Αγρότες: Αποχωρούν από το Σύνταγμα - Τη Δευτέρα οι προτάσεις τους στον πρωθυπουργό

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα με τους συμμετέχοντες να αποχωρούν σταδιακά.

Η συμμετοχή ήταν και σήμερα δυναμική, χωρίς να φτάνει τα επίπεδα της Παρασκευής.

Αύριο το βράδυ λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. Το μέλος της επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εάν δεχτεί ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, μόνο τότε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οι αγρότες των Τεμπών έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτοί σε διάλογο στη βάση και των προτάσεων που έχουν διατυπώσει και περιμένουν κάλεσμα του πρωθυπουργού προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν

Δόθηκαν στην κυκλοφορία, πριν από λίγη ώρα, οι οδοί Σταδίου και Πειραιώς αφού ολοκληρώθηκε το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών, ενώ σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με την Τροχαία, αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας. Αναμένεται να κλείσουν πριν τις 17.00 όταν και προγραμματίζεται το νέο συλλαλητήριο.

Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους Γιώργο Καΐσα, Δημήτρη Ρίζο και Αναστασία Καρρά έχουν εγκλωβίσει στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης αγρότες μπλόκων του Έβρου που δεν κατέβηκαν στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, οι βουλευτές ανέβηκαν από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη για το Σαββατοκύριακο και οι αγρότες δεν τους αφήνουν να βγουν. Τους αναγνώρισαν και τους ζήτησαν να δεσμευτούν ότι δεν θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό και δεν θα συνεναίσουν στις προτεινόμενες αλλαγές της φορολόγησής τους.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν εγκλωβιστεί κι άλλοι επιβάτες της πτήσης Αθήνα – Αλεξανδρούπολη.

Πάντως, αύριο το βράδυ λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. Το μέλος της επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εάν δεχτεί ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, μόνο τότε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στην "Αυγή" που θα δημοσιευθεί στο αυριανό, κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, ανοίγει από Δευτέρα στους αγρότες νέα πρόσκληση διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο "σοβαρών βελτιώσεων" επί των αρχικών κυβερνητικών προτάσεων για το ασφαλιστικό.

Την ίδια ώρα, η συγκέντρωση των αγροτών στο Σύνταγμα είναι και σήμερα δυναμική, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Με... χαλαρή διάθεση αρκετοί από αυτούς, ξαποσταίνουν για λίγο με ένα καφέ και συνεχίζουν!

Τέμπη: Aπό τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα θα παραμείνουν σήμερα κλειστά τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η κυκλοφορία απαγορεύεται από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου και υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές.

Στο Σύνταγμα έφτασε πριν από λίγη ώρα η μαζική πορεία του ΠΑΜΕ, το οποίο βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών που διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Ενδεικτικό της μεγάλης συμμετοχής του κόσμου είναι ότι με αφετηρία συγκέντρωσης την Ομόνοια, η πορεία χωρίστηκε σε δύο μέρη, με το ένα να φτάνει στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου και το άλλο μέσω Πανεπιστημίου.


Στην κινητοποίηση συμπαράστασης του ΠΑΜΕ συμμετέχουν εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους και οργανώσεις συνταξιούχων. Το αίτημα που κυριάρχησε στην πορεία του ήταν η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που «σφαγιάζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης».
Στο Σύνταγμα μπροστά από τη Βουλή φτάνοντας η πορεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τα μπλόκα των αγροτών που βρίσκονται συγκεντρωμένοι έχοντας στήσει από χθες σκηνές στην πλατεία Συντάγματος.
Στο Σύνταγμα βρίσκονται επίσης, συμπαραστεκόμενοι στους αγρότες, μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις, η ΛΑΕ και το ΕΠΑΜ και πλήθος κόσμου.

Οι αγρότες των μπλόκων ζητούν:


-Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.


-Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή

- Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης

- Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί

- Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο

- Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος

- Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

-Κατάργηση του φόρου στο κρασί

- Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται και σήμερα και μάλιστα αναμένεται να είναι ακόμη πιο δυναμικές. Πολλοί αγρότες κατασκήνωσαν στην πλατεία Συντάγματος, όπου με το πρώτο φως της ημέρας ο "παλμός" του αγροτικού κινήματος χτυπά δυνατά. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια και όλα δείχνουν πως η σημερινή διαδήλωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν της Παρασκευής.

Συλλαλητήριο θα έχει και σήμερα το απόγευμα στις 17.00 με αγρότες να καταφτάνουν στην πρωτεύουσα και σήμερα.

11:44 Κλειστές είναι αυτή την ώρα η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Ακαδημίας, η Πειραιώς, η Αθηνάς, η Αμαλίας και η Βασιλίσσης Σοφίας.

Εργατιά - Αγροτιά μια φωνή, μια γροθιά! Πορεία στην Αθήνα. Κλειστοί οι δρόμοι

 

Στη θέα αυτής της κλιμάκωσης, τα μηνύματα που "βγαίνουν" από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα, αφού από τα χείλη του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή ήρθε σήμερα το πρωί ένα νέο κάλεσμα σε διάλογο.

Όσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής στην "καρδιά" της πρωτεύουσας ήταν ακριβώς αυτά που... απεύχονταν στην κυβέρνηση. Δεκάδες τρακτέρ έκαναν... κανονικά την εμφάνισή τους έξω από τη Βουλή, με τις φωνές περίπου 15.000 αγροτών να φτάνουν μέχρι την... πρωθυπουργική κατοικία.

Τι ζητούν οι αγρότες
-Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
-Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή - Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης - Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί - Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
-Αφορολόγητο πετρέλαιο - Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος - Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
-Κατάργηση του φόρου στο κρασί - Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Διάλογος και βελτιωμένη πρόταση
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση περιμένει τους αγρότες να προσέλθουν στο διάλογο. Στα αγροτικά μπλόκα έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο τάσεις: Αυτή που απορρίπτει εν γενεί τον διάλογο και αυτή σήμερα, Σάββατο, θα στείλει τα αιτήματά της στον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα προσέλθει σε συζητήσεις με την κυβέρνηση. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που υποστηρίζει πως η δημιουργία του αγροτικού μητρώου και ο διαχωρισμός των αγροτών σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και μη στηρίζει μια χούφτα μεγαλοαγρότες, οι οποίοι στηρίζονται από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών. «Δεν υπακούμε σε κομματικές εντολές», όπως μας κατηγορούν οι αγρότες των Τεμπών, που «επωφελούνται από την απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης». Σημειώνεται πως οι αγρότες των Τεμπών αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Την Πέμπτη, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, που εκπροσωπεί περίπου 60 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, ανακοίνωσε πως θα στείλει τα αιτήματά της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα προσέλθει σε διάλογο. «Οι προτάσεις μας δεν είναι μακριά από αυτές των Τεμπών, αλλά και όλων των άλλων που δίνουν τον αγώνα τους στους δρόμους», ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής και διευκρίνισε ότι αυτό που ζητούν είναι έναν αυτόνομο ΟΓΑ, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και 3.000 για κάθε τέκνο, διατήρηση φορολογικού καθεστώτος στο 13% και λειτουργία του μητρώου αγροτών.
Ο διάλογος δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί από τη Δευτέρα όπως διαμηνύει και το Μαξίμου.

Αγρότες: Το δελτίο των κινητοποιήσεων σήμερα Σάββατο 13 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων οι αγρότες πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Όπως μάλιστα ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Συντονιστικής, προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση των εξεταζόμενων μέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Εκ μέρους του μπλόκου του Προμαχώνα ο κ. Γιάννης Τουρτούρας ανέφερε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ ο κ. Γιάννος Βάγγος από το μπλόκο του Κάστρου απηύθυνε κάλεσμα ενότητας γιατί, όπως είπε, "έρχονται δύσκολες ημέρες". Μετά το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε συναυλία, όπου συμμετείχε ο μουσικοσυνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος. Νωρίτερα, μετά από συμφωνία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, επέτράπη η είσοδος στην πρωτεύουσα είκοσι τρακτέρ από τον κόμβο της Νίκαιας, τα οποία πραγματοποίησαν συμβολική πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή (το πρωί) σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στην πλατεία Βάθη, όταν ομάδα αγροτών από την Κρήτη που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, επιχείρησε να απωθήσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προχωρήσει σε κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα ΜΑΤ τους απομάκρυναν με τη χρήση χημικών και λίγο αργότερα αγρότες άρχισαν να πετούν ξυλα και πετρες ενώ από τη ρίψη αντικειμένων έσπασαν τα τζάμια του πρώτου ορόφου του υπουργείου.

Πρόσκληση σε διάλογο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

«Μελανή σελίδα στην ιστορία του αγροτικού κινήματος» χαρακτήρισε, τα επεισόδια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στη Βουλή, ενώ κάλεσε τους αγρότες «να προσέλθουν στο διάλογο που θα κάνει ο πρωθυπουργός», τονίζοντας ότι εκεί θα απαλυνθούν πολλές εντυπώσεις.

«Εμάς ο διάλογος είναι μέσα στο DNA μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου εξαπέλυσε επίθεση, τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, εγκαλώντας τους βουλευτές τους πως «ήταν η πολιτική σας που μας οδήγησε ως εδώ».

«Αναρωτηθήκατε για τις δικές σας ευθύνες στην κοινωνική ερημοποίηση της υπαίθριου, γιατί ψυχορραγούν χωριά και κωμοπόλεις;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. «Ο αγροτικός κόσμος έχει αγανακτήσει με τον τρόπο που οι δικές σας κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν τις ενισχύσεις και τα λουκέτα ολόκληρων μονάδων και εργοστασίων στο συνεταιριστικό χώρο. Έρχεστε σε μια δύσκολη συγκυρία σήμερα να ξεπλύνετε τα πάντα σε μια νύχτα» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

"Όλα είναι συζητήσιμα"

Νέα πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Παν. Κουρουμπλής λέγοντας ότι δεν πρέπει να μετανιώσουν για ευκαιρίες που μπορεί να χαθούν.

Ανέφερε ότι «όλα είναι συζητήσιμα», διαμηνύοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα. Σημείωσε μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή mega σαββατοκύριακο πως πρέπει στον διάλογο να εξαντληθούν τα περιθώρια βελτιώσεων που ενδεχομένως υπάρχουν.

"Άμα δεν έρθουν στον διάλογο αναλαμβάνουν και την ευθύνη", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός των Εσωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξελέγη για τέσσερα χρόνια και όχι για τρεις μήνες και πρέπει να κριθεί στο τέλος της θητείας της.

Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι ο κόσμος αισθάνεται πολύ πιο άνετα να διαμαρτύρεται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από ό, τι με άλλες κυβερνήσεις, αλλά διασαφήνισε ότι δεν φοβίζουν την κυβέρνηση οι διεκδικήσεις του λαού «γιατί είμαστε στην ίδια όχθη».

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν φαινόμενα άσκησης βίας στους αγρότες, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι «εάν υπάρχουν υπερβολές να τις εγκαλέσω» αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που άφησε τα τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα.

Δυναμικό παρών και σήμερα!

Εδώ να σημειώσουμε πως οι αγρότες από την Κρήτη τόνιζαν πως είναι πολλοί οι... συμπατριώτες τους που έβλεπαν τον αγώνα τους την Παρασκευή κι αποφάσισαν να έρθουν σήμερα στην πρωτεύουσα! Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως η ανταπόκριση σήμερα αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη από την χθεσινή.

Αρκετοί είναι οι αγρότες που έβγαλαν τη νύχτα στις σκηνές που είχαν στήσει στο Σύνταγμα, ενώ ήδη στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας έχουν ξεκινήσει να μαζεύονται διαδηλωτές!

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων οι αγρότες πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Όπως μάλιστα ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Συντονιστικής, προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση των εξεταζόμενων μέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Εκ μέρους του μπλόκου του Προμαχώνα ο κ. Γιάννης Τουρτούρας ανέφερε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ ο κ. Γιάννος Βάγγος από το μπλόκο του Κάστρου απηύθυνε κάλεσμα ενότητας γιατί, όπως είπε, "έρχονται δύσκολες ημέρες".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα