Παραλύει η χώρα Παρασκευή 6 Μαϊου και Σάββατο. Ποιοι απεργούν

Μπαράζ απεργιών αρχίζει από αύριο, Παρασκευή, ως αντίδραση στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να έχει ψηφιστεί πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

ΑΔΕΔΥ, ΠΝΟ και δημοσιογράφοι εξήγγειλαν ήδη απεργιακές κινητοποιήσεις.

Χωρίς μετρό θα μείνει αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο η Αθήνα, καθώς το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας (ΣΕΛΜΑ) προκήρυξε 48ωρη απεργία εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στη Βουλή.

Λίγη ώρα αργότερα, 48ωρη απεργία για τις ίδιες μέρες ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι τόσο στον ηλεκτρικό, όσο και στα τραμ, αντιδρώντας επίσης στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Οι οδηγοί και οι υπάλληλοι στα λεωφορεία έχουν ανακοινώσει στάσεις εργασίας για την Κυριακή, από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ, έως τη λήξη της βάρδιας.

Εκτός από τους εργαζόμενους στο Μέσα Μεταφοράς, απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ανακοινώσει η ΠΝΟ, καθηλώνοντας τα καράβια στα λιμάνια μέχρι την Τρίτη, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, καθώς και η ΠΟΕΣΥ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που παρουσιάζει η κυβέρνηση στη Βουλή, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

ΑΔΕΔΥ: 48ωρη απεργία Παρασκευή και Σάββατο

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για κλιμάκωση της επίθεσης της κυβέρνησης, με ασήκωτους φόρους και χαράτσια, που επιβάλλονται στους εργαζομένους και στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία για 4 μέρες

Τετραήμερη πανελλαδική απεργία για όλες τις κατηγορίες πλοίων από τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου έως στις 6 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Στελέχη της ΠΝΟ ανέφεραν ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη βουλή και στις οποίες ενσωματώνεται και ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς με συμμετοχή των Ελλήνων ναυτικών στην 24ωρη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ την Κυριακή 8 Μαΐου, θα έχουν προοπτική κλιμάκωσης.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της έχει τονίσει ότι «το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί στις Επιτροπές της Βουλής για επεξεργασία περιέχει δυσμενέστερες ρυθμίσεις αφού διευρύνεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και εντάσσονται στη νέα του διευρυμένη μορφή του τα Ταμεία Πρόνοιας των Ναυτικών (Αξιωματικών και Κατωτέρω Πληρωμάτων) τα οποία, είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα απωλέσουν πλήρως τα αποθεματικά τους και από υγιή αυτοτελή ταμεία, που είναι σήμερα, θα καταλήξουν, μαζί με τα υπόλοιπα ομοειδή ταμεία που εντάσσονται στον νέο φορέα, σε ένα νέο ελλειμματικό τέρας».

Η 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων ξεκινά στις 6:00 το πρωί της Παρασκευής.

48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για το ασφαλιστικό

Σε 48ωρη απεργία προχωρά από τα μεσάνυχτα η ΓΕΝΟΠ (Παρασκευή και Σάββατο), ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ.

Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καταγγέλλει «λογικές απόλυτου αιφνιδιασμού» ως προς την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Κυριακή 8 Μαΐου: Στάσεις εργασίας σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Προαστιακό

Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας στην απεργία της ΓΣΕΕ για την εργατική Πρωτομαγιά την Κυριακή 8 Μαΐου 2016.

Οι εργαζόμενοι στα Λεωφορεία και το Τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας από τις 5:00 έως τις 900 π.μ. και από τις 21:00 έως τις 00:00. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται έως τις 9:00 π.μ. ενώ το βράδυ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

Στον σιδηρόδρομο, τρίωρη στάση εργασίας από τις 5:00 π.μ. έως τις 8:00 π.μ. έχει εξαγγείλει η Π.Ο.Σ. για όλα τα τρένα πλην των αρτηριακών αμαξοστοιχιών. Αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τα δρομολόγια που δεν θα πραγματοποιηθούν. Πέρα από τον Προαστιακό, έως τις 8:00 το πρωί δεν θα πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια της γραμμής 3 του Μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών είναι η άμεση υπογραφή Σ.Σ.Ε., η  ανατροπή της ιδιωτικοποίησης των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, και οι προσλήψεις προσωπικού.

Σε 48ωρη απεργία οι δημοσιογράφοι για το ασφαλιστικό

Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στη 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), κάνοντας λόγο για «αιφνιδιαστική εισαγωγή προς ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει το σύνολο του ελληνικού λαού, ενοποιεί βίαια το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταργεί το αγγελιόσημο και θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρία».

Το δ.σ. της ΠΟΕΣΥ κήρυξε 48ωρη απεργία από τις 06.00 της Παρασκευής 6 Μαΐου έως τις 06.00 της Κυριακής 8 Μαΐου 2016 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης, το Αθηναϊκό Πρακτορείο και τα Γραφεία Τύπου, χωρίς καμιά εξαίρεση εκτός από τα 15λεπτα απεργιακά δελτία:

Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30.
Μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.

Η ΠΟΕΣΥ εκφράζει την αντίθεσή της στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζει «καρμανιόλα, που εξανεμίζει όχι μόνο τα ασφαλιστικά αλλά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων».

Παράλληλα, κάνει λόγο για «ασυνέπεια του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα δεχθεί αντιπροσωπεία της πριν από την κατάθεση, προκειμένου να συζητήσει με το δημοσιογραφικό κόσμο για το ασφαλιστικό».

Η ΠΟΕΣΥ υπογραμμίζει ότι «όποια κι αν είναι η κατάληξη της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα πάψει να αγωνίζεται για δικαίωση των αιτημάτων του, την αξιοπρέπειά του και την ελευθεροτυπία».

Και οι γιατροί σε 48ωρη απεργία

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συμμετέχει στη 48ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου.

Ο Π.Ι.Σ. καλεί τους ιατρούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα