Δεκάδες πούλμαν στην Ειδομένη, 8.000 πρόσφυγες προς αναχώρηση

«Πολεμική» προπαρασκευή θυμίζει η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ειδομένη για την απομάκρυνση των μεταναστών από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και τη μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας.

Στις φωτογραφίες φαίνονται δεκάδες πούλμαν τα οποία έχουν φτάσει στον καταυλισμό για να επιβιβαστούν οι περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες που παραμένουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και να μεταφερθούν στους ειδικούς χώρους που έχουν προετοιμαστεί για τη φιλοξενία τους.

Τα τουριστικά λεωφορεία μοιάζουν σαν να έχουν περικυκλώσει τα χωράφια που οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν στήσει τις σκηνές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Δευτέρας οι πρόσφυγες εμφανίζονταν απρόθυμοι να μπουν στα λεωφορεία και να φύγουν από την Ειδομένη. Στην κυβέρνηση πάντως επιμένουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν βία για την εκκένωση του καταυλισμού, χωρίς όμως να διευκρινίζουν με ποιο τρόπο θα πειθαναγκάσουν τους πρόσφυγες να μπουν στα πούλμαν και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι μετανάστες δεν συμμορφωθούν με την απόφαση να απομακρυνθούν από την Ειδομένη προκειμένου να απελευθερωθεί και η σιδηροδρομική γραμμή μπορεί να χρησιμοποιηθούν άλλα μέτρα πίεσης, όπως η ευχέρεια πρόσβασης των προσφύγων στις υποδομές.

Στην Ειδομένη βρίσκονται και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά και ΜΑΤ που δεν επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν.

Κυρίτσης: Αύριο ή μεθαύριο η μεταφορά των μεταναστών
Ξεκινά τελικά αύριο, Τρίτη, ή μεθαύριο, Τετάρτη, η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη όπως ανακοίνωσε και ο υπεύθυνος Τύπου του συντονιστικού οργάνου για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κυρίτσης.

Ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αστυνομοκεντρικά το προσφυγικό, δεν πρόκειται να γίνει κάποια σκούπα ή κάτι τέτοιο», τόνισε αναφέροντας πως: «Δεν είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα επελάσουν στίφη αστυνομικών με άλογα».

«Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, εδώ και τρεις εβδομάδες έχουμε ειδοποιήσει ότι όταν θα είναι έτοιμοι οι έξι - επτά στεγασμένοι χώροι και θα ξεκινήσει η μεταφορά του κόσμου. Μέσα σε ένα δεκαήμερο, όπως στον Πειραιά, θα μετακινηθεί ο κόσμος στις νέες εγκαταστάσεις, κάτι που είναι ισχυρό δέλεαρ» πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Κυρίτσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση «το τελευταίο διάστημα μεταφέραμε σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας 2.000 άτομα, έχουμε αυτή τη στιγμή 6.000 θέσεις (στους στεγασμένους χώρους στη Βόρεια Ελλάδα) και στην Ειδομένη υπάρχουν πάνω από 8.000 άτομα».

«Το Ελληνικό είναι ειδικός χώρος φιλοξενίας δεν είναι άτυπος καταυλισμός, είναι υπεράριθμος χώρος, προσπαθούμε να μεταφέρουμε τον κόσμο σε άλλες μονάδες φιλοξενίας» διευκρίνισε ο κ. Κυρίτσης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για την επιχείρηση στην Ειδομένη έχει δοθεί εντολή να μεταβούν εντός της ημέρας στο Κιλκίς, δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ.

Την ίδια ώρα θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και στα κέντρα φιλοξενίας. Επισης θα δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας, όπου δεν θα μπορούν να κινούνται άτομα που δεν εχουν σχέση με την επιχείρηση, ενώ πάνω από την Ειδομενη θα πετά το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι έχουν βρεθεί οι απαιτούμενοι χώροι σχεδόν για το σύνολο του πληθυσμού. Μεταξύ αυτών, είναι πρώην βιομηχανικοί χώροι , στους οποίους λέγιναν οι απαιτούμενες εργασίες για τη μετατροπή τους σε κέντρα διαμονής μεταναστών.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα στην Ειδομένη βρέθηκαν ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα παράτυπης μετανάστευσης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος.

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Κυρίτσης θα καταλάβει τη θέση της παραιτηθείσας Βασιλικής Κατριβάνου στη Βουλή ως πρώτος επιλαχών βουλευτής στη Β' Αθηνών.


protothema

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα