Ακύλας και Πρίσκιλλα: Σήμερα γιορτάζουν οι Άγιοι των ερωτευμένων από τον Πόντο

Μπορεί να έχει καθιερωθεί παγκόσμια, ως Άγιος των ερωτευμένων ο καθολικός Βαλεντίνος, αλλά για τους Ορθόδοξους, οι Άγιοι των ερωτευμένων είναι οι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα με καταγωγή από τον Πόντο.

Ο Ακύλας, καταγόταν από τον Πόντο της Μικράς Ασίας και ήταν Ιουδαίος, ενώ η Πρίσκιλλα είχε καταγωγή από τη Ρώμη, όπου και γνωρίστηκαν.

Ήταν ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι, κατοικούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήσαν δε άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς.

Δεν απέκτησαν παιδιά, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στη σχέση τους, γιατί η αγάπη μεταξύ τους ήταν δυνατή και τους κράτησε δεμένους σε όλη την πορεία της ζωής τους.

Όταν ο απόστολος Παύλος, επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του. Τόσο τους άγγιξε ο φλογερός και σωτήριος λόγος του απόστολου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του.

O απόστολος εντυπωσιάσθηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.

Αργότερα οι διώκτες του χριστιανισμού, συνέλαβαν και αποκεφάλισαν τους Αγίους χαρίζοντάς τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων.

Η μνήμη τους τιμάται από την εκκλησία μας στις 13 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα