Συνεχίζεται η απεργία πείνας των προσφύγων στη Χίο

Συνεχίζεται και την Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016, η απεργία πείνας δεκάδων προσφύγων στον καταυλισμό της Σούδας, απεργία που ξεκίνησαν την προηγούμενη Τρίτη, 17 Μαΐου 2016.

Βασικό αίτημα των απεργών είναι να ενημερωθούν για την τύχη τους, μετά την θέση σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, δυνάμει της οποίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Χίο, όπως – άλλωστε – και στα άλλα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση της υγείας τους δεν είναι – για ορισμένους τουλάχιστον – σε καλό σημείο, δεδομένου ότι εδώ και μήνες υφίστανται ταλαιπωρία και ζουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Με το θέμα ασχολήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016, το δημοτικό συμβούλιο Χίου, το οποίο και ενέκρινε ψήφισμα που πρότεινε η Χιακή Συμπολιτεία, ζητώντας – μεταξύ άλλων – την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος του Δ.Σ. έχει ως ακολούθως.

«Το δημοτικό συμβούλιο της Χίου κατανοεί απόλυτα τους λόγους που ώθησαν δεκάδες από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί μας στο έσχατο μέσο της απεργίας πείνας για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους.

Οι διαδικασίες ασύλου κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, δεν τους παρέχεται καμιά νομική ενημέρωση, δεν έχουν καμιά πληροφόρηση για την τύχη τους.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τις χώρες της Ευρώπης να επισπεύσουν το ταχύτερο δυνατό τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων των προσφύγων σε όλα τα νησιά.

Ζητάμε ακόμα να αντιμετωπίσουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σύμφωνα με την ουσία της οικουμενικής διακήρυξης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, τα αιτήματα των ανθρώπων που δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια».

astraparis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα