Τέσσερις γυναίκες και ένα παιδί πνίγηκαν έξω από τη Σάμο

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου για τον εντοπισμό αγνοουμένων προσφύγων, μετά την ανατροπή λέμβου με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων, που είχε ως αποτέλεσμα ένα παιδάκι να καταλήξει στη διάρκεια της επιχείρηση περισυλλογής και να εντοπιστούν οι σοροί τεσσάρων γυναικών.

Μέχρις στιγμής πέντε άνθρωποι, δύο γυναίκες-- δύο άντρες και ένα παιδί-- έχουν διασωθεί από σκάφος της Frontex και πλωτό του λιμενικού, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται στη θαλάσσια περιοχή με τη συνδρομή ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις των διασωθέντων στη λέμβο επέβαιναν περίπου 10 άτομα.

Εν τω μεταξύ, σε 4.550 ανέρχονται οι πρόσφυγες που παραμένουν φιλοξενούμενοι σε δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ δύο τουριστικά λεωφορεία με 114 ανθρώπους αναχώρησαν χθες για τον Αγ.Ανδρέα Ατττικής και το Κουτσόχερο Λάρισας.

Σύμφωνα με το λιμενικό, άλλα 65 πρόσωπα προωθήθηκαν στον Αγ.Αντρέα, ενώ επιπλέον 49 σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα.

Το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2 από τα Δωδεκάνησα μεταφέροντας δύο μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω, ενώ το μεσημέρι αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star paros με 17 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Από τη Δευτέρα το υπουργείο Ναυτιλίας θα αρχίσει να διανέμει ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους πρόσφυγες σε 4 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά) σε μια προσπάθεια να πείσει τους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Μέριμνα για νέες μητέρες πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας στο Λαύριο   

Μέριμνα για τη φιλοξενία των νέων μητέρων προσφύγων λαμβάνεται στο κέντρο φιλοξενίας Λαυρίου που διαχειρίζεται το Πολεμικό Ναυτικό. Στο κέντρο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει διατεθεί το κατάλληλο προσωπικό -μόνιμο και στρατεύσιμο- που φροντίζει για τη διατήρηση ικανοποιητικών συνθηκών υγιεινής, τη σίτιση των φιλοξενουμένων και την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, επιδιώκεται η περαιτέρω αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών που φιλοξενούνται μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Για τη διασφάλιση της υγείας του εμπλεκόμενου προσωπικού έχει προβλεφθεί ο εμβολιασμός του, σύμφωνα με το ΚΕΛΠΝΟ.

Η παρασκευή του συσσιτίου των φιλοξενουμένων έχει ανατεθεί μέσω των προβλεπομένων διαγωνιστικών διαδικασιών σε ιδιωτικές εταιρίες catering. Στο κέντρο έχει ήδη γεννηθεί ένα παιδί και αναμένεται η έλευση αρκετών στο εγγύς μέλλον.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του κέντρου φιλοξενίας Σκαραμαγκά από στελέχη της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό για την λειτουργία του που έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες οργάνωσης του για να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του.



news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα