέχρι και σε ποιες σκηνές αναμένεται να βρουν αντίσταση από τους πρόσφυγες. Όπως σημειώνουν στο CNN Greece άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην επιχείρηση "οι πιο σκληροί του καταυλισμού βρίσκονται στις σκηνές κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή".

Για την απαγόρευση της εισόδου σε δημοσιογράφους ο υπεύθυνος Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο Σκάι, δήλωσε ότι “τις πρώτες ώρες της επιχείρησης η αστυνομία έκρινε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν 100 κάμερες από πάνω καθώς αυτό δεν βοηθά. Δεν υπάρχει απαγόρευση, εγώ είδα εικόνα”.

“Θεωρώ ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν κρίνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιχείρηση. Ποιες είναι οι περιοχές, είναι οι έξι στεγασμένοι χώροι και δύο που είναι με σκηνές”, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει βία. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες θα ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη.

Από χθες το απόγευμα, μονάδες των ΜΑΤ από την Αθήνα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στην εκκένωση της Ειδομένης.

Την ίδια ώρα είχε, ήδη, ξεκινήσει η εθελοντική μεταφορά των μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας με 700 άτομα να έχουν ήδη αποχωρήσει από την Ειδομένη, στην οποία περίπου εννέα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επί μήνες, περιμένουν στον άτυπο καταυλισμό προκειμένου να περάσουν τα σύνορα με την ελπίδα να μπουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα