Ο Φίλης για τα ολοήμερα: Όλα τα σχολεία θα τελειώνουν στις 13.15

Ενοχλημένος με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κατάργηση των ολοήμερων σχολείων εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, και έδωσε πολλές λεπτομέρειες τόσο για την λειτουργία των σχολείων, τόσο για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών αλλά και για την δημιουργία 4τάξιου Γυμνασίου και 2τάξιου Λυκείου.

«Η Παιδεία πρέπει να μείνει έξω από το αντιπολιτευτικό παιχνίδι και τον φθηνό κιτρινισμό. Λέγονται ψέμματα και υπάρχουν υποβολιμαία δημοσιεύματα», είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο.

Για τα ολοήμερα

«Δεν θα γίνει συρρίκνωση των ολοήμερων. Μια εφημερίδα το έπαιξε και ένα κανάλι. Επεκτείνεται το ολοήμερο. Και αυτό που συμβαίνει επίσης είναι οτι δημιουργείται ένας ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικου για να μην ισχύει η ανισότητα που υπήρχε μέχρι σήμερα. Όλα τα σχολεία θα τελειώνουν 13.15 το μεσημέρι. Μετά θα αρχίζει το ολοήμερο έως τις 4 το απόγευμα. Είναι ένας τύπος. Το ολοήμερο θα έχει ευέλικτη ζώνη και θα μπορούν τα παιδιά να κάνουν κάποια πράγματα παραπάνω. Όλα τα παιδιά θα μπορούν να έχουν τις αυξημένες ώρες. Δεν το είχαν όλα τα παιδιά. Μέχρι τις 2 θα είναι διαλειμα για φαγητό. Μετά διάβασμα και μετά ευέλικτη ζώνη».

Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών

«Θα προσλάβουμε εκπαιδευτικούς γιατί τους χρειαζόμαστε. Αναπληρωτές. Θα προσλάβουμε οπωσδήποτε. Δεν ξέρω πόσους αυτή την στιγμή αλλά θα γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών. Σε ορισμένες ειδικότητες θα γίνουν προσλήψεις γιατί δυστυχώς τόσα χρονια δεν υπάρχουν διορισμοί σε αυτές τις ειδικότητες. Υπήρχαν ομηρίες με τα ΕΣΠΑ. Δεν μπορώ να πω οτι θα έχουμε περισσότερους τον Σεπτέμβριο αλλά είναι θέμα σχεδιασμού. Είναι σαφές ότι θα υπάρξει αξιοποίηση των εκπαιδευτικών και θα υπάρξουν προσλήψεις αναπληρωτών. Το κάνουμε για να αξιοποιήσουμε όλες τις ώρες των εκπαιδευτικών».

Ο κ. Φίλης αρνήθηκε να μιλήσει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που είμαστε μια ανάσα πριν από τις Πανελλαδικές για αλλαγές στην εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Για την Κεντρική Επιτροπή των Πανελλαδικών που όπως έγραψε η Καθημερινή "ξηλώνεται" είπε:

«Είναι ψέμματα και κιτρινισμός και πρέπει να υπάρχει ησυχία για τα παιδιά. Η επιτροπή αλλάζει όπως αλλάζει κάθε χρόνο. Η κεντρική επιτροπή θα μείνει η πλειοψηφία θα μείνει. Τίποτα δεν γίνεται όπως γινόταν μέχρι τώρα. Και φέτος θα συνυπάρχουν παλαιά και νέα μέλη. Η επιλογή τους γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και μόνο. Υπάρχει θέμα μυστικότητας και δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Είναι πολύ πάνω από το 50% αυτοί που θα μείνουν. Είναι ψέμματα και κιτρινισμός. Και λυπάμαι που δεν διασταυρώθηκαν οι πληροφορίες».

Ο κ. Φίλης είπε ακόμα ότι γίνεται προσπάθεια να χτιστεί ένα νέο σχολείο "από τα κάτω". «Προσπαθούμε να φέρουμε τα προνήπια στα νηπιαγωγεία. Προσπαθούμε τον κατώτερο αριθμό που ήταν 7 να τον διαφοποιήσουμε. Τον μειώνουμε σε 5 σε δυσπρόσιτες περιοχές και στις αστικές περιοχές πάει από τα 7 στα 14».

Με κλήρωση στα Πειραματικά

«Τα πειραματικά τα ενισχύουμε. Εκεί τα παιδιά μπαίνουν με κλήρωση. Οι καθηγητές είναι αυξημένων προσόντων. Τι πειραματικά είναι αν διαλέγουμε τους καλύτερους; Σε τυχαίο δείγμα μαθητών με κλήρωση αλλά με καθηγητές αυξημένων προσόντων κάνεις ένα πρόγραμμα».

Είπε ακόμα ο υπουργός Παιδείας, ότι θα γίνουν αλλαγές στα βιβλία αλλά δεν γίνονται σε έναν μήνα μέσα. «Υπάρχουν βιβλία που έχουμε εντοπίσει στα οποία θα γίνουν αλλαγές αλλά και στον τρόπο διαδασκαλίας και στον τρόπο αξιολόγησης.

Υπάρχει επίσης η σκέψη για γυμνάσιο 4 τάξεων και λύκειο 2. Εχει πολλά θετικά στοιχεία. Δεν αλλάζουν τα χρόνια μόνο αλλά και το περιχόμενο», τόνισε και το χαρακτήρισε «Μεγάλο έργο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».

Υπουργείο Παιδείας: Η απάντηση του για τα ολοήμερα σχολεία

Υπ. Παιδείας: Ανυπόστατο το δημοσίευμα περί ξηλώματος της Επιτροπής Εξετάσεων

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα