Άρχισε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Από τα ξημερώματα άρχισε η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων από τον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης προκειμένου να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό,προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το πολύ σε 10 ημέρες.

Η Bild για την αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη

Κυρίτσης για Ειδομένη: Η ΕΛ.ΑΣ. δεν γινόταν να μπει με κάμερες από πάνω

Αποχώρησαν τα πρώτα 4 λεωφορεία από την Ειδομένη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα