Στο Σύνταγμα διανυκτέρευσαν οι αγρότες από 68 μπλόκα. Τί έγινε την Παρασκευή

Δυναμικές αναμένεται να είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών σήμερα Σάββατο, όπου θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη κινητοποίηση από τους παραγωγού. Οι αγρότες προτίθενται να παραμείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον έως το βράδυ, ενώ το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Την ίδια ώρα την Παρασκευή εκδηλώθηκαν σοβαρά επεισόδιαμεταξύ αγροτών και αστυνομικών σε δύο διαφορετικά σημεία, από το πρωί που ξεκίνησε η κάθοδος στην Αθήνα. Κρητικοί αγρότες πήραν στο κυνήγι το πρωί ΜΑΤ και περιπολικά, ενώ λίγο αργότερα έφτασαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου σημειώθηκαν συμπλοκές με καπνογόνα, δακρυγόνα, πέτρες και ντομάτες.

Το Σύνταγμα... βούλιαξε από περίπου 15.000 αγρότες (κάποιες αναφορές κάνουν λόγο ακόμα και για 20.000) που με τα τρακτέρ τους διέσχισαν δρόμους στην "καρδιά' της Αθήνας για να φτάσουν έξω από τη Βουλή. Δηλαδή όλα όσα στο Μέγαρο Μαξίμου... απεύχονταν να δουν, αφού στόχος της κυβέρνησης ήταν να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Συγκλονιστικές εικόνες

Η συμμετοχή ήταν μαζικότατη και θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός πως όλα κύλησαν ειρηνικά και χωρίς... παρατράγουδα.

Εξαίρεση μόνο μία ένταση στο τέλος της διαδήλωσης μεταξύ αγροτών στην πλατεία Συντάγματος. Όλα άρχισαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα, όταν ομάδα 30 ατόμων άρχισε να... γιουχάρει.

Μόλις ολοκληρώθηκε η συναυλία του Γιώργου Μαργαρίτη, τα άτομα αυτά ανέβηκαν πάνω στην εξέδρα και άρχισαν να διαμαρτύρονται για τη συναυλία.

Μεταξύ άλλων, φώναζαν πως δεν είναι ώρα για... πανηγύρια και πως πρέπει η διαμαρτυρία να συνεχιστεί. Μέλη του ΠΑΜΕ τους ρώτησαν "από πού είναι;" και εκείνοι απάντησαν "είμαστε Έλληνες" και τα μέλη του ΠΑΜΕ τους κατέβασαν από την εξέδρα...

Ραντεβού και το Σάββατο!

Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη κινητοποίηση, με τους παραγωγούς να προτίθενται να παραμείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον έως το βράδυ της ίδιας μέρας, ενώ το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Η προσέλευση αγροτών στην πρωτεύουσα από μπλόκα της Βορείου Ελλάδας αναμένεται να συνεχισθεί και αύριο.
Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων οι αγρότες πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Όπως μάλιστα ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Συντονιστικής, προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση των εξεταζόμενων μέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Εκ μέρους του μπλόκου του Προμαχώνα ο κ. Γιάννης Τουρτούρας ανέφερε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ ο κ. Γιάννος Βάγγος από το μπλόκο του Κάστρου απηύθυνε κάλεσμα ενότητας γιατί, όπως είπε, "έρχονται δύσκολες ημέρες".

Δείτε μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την μεγαλειώδη διαδήλωση

21:19  Ελεύθεροι οι αγρότες που συνελήφθησαν το πρωί

Ελεύθεροι αφέθηκαν πριν από λίγη ώρα με εντολή εισαγγελέα οι τέσσερις αγρότες που συνελήφθησαν, για τα επεισόδια που έγιναν το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πάντως έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους.

21:15  Μικροένταση μεταξύ αγροτών στο Σύνταγμα

Ένταση σημειώθηκε μεταξύ αγροτών στην πλατεία Συντάγματος. Όλα άρχισαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα, όταν ομάδα 30 ατόμων άρχισε να γιουχάρει. Μόλις ολοκληρώθηκε η συναυλία του Γιώργου Μαργαρίτη, τα άτομα αυτά ανέβηκαν πάνω στην εξέδρα και άρχισαν να διαμαρτύρονται για τη συναυλία.

Μέλη του ΠΑΜΕ τους ρώτησαν "από πού είναι;" και εκείνοι απάντησαν "είμαστε Έλληνες" και τα μέλη του ΠΑΜΕ τους κατέβασαν από την εξέδρα.

21:10  Αύριο, Σάββατο, περιμένουν ενισχύσεις

Οι αγρότες κατευθύνονται προς το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, όπου έχουν στήσει σκηνές. Αύριο περιμένουν ενισχύσεις των μπλόκων από τις Σέρρες, τη Χαλκιδική, αλλά και από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.

21:03  Ολοκληρώνεται η συγκέντρωση στο Σύνταγμα!

Οι αγρότες σήμαναν... την λήξη της αποψινής συγκέντρωσης, ανανεώνοντας φυσικά το ραντεβού τους για αύριο.

Εδώ να σημειώσουμε πως ακόμη παραμένουν πολλοί αγρότες στην πλατεία Συντάγματος.

20:49  Εσύ στο χώμα κι εγώ στη φυλακή!

Και το... γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη συνεχίζεται!

20:47  Τι γίνεται στου... Παράδεισου την πόρτα;

Και Γιώργο Μαργαρίτη έχουμε στο Σύνταγμα!

20:32  Το ρίχνουν... στο χορό!

Η φτώχεια (κι ο αγώνας) θέλουν καλοπέραση!

Μετά τη... φασολάδα, χοροί στο Σύνταγμα!

20:30  Οι Εύζωνες... μετακόμισαν λόγω της συγκέντρωσης

Μπροστά από το περιστύλιο της Βουλής, ανέβηκαν οι Εύζωνοι του Άγνωστου Στρατιώτη, λόγω της συγκέντρωσης που πραγματοποιούν χιλιάδες αγρότες στο Σύνταγμα.

Εκεί, έγινε και η αλλαγή φρουράς.

20:28  Αγρότες: "Με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω"

Την πρόθεσή της να κλιμακώσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους, εξέφρασε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το μέλος της Συντονιστικής, Ρίζος Μαρούδας "με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω", προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Σχολιάζοντας την πρόθεση του μπλόκου των Τεμπών να προσέλθει στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, ο Ρ. Μαρούδας είπε ότι ο καθένας θα κριθεί από τις επιλογές του.

20:27  Τσιμπούσι με φασολάδα στο Σύνταγμα!

Δωρεάν φασολάδα μοιράζεται αυτή την ώρα στους αγρότες που έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Συντάγματος. Τη φασολάδα έφτιαξαν οι ίδιοι οι αγρότες που έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα!

Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα για όλους με εντάσεις αλλά και ταξίδι ωρών και η ζεστή φασολάδα είναι ό,τι πρέπει αφού ψιλοβρέχει κιόλας στο κέντρο της Αθήνας.

20:25 Οι αγρότες όργωσαν το κέντρο της Αθήνας

Δυνατή εικόνα η είσοδος στο κέντρο των τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας που κατέληξαν στο Σύνταγμα.

20:22 Στρώσαν τα στρωσίδια τους οι αγρότες που θα περάσουν τη νύχτα στην πλατεία Συντάγματος

20:20 Ολοκληρώνεται για απόψε σιγά, σιγά η διαδήλωση. Οι αγρότες φυσικά παραμένουν στις θέσεις και θα επανέλθουν και αύριο με κινητοποιήσεις, αφού σκοπεύουν να επιμείνουν όλο το Σαββατοκύριακο.

20:12 Αυτή την ώρα περνούν τα τρακτέρ από τη Συγγρού

20:10 Με άδεια χέρια δεν γυρίζουν πίσω οι αγρότες

Την πρόθεσή της να κλιμακώσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους, εξέφρασε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το μέλος της Συντονιστικής, Ρίζος Μαρούδας "με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω", προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Σχολιάζοντας την πρόθεση του μπλόκου των Τεμπών να προσέλθει στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, ο Ρ.Μαρούδας είπε ότι ο καθένας θα κριθεί από τις επιλογές του.

Στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, συμμετέχουν περίπου 10.000 αγρότες. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συμβολική πορεία τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, από το μπλόκο της Νίκαιας.

20:01 Γεμάτος κόσμος ο δρόμος μπροστά από το κτίριο της Βουλής. Με πανό, συνθήματα και τραγούδια συνεχίζουν τις διαδηλώσεις οι αγρότες

19:53 Κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλατα στο Σύνταγμα

19:51Λαφαζάνης από το Σύνταγμα: Ή θα τελειώνουμε με τα μνημόνια ή θα τελειώνει ο ελληνικός λαός

Στην κινητοποίηση στο Σύνταγμα παρευρέθηκε μεγάλο μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και όλα τα κεντρικά στελέχη της ΛΑ.Ε.

Ο γενικός ξεσηκωμός της αγροτιάς και των λαϊκών δυνάμεων και η σημερινή κοσμοπλημμύρα στην πλατεία Συντάγματος, θα σαρώσουν τα αντιασφαλιστικά και αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας αν δεν πάρει άμεσα πίσω αυτά τα μέτρα, τότε θα φύγει νύχτα κάτω από τη γενική χλεύη, την λαϊκή οργή και την κατακραυγή. Εδώ που έχει φτάσει η χώρα ή θα τελειώνουμε με τα μνημόνια ή τα μνημόνια θα τελειώσουν τον ελληνικό λαό. Ο λαός έχει κάνει την επιλογή του: Τέλος στα μνημόνια, τέλος στη νεομνημονιακή κυβέρνηση, τέλος στο μνημονιακό μπλοκ

19:31 Μπήκαν στην πόλη τα τρακτέρ

Το μαζικό συλλαλητήριο των αγροτών, οι γνωστοί-γνωστοί "αγανακτισμένοι" και οι καθαρές εξηγήσεις, που πρέπει να δοθούν.

19:26 10.000 αγρότες στο Σύνταγμα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, στην πλατεία βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ συνεχίζουν να έρχονται και άλλοι διαδηλωτές αγρότες.

19:21 Πληροφορίες αναφέρουν πως η αστυνομία δεν θα επιτρέψει την παραμονή των τρακτέρ στο Ζάππειο ή κάπου αλλού πέριξ του Συντάγματος

18:34 Με λιόκλαδα στο Σύνταγμα οι αγρότες, άναψαν φωτιές με την άφιξη των τρακτέρ

18:29 Τα τρακτέρ φεύγουν από το Σύνταγμα και κατευθύνονται προς τους στύλους του Ολυμπίου Διός

18:25 Με κόρνες και φωνές τα τρακτέρ στο Σύνταγμα παρά τη βροχή

18:06 Ανεβαίνουν τα τρακτέρ με ζητωκραυγές προς το Σύνταγμα

17:55  Ο Αποστόλου προανήγγειλε στην Βουλή διάλογο Τσίπρα - αγροτών!

«Μαύρη ημέρα για το αγροτικό κίνημα είναι η  σημερινή ημέρα…» ανέφερε ο   υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου από το βήμα της Βουλής  και εγκάλεσε τα κόμματα ότι «δεν μπορείτε να δείτε ότι τα πράγματα  για  τους αγρότες και την παραγωγική ανάπτυξη έχουν πια αλλάξει…»!

Υποσχέθηκε «μάχες» για τους αγρότες και ειδικά τους νέους,  υποστήριξε   ότι  «όλα είναι πια  καλά...» και σημείωσε  «είναι άδικο να μας κατηγορείτε εμάς ότι δεν κάνουμε διάλογο  όταν εμείς τον διάλογο τον έχουμε στο DNA μας…».

17:39 Στο Σύνταγμα σκηνές και εξέδρες

Με τη συνεργασία του Βαγγέλη Μπούτα που αναμένεται με τα τρακτέρ και τοπικών του ΠΑΜΕ, έχει στηθεί στο Σύνταγμα και μια εξέδρα, όπου αναμένεται να λάβει χώρα συναυλία στις 20.00

17:38 Αυτή την ώρα στην Ομόνοια

17:36  Τρακτέρ στην Αθήνα! Κάθοδος Κηφισού, στο ύψος των ΚΤΕΛ. Εκεί υπάρχουν ήδη τρακτέρ!

Αγρότες από Κάστρο, Αμφίκλεια, Καρδίτσα, Λάρισα, Αταλάντη και Φθιώτιδα,  κοντά 3000 σε αριθμό έφτασαν με πούλμαν και λεωφορεία του ΚΤΕΛ στην Ομόνοια. Στο σημείο πλησιάζουν και οι Κρητικοί από την πλατεία Βάθης, που δεν θα παραμείνουν στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Ξεκινούν διαβουλεύσεις για το πως θα συνεχίσουν, αφού στόχος ήταν να ξεκινήσει η πορεία στις 17.00. Δεν υπάρχει αστυνομική δύναμη γύρω από την Ομόνοια.

17:30 Στην πλατεία Βάθης από το πρωί έχουν φτάσει 1500 αγρότες από την Κρήτη. Ένα μέος από αυτούς δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν απελευθερωθουν οι τέσσερις αγρότες που οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ

17:26  Τρακτέρ "καβαλάνε" τα διαζώματα!

Αγρότες από τα Μεσόγεια, λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής, ανέβηκαν στα τρακτέρ τους με κατεύθυνση την Αττική Οδό. Βρέθηκαν μέσα στον αυτοκινητόδρομο, στην έξοδο προς Κορωπί, με τα τρακτέρ να καβαλάνε κυριολεκτικά τα διαζώματα!

17:22  Στην Πανεπιστημίου οι κρητικοί αγρότες!

17:20Την ίδια ώρα κάπου στην Αθήνα, οι γραβάτες τραγουδάνε!!

Ελεύθεροι επαγγελματίες με... γραβάτες διοργανώνουν συναυλία ενάντια στο ασφαλιστικό

 

17:05 Έρημη πόλη...

Από αλλού το περιμέναμε κι αλλού μας... βρήκε

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί στενά και με ανησυχία την κατάσταση στα ελληνoβουλγαρικά σύνορα που έχουν αποκλειστεί από τα μπλόκα των αγροτών.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, Λουσία Κοντέ η Επιτροπή ενημερώθηκε (από τις ελληνικές αρχές στις 28 Ιανουαρίου και από τις βουλγαρικές Αρχές στις 3 Φεβρουαρίου) για τα μπλόκα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και τον κίνδυνο να διαταραχθεί η ελεύθερη διακίνηση αγαθών.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι η Επιτροπή αναμένει να ενημερωθεί από τις ελληνικές Αρχές για τα μέτρα που σκέπτονται να λάβουν προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και προσέθεσε ότι η Επιτροπή έστειλε τη σχετική επιστολή στις ελληνικές αρχές στις 10 Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Σόφια, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε την ευκαιρία να συζητήσει την κατάσταση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Ο Δ. Αβραμόπουλος κάλεσε και τις δύο πλευρές (Ελλάδα και Βουλγαρία) να βρουν μία λύση μέσω του διαλόγου, είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Πιστεύουμε ότι ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών-μελών θα βοηθήσει να αποφευχθεί η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και ενδεχόμενες οικονομικές ζημιές που θα μπορούσε να συνεπάγεται κάτι τέτοιο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

17:03 Ποιοι δρόμοι της Αθήνας παραμένουν κλειστοί εν όψει της κινητοποίησης των αγροτών

Κυκλοφοριακή συμφόρηση επικρατεί αυτή την ώρα στην Αθήνα, σε όσους δρόμους έχουν παραμείνει ανοιχτοί, αφού έκλεισαν αρκετοί, λόγω της συγκέντρωσης των αγροτών.

Ειδικότερα, τώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στη λεωφόρο Συγγρού, από το ύψος της Φραντζή, την Αμαλίας, τη Βασ.Σοφίας από το ύψος του Χίλτον, την Πειραιώς και η Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος του Σκαραμαγκά. Σε λίγη ώρα αναμένεται να κλείσουν σχεδόν όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.

16:58 Στην Ομόνοια αυτή την ώρα οι αγρότες με τα τρακτέρ από τη Λάρισα

Στην Ομόνοια αυτή την ώρα οι αγρότες με τα τρακτέρ από τη Λάρισα

16:48 Οι αγρότες της Κρήτης αποτελειώνουν το έργο τους. Λαμπόγυαλο τα παράθυρα του πρώτου ορόφου στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης

16:42 Τα τρακτέρ περνούν τα διόδια των Αφιδνών

16:36 ΛΑ.Ε.: Να ανοίξουν άμεσα οι δρόμοι για την προσέλευση των αγροτών

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, στον οποίο κατήγγειλε την αυταρχική δράση των ΜΑΤ από το πρωί εναντίον των αγροτών και την αυθαίρετη και αυταρχική κυβερνητική απόφαση να κλείσουν οι δρόμοι για τη διέλευση των αγροτικών αυτοκινήτων με κατεύθυνση την Αθήνα. Τέτοιου είδους αποφάσεις, τόνισε, ρίχνουν λάδι στη φωτιά και εξαγριώνουν δικαιολογημένα τον αγροτικό κόσμο, ενώ εξυπηρετούν μόνο αυταρχικούς και παράλογους περιορισμούς για τη παρεμπόδιση της αγροτικής συγκέντρωσης στην Αθήνα.Ο Παν. Λαφαζάνης ζήτησε την άμεση άρση των παράλογων αυταρχικών περιορισμών και την ελεύθερη διέλευση προς την Αθήνα των αγροτικών αυτοκινήτων, μαζί με την άρση όλων των αυταρχικών αστυνομικών μέτρων και των περιορισμών στην κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία έχουν καταστήσει την πρωτεύουσα αστυνομοκρατούμενη, χωρίς προηγούμενο, πόλη.

16:34 Λεβέντης: Διάλογο ονομάζει η κυβέρνηση την αποδοχή ειλημμένων αποφάσεων

"Η κυβέρνηση συνεχίζει να ονομάζει τους αγρότες ακροδεξιούς και ταραξίες ενώ συγχρόνως τους κατηγορεί ότι δεν προσέρχονται στον διάλογο. Διάλογο ονομάζει η κυβέρνηση την αποδοχή ειλημμένων αποφάσεων. Όμως δεν είναι αυτό διάλογος. Η Ένωση Κεντρώων καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω αμέσως το νόμο Κατρούγκαλου για να ηρεμήσει η κοινωνία και να ξεκινήσει ειλικρινής διαβούλευση με συμμετοχή όλων των κομμάτων και των φορέων. Την λύση δεν την δίνουν ούτε τα ΜΑΤ ούτε οι ξυλοδαρμοί."

Σχόλιο της Ένωσης Κεντρώων για τα πρωινά επεισόδια

16:28 Κουρουμπλής: Την νέα ΚΑΠ δεν την ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλωσα και σπούδασα με αγροτικό εισόδημα από ένα αγροτικό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας και έγινα επιστήμονας αλλά ήμουν πάντα στο πλευρό των αγροτών. Συναισθηματικά καταλαβαίνω τις δυσκολίες του αγροτικού κόσμου, αλλά θέλω να πω στους αγρότες ότι τη νέα ΚΑΠ δεν την ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που σήμερα κλαυθμηρίζουν την ψήφισαν.

Ο υπουργός εσωτερικών συμπλήρωσε:

Το αγροτικό και το ασφαλιστικό είναι δύο θέματα ανοικτά που βρίσκονται στο τραπέζι. Η κυβέρνηση είναι ανοικτή για διάλογο.

16:21 Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε την κυβερνητική βία

Την «κυβερνητική βία» κατά των αγροτών καταδίκασε η Φώφη Γεννηματά από τη Βουλή με αφορμή τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας καλώντας, όμως, ταυτόχρονα και τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους και να απομονώσουν τους «ελάχιστους θερμοκέφαλους».

16:18  Γκρουπ αγροτών στο Ολυμπιακό στάδιο! Το πρώτο γκρουπ αγροτών μαζί με τους Τρικαλινούς έχει φτάσει στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας και με τον ηλεκτρικό κατεβαίνουν στην Ομόνοια και μετά στο Σύνταγμα.

Παραμένουν στην πλατεία Βάθης ώσπου να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες. Δεν φεύγουν από την πλατείας Βάθης οι αγρότες, αν δεν απελευθερωθούν οι τέσσερις συλληφθέντες από τα επεισόδια μπροστά στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, οι οποίοι και βρίσκονται στη ΓΑΔΑ. Μαζί τους είναι πλέον οι αγρότες από Αμαλιάδα και Πύργο!

16:05 20 τρακτέρ κατεβαίνουν από το μπλόκο της Νίκαιας με προορισμό το   Σύνταγμα.

16:02  Η κάθοδος των αγροτών συνεχίζεται! Πέρασαν τα διόδια των Αφιδνών!

Τα διόδια των Αφιδνών μόλις πέρασαν δεκαεπτά τρακτέρ αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας, τα οποία συνοδεία της αστυνομίας θα κατευθυνθούν στο κέντρο της Αθήνας, μετά σχετική συμφωνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εκπροσώπων των αγροτών.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αθρόα προσέλευση των αγροτών προκειμένου να λάβουν μέρος στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί παραγωγοί αλλά και εργαζόμενοι κι από άλλες κοινωνικές ομάδες.

Ανοιχτά τα διόδια στη Θεσσαλία παρά τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως το συλλαλητήριο των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 το απόγευμα.

15:34 Κατεβαίνουν στη συγκέντρωση! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες που παρέμεναν αποκλεισμένοι στο Χαϊδάρι, ξεκινούν από το σημείο αυτό με πούλμαν για να κατέβουν στην συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας!

Τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας φτάνουν στην Αθήνα. Αυτή την ώρα φαίνεται πως τα τρακτέρ από τη Λάρισα, είναι τα μόνα που έχουν άδεια να μπουν στην Αθήνα, πέρασαν τα διόδια των Αφιδνών

Λίγη μόλις ώρα αργότερα, στο Χαϊδάρι, στο ύψος του Δαφνί, ένας δεύτερος γύρος έντασης ξεκίνησε ανάμεσα σε αγρότες της Πελοποννήσου και τα ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να σταματήσουν την πορεία των αγροτών που κατευθύνονταν προς την Αθήνα με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια με πέτρες, καδρόνια, χρήση χημικών, ενώ ορισμένοι αγρότες έσπασαν και ένα περιπολικό.

Πριν λίγη ώρα έφτασαν στην πλατεία Βάθη και παραγωγοί από την Πελοπόννησο. Στην περιοχή, όπου βρίσκεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επικρατεί ατμόσφαιρα τεταμένης ηρεμίας, ενώ νωρίτερα αγρότες απομόνωσαν ομάδα νεαρών, η οποία επιχείρησε να δημιουργήσει σκηνικό έντασης. Εν τω μεταξύ στην πλατεία Συντάγματος έχουν ήδη στηθεί σκηνές, αφού πρόθεση των αγροτών είναι να παραμείνουν στην πρωτεύουσα τουλάχιστον επί διήμερο.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, τι θα γίνει με το μετρό σήμερα Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου;

 

Το κυνηγητό στην εθνική οδό συνεχίζεται, ενώ ένα τρίτο σημείο έχει μπλοκάρει την τελευταία ώρα από τους αγρότες. Στην έξοδο του Κορωπίου στην Αττική Οδό, τα τρακτέρ έχουν μπλοκάρει την κατεύθυνση προς αεροδρόμιο. Ταξιδιώτες και εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν προς Μαρκόπουλο, να κάνουν αναστροφή και να μπουν στο ρεύμα της καθόδου για να βγουν στην έξοδο προς το αεροδρόμιο.

Ένταση σημειώνεται αυτή την ώρα στην Λ. Αθηνών, στο Δαφνί, όπου οι δυνάμεις των ΜΑΤ απωθούν τους αγρότες χρησιμοποιώντας χημικά. Οι αγρότες ζητούν να τους επιτραπεί η διέλευση.

Η αστυνομία δεν κατάφερε να σταματήσει τα αγροτικά αυτοκίνητα ούτε στο Δαφνί - Οι αγρότες έσπασαν το μπλόκο και λίγο αργότερα ήρθαν αντιμέτωποι με τρίτο μπλόκο της αστυνομίας...

Στο Σχηματάρι έφτασαν οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Ένταση και πάλι στο κέντρο της Αθήνας και στην πλατεία Βάθης

Άνοιξε το μπλόκο της αστυνομίας στο Χαϊδάρι. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία...


13:58 Διμοιρίες των ΜΑΤ προσπαθούν να φράξουν την πορεία των αγροτών προς το αεροδρόμιο.
13:57 Νέα εξέλιξη. Οι αγρότες θέλουν να κινηθούν προς το αεροδρόμιο.

 

Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν πως ακροδεξιές ομάδες διεισδύουν στο αγροτικό μπλοκ και κάνουν λόγο για προβοκάτσιες.

Αγρότες σπάνε περιπολικό στο Χαϊδάρι. Στα χέρια πιάστηκαν με αστυνομικούς. Βίντεο

 

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε επιτρέψει 17 τρακτέρ και 4 αγροτικά μόνο από το μπλόκο της Νίκαιας. Δεν είχε επιτρέψει για τους υπόλοιπους αγρότες να φέρουν τρακτέρ ή αγροτικά, γι' αυτό και γίνονται τα επεισόδια στο Δαφνί. Στην Αθήνα η πορεία θα γίνει με τη συνοδεία περιπολικών.

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε επιτρέψει 17 τρακτέρ και 4 αγροτικά μόνο από το μπλόκο της Νίκαιας. Δεν είχε επιτρέψει για τους υπόλοιπους αγρότες να φέρουν τρακτέρ ή αγροτικά, γι' αυτό και γίνονται τα επεισόδια στο Δαφνί. Στην Αθήνα η πορεία θα γίνει με τη συνοδεία περιπολικών.Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τη 13.00 το μεσημέρι. Οι αγρότες της Πελοποννήσου που είχαν καταφέρει λίγο νωρίτερα να περάσουν και από δεύτερο μπλόκο της αστυνομίας, συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ που τους περίμεναν λίγο πιο κάτω. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες έσπασαν περιπολικό που ήταν ακινητοποιημένο στο δρόμο και τους εμπόδιζε να περάσουν. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τους αγρότες να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, ο οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να τους απωθήσουν.

Λίγο νωρίτερα στις 12.30 είχαμε την πρώτη ένταση στο Δαφνί μεταξύ αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων, καθώς το κομβόι με τους 2.000 αγρότες αναγκάστηκε να σταματήσει σε μπλόκο των ΜΑΤ. Οι αγρότες βγήκαν στο δρόμο, όπως έκαναν λίγο νωρίτερα και στα Μέγαρα, και κινήθηκαν απειλητικά προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο και είχαν εντολή - όπως είχε ανακοινωθεί το πρωί -  να μην αφήσουν τα αγροτικά αυτοκίνητα να περάσουν...

Μετά την ολιγόλεπτη ένταση, οι δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και οι 3 κλούβες της αστυνομίας έκαναν στην άκρη και οι αγρότες ξεκίνησαν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα για την Αθήνα. Οι ίδιοι είχαν πει όταν ξεκινούσαν από τον Ισθμό, πως παρά τις απαγορεύσεις θα βρουν τον τρόπο να περάσουν με τα αγροτικά τους στο Σύνταγμα και όπως φαίνεται τα καταφέρνουν...


Η αστυνομία δεν κατάφερε να σταματήσει τα αγροτικά αυτοκίνητα ούτε στο Δαφνί - Οι αγρότες έσπασαν το μπλόκο και λίγο αργότερα ήρθαν αντιμέτωποι με τρίτο μπλόκο της αστυνομίας... 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τη 13.00 το μεσημέρι. Οι αγρότες της Πελοποννήσου που είχαν καταφέρει λίγο νωρίτερα να περάσουν και από δεύτερο μπλόκο της αστυνομίας, συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ που τους περίμεναν λίγο πιο κάτω. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες έσπασαν περιπολικό που ήταν ακινητοποιημένο στο δρόμο και τους εμπόδιζε να περάσουν. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τους αγρότες να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, ο οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να τους απωθήσουν.

Λίγο νωρίτερα στις 12.30 είχαμε την πρώτη ένταση στο Δαφνί μεταξύ αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων, καθώς το κομβόι με τους 2.000 αγρότες αναγκάστηκε να σταματήσει σε μπλόκο των ΜΑΤ. Οι αγρότες βγήκαν στο δρόμο, όπως έκαναν λίγο νωρίτερα και στα Μέγαρα, και κινήθηκαν απειλητικά προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο και είχαν εντολή - όπως είχε ανακοινωθεί το πρωί -  να μην αφήσουν τα αγροτικά αυτοκίνητα να περάσουν...

Μετά την ολιγόλεπτη ένταση, οι δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και οι 3 κλούβες της αστυνομίας έκαναν στην άκρη και οι αγρότες ξεκίνησαν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα για την Αθήνα. Οι ίδιοι είχαν πει όταν ξεκινούσαν από τον Ισθμό, πως παρά τις απαγορεύσεις θα βρουν τον τρόπο να περάσουν με τα αγροτικά τους στο Σύνταγμα και όπως φαίνεται τα καταφέρνουν...

Στις 11.30 όταν το κομβόι των αγροτών έφτασε στα Μέγαρα είχαμε την πρώτη ένταση. Σε εκείνο το σημείο είχαν κλείσει την εθνική οδό δύο περιπολικά και ένα βανάκι της αστυνομίας. Ο αγρότες εξαγριώθηκαν. Οι περισσότεροι κατέβηκαν από τα πούλμαν και τα αγροτικά αυτοκίνητα και άρχισαν να κουνάνε τα περιπολικά και το βανάκι. Πολύ γρήγορα οι αστυνομικοί μπήκαν μέσα και τράπηκαν σε φυγή.

Οι αγρότες αρνήθηκαν την πρόταση που αποδέχτηκαν οι συνάδελφοί τους από το μπλόκο της Νίκαιας, να βάλουν στο Σύνταγμα μόνο 17 τρακτέρ. Ο Παναγιώτης Φιακάς, από το μπλόκο του Ισθμού, δήλωσε ότι τα επεισόδια στην Αθήνα δεν αφήνουν περιθώριο διαπραγματεύσεων για τα τρακτέρ «και γι' αυτό ξεκινάμε για την Αθήνα» ενώ τόνισε ότι το μπλόκο στον Ισθμό θα παραμείνει ενισχυμένο.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου δεν μεταφέρουν προϊόντα με τα αγροτικά αυτοκίνητα στην Αθήνα και όπως δήλωσαν ανεβαίνουν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν ειρηνικά. Το κομβόι των αγροτών, με αυτοκίνητα και λεωφορία, ξεπερνάει το ένα χιλιόμετρο. Τα λεωφορεία της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας θα αφήσουν τους αγρότες στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Ένταση αυτή την ώρα λίγο πριν το Δαφνί

Οι αγρότες είναι εδώ. Δίνουν δυναμικό παρόν από τα ξημερώματα στην Αθήνα. Η απόβαση ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά με περισσότερους από 2.500 αγρότες από την Κρήτη να φτάνουν πρώτοι στην Πρωτεύουσα. Ήδη οι πρώτοι αγρότες έχουν φτάσει κοντά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο θυμίζει φρούριο λόγω της συγκέντρωσης μεγάλης αστυνομικής δύναμης.

Οι αγρότες από την Κρήτη “έπλεξαν” τις “κατσούνες” τους, τις μαγκούρες τους και κινήθηκαν προς τη δύναμη των ΜΑΤ.Οι αγρότες διευκρίνισαν ότι δεν θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια και κάλεσαν και τους αστυνομικούς να κάνουν το ίδιο, λέγοντας ότι θέλουν να προχωρήσουν σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας με κατάληψη μόνο της εισόδου του κτηρίου. "Μέχρι τα σκαλοπάτια θα πάμε", είπαν χαρακτηριστικά στον επικεφαλής Αστυνομικό. "Θα μείνουμε δύο ώρες και θα φύγουμε. Δεν θα μπούμε καν στο κτήριο", είπαν, ζητώντας χαρακτηριστικά από τους αστυνομικούς αν θέλουν να δημιουργήσουν κλοιό εντός του κτηρίου. Μόνο που τα επεισόδια ήρθαν λίγη ώρα αργότερα...

Έσπασαν το μπλόκο της αστυνομίας στα Μέγαρα

Απίθανες καταστάσεις στα Μέγαρα με τους αγρότες να βγαίνουν από τα οχήματά τους και να σπάνε το μπλόκο της αστυνομίας...

Όλα ξεκίνησαν στις 11.30 όταν το κομβόι των αγροτών έφτασε στα Μέγαρα. Σε εκείνο το σημείο είχαν κλείσει την εθνική οδό δύο περιπολικά και ένα βανάκι της αστυνομίας. Ο αγρότες εξαγριώθηκαν. Οι περισσότεροι κατέβηκαν από τα πούλμαν και τα αγροτικά αυτοκίνητα και άρχισαν να κουνάνε τα περιπολικά και το βανάκι. Πολύ γρήγορα οι αστυνομικοί μπήκαν μέσα και τράπηκαν σε φυγή...

Οι αγρότες αρνήθηκαν την πρόταση που αποδέχτηκαν οι συνάδελφοί τους από το μπλόκο της Νίκαιας, να βάλουν στο Σύνταγμα μόνο 17 τρακτέρ. Ο Παναγιώτης Φιακάς, από το μπλόκο του Ισθμού, δήλωσε ότι τα επεισόδια στην Αθήνα δεν αφήνουν περιθώριο διαπραγματεύσεων για τα τρακτέρ «και γι' αυτό ξεκινάμε για την Αθήνα» ενώ τόνισε ότι το μπλόκο στον Ισθμό θα παραμείνει ενισχυμένο.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου δεν μεταφέρουν προϊόντα με τα αγροτικά αυτοκίνητα στην Αθήνα και όπως δήλωσαν ανεβαίνουν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν ειρηνικά. Το κομβόι των αγροτών, με αυτοκίνητα και λεωφορία, ξεπερνάει το ένα χιλιόμετρο. Τα λεωφορεία της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας θα αφήσουν τους αγρότες στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η αστυνομία έχει ενημερώσει τους αγρότες πως δεν θα τους επιτρέψει να βάλουν στο Σύνταγμα τα αγροτικά τους αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αστυνομικοί θα περιμένουν τους αγρότες στο Χαϊδάρι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο ταξίδι για την Αθήνα παίρνουν μέρος πάνω από 2.000 αγρότες.
Ο Χρήστος Αναγνωστάκος από τη Λακωνία δήλωσε ότι από τη Σπάρτη μέχρι τον Ισθμό, τα αστυνομικά μπλόκα που συνάντησαν και τους έκαναν ελέγχους ήταν πολλά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι έγιναν έλεγχοι στου Αρδάμη όρια Αρκαδίας - Λακωνίας, στην Τεγέα ύψος Σακελλαράκου και στα διόδια του αυτοκινητόδρομου.

Πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στο Σύνταγμα. Όπως ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ εκπρόσωπος των αγροτών η αρχική συμφωνία έλεγε ότι θα κινηθούν πρώτα τα τρακτέρ, ύστερα κάποια μικρά φορτηγά και στο τέλος οι αγρότες με λεωφορεία. Ωστόσο περί τις 07:00 η αστυνομία ενημέρωσε ότι απαγορεύεται η κίνηση των τρακτέρ.

Πριν από λίγη ώρα, νέα επεισόδια στην Αθήνα με οδοφράγματα στη Μάρνη. Μια μερίδα διαδηλωτών είναι στη Λιοσίων, ενώ τα γκρουπ της Πελοποννήσου ανεβαίνουν τώρα με πούλμαν. Όλοι μαζί θα συναντηθούν αργότερα στην πλατεία Συντάγματος, ενώ το απόγευμα θα έρθουν και 17 τρακτέρ.

Έχουν ρημάξει το υπουργείο!

Η ένταση δεν σταματά και τα επεισόδια είναι συνεχή έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκληθεί απίστευτες καταστροφές στο κτίριο του υπουργείου και έχουν σπάσει σχεδόν όλα τα μπλόκα!

"Το υπουργείο είναι δικό μας" ακούγεται να φωνάζει ένας άνδρας!

Καταγγελία αγροτών: Μας χτύπησαν

"Θέλαμε να κάνουμε συμβολική κατάληψη στα σκαλιά του υπουργείου και αντ' αυτού μας εμπαίζανε και μας κοροϊδευανε επί δυο ώρες" δήλωσε αγρότης, σημειώνοντας πως όταν εγκλωβίστηκε το αυτοκίνητο στην πλατεία Καραϊσκάκη "ο εξαγριωμένος κόσμος δεν μπορούσε να ελεγχθεί".



Κατηγόρησε τον ταξίαρχο και την ηγεσία της αστυνομίας για τα εκτεταμένα επεισόδια "και όχι οι αγρότες οι αγανακτισμένοι, που παλεύουν για το δίκιο τους, για το ψωμί τους και για να κριθεί το έθνος μας ελεύθερο". Κατήγγειλε επίσης ότι τον χτύπησαν πισώπλατα στο κεφάλι!

Με τις κατσούνες, τις κρητικές μαγκούρες, στα χέρια έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγρότες από την Κρήτη, φωνάζοντας «Αγρότη, πολέμα σου πίνουνε το αίμα» και ζητώντας να φτάσουν μέχρι την πόρτα του υπουργείου και να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Χρησιμοποιώντας τα σώματά τους και πετώντας πέτρες εναντίον των ΜΑΤ, αγρότες επιχειρούν να εισέλθουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ οι αστυνομικοί προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών.
Από νωρίς το πρωί, που έφτασαν στο κτίριο οι αγρότες της Κρήτης ήθελαν να κάνουν κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου κάτι που δεν τους επετράπη. Μέσα στο κτίριο υπάρχουν υπάλληλοι που κάνουν στάση εργασίας.
Οι αγρότες σπάνε τζάμια με πέτρες, έχουν ρίξει με πέτρες όλα τα παράθυρα του υπουργείου. Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Προσαγωγές αγροτών

Μετά τα επεισόδια που προηγήθηκαν, οι αστυνομικοί προσήγαγαν τουλάχιστον τρεις αγρότες. Τους πέρασαν χειροπέδες και τον έναν τον έβαλαν να καθίσει σε μια... καρέκλα. "Δεν είμαι εγκληματίας" φώναζε ένας από τους προσαχθέντες
!
Με ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά τους οι αγρότες εκτοξεύουν αντικείμενα, καπνογόνα και πέτρες προς την αστυνομία.

Σοβαρά επεισόδια τώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ντου αγροτών και χημικά από την αστυνομία. Πετροπόλεμος στους γύρω δρόμους.

"Το υπουργείο είναι το σπίτι μας" λένε οι Κρητικοί αγρότες και ζητούν να μπουν μέσα.
Πέτρες, "κατσουνιές", δακρυγόνα και σπασμένα τζάμια!

Τα αίματα άναψαν πριν από λίγο έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης όπου είναι συγκεντρωμένοι αγρότες από την Κρήτη με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια. Οι αγρότες άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια καθώς επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο του υπουργείου. Τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Αρκετοί ήταν οι αγρότες που με τις κατσούνες τους χτύπησαν τις ασπίδες των ΜΑΤ, άλλοι αναποδογύρισαν ζαρντινιέρες και κάδους, ένω έβαλαν και φωτιά σε έναν από αυτούς!

Δείτε τη στιγμή της έντασης!
Χρησιμοποιώντας τα σώματά τους και πετώντας πέτρες εναντίον των ΜΑΤ, αγρότες επιχειρούν να εισέλθουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ οι αστυνομικοί προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών.
Από νωρίς το πρωί, που έφτασαν στο κτίριο οι αγρότες της Κρήτης ήθελαν να κάνουν κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου κάτι που δεν τους επετράπη. Μέσα στο κτίριο υπάρχουν υπάλληλοι που κάνουν στάση εργασίας.

Κλειστές είναι αυτή την ώρα οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών, που φτάνουν σταδιακά από όλη την Ελλάδα.
Μετ΄εμποδίων θα διεξάγεται σήμερα η κίνηση, καθώς σε λίγη ώρα, αναμένεται να κλείσουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

 

Ένταση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης

Νέα ένταση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης με την αστυνομία να πετά δακρυγόνα και οι αγρότες πέτρες!

Οι αγρότες σπάνε τζάμια με πέτρες, έχουν ρίξει με πέτρες όλα τα παράθυρα του υπουργείου. Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

"Το υπουργείο είναι το σπίτι μας" λένε οι Κρητικοί αγρότες και ζητούν να μπουν μέσα.

Ένταση! Πήραν στο κυνήγι τα ΜΑΤ!

Φτάνοντας στην πλατεία Καραϊσκάκη, οι αγρότες είδαν μια διμοιρία ΜΑΤ και εκεί συνέβη κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί: πήραν το κυνήγι τη διμοιρία των ΜΑΤ που το έβαλε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ στα πόδια στη θέα των εξαγριωμένων αγροτών!

Οι αγρότες πέταξαν επίσης μπουκάλια κατά αστυνομικών, ενώ ένα περιπολικό της τροχαίας γκάζωσε και... εξαφανίστηκε!

"Φέραμε ντομάτες για να μοιράσουμε στον κόσμο"

Όλα έγιναν για μια νταλίκα ντομάτες, τις οποίες, όπως είπε ένας από τους αγρότες, είχαν φέρει οι Κρητικοί για να μοιράσουν στον κόσμο έξω από το υπουργείο! Όταν τους ενημέρωσαν ότι η αστυνομία μπλόκαρε τη νταλίκα για να μη φτάσει στο Αγροτικής Ανάπτυξης, έγινε... χαμός!

Οι ντομάτες βρέθηκαν στο δρόμο και οι αγρότες τις μάζεψαν από το δρόμο.

Οι αγρότες είναι εδώ. Δίνουν δυναμικό παρόν από τα ξημερώματα στην Αθήνα. Η απόβαση ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά με περισσότερους από 2.500 αγρότες από την Κρήτη να φτάνουν πρώτοι στην Πρωτεύουσα. Ήδη οι πρώτοι αγρότες έχουν φτάσει κοντά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο θυμίζει φρούριο λόγω της συγκέντρωσης μεγάλης αστυνομικής δύναμης.

Οι αγρότες από την Κρήτη “έπλεξαν” τις “κατσούνες” τους, τις μαγκούρες τους και κινήθηκαν προς τη δύναμη των ΜΑΤ.Οι αγρότες διευκρίνισαν ότι δεν θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια και κάλεσαν και τους αστυνομικούς να κάνουν το ίδιο, λέγοντας ότι θέλουν να προχωρήσουν σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας με κατάληψη μόνο της εισόδου του κτηρίου.

"Μέχρι τα σκαλοπάτια θα πάμε", είπαν χαρακτηριστικά στον επικεφαλής Αστυνομικό. "Θα μείνουμε δύο ώρες και θα φύγουμε. Δεν θα μπούμε καν στο κτήριο", είπαν, ζητώντας χαρακτηριστικά από τους αστυνομικούς αν θέλουν να δημιουργήσουν κλοιό εντός του κτηρίου.

Ολοταχώς προς την πλατεία Καραϊσκάκη!

Οι Κρητικοί αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισαν να φύγουν από την πλατεία Βάθη και να κινηθούν προς την πλατεία Καραϊσκάκη γιατί ενημερώθηκαν ότι εκεί έχει εγκλωβιστεί αυτοκίνητο με φρούτα που έφτασε με το καράβι το πρωί στην Αθήνα!

Με τις κατσούνες στα χέρια!

Από τη στιγμή που έφτασαν στον Πειραιά, μέχρι και που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι αγρότες από την Κρήτη είχαν στα χέρια τους τις "κατσούνες" τους. Εντυπωσιακή η εικόνα έξω από το υπουργείο όταν τις "έμπλεξαν" μεταξύ τους και έκαναν πορεία!

Λίγη ώρα αφότου έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά, χωρίς τρακτέρ, οι 3.000 αγρότες της Κρήτης που ήρθαν στην Αθήνα να διαμαρτυρηθούν κατά του Ασφαλιστικού κατευθύνθηκαν με τον Ηλεκτρικό στο κέντρο της Αθήνας και από εκεί με τα πόδια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ολοι μαζί, έχοντας σχηματίσει με τις γκλίτσες αλυσίδα φωνάζοντας «Αγρότη, πολέμα σου πίνουνε το αίμα» κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο.

Η ΕΛ.ΑΣ., όμως από πολύ νωρίς, με κλούβες και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ είχε περικυκλώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνοντάς το να θυμίζει φρούριο με αποτέλεσμα καθώς τους βρήκαν μπροστά τους οι αγρότες να δημιουργηθεί μικροένταση.

το κτήριο όμως συνάντησαν πολύ ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επέτρεπαν να περάσουν και στο σημείο υπήρξε μικροένταση. «Μας υποδέχτηκαν σαν να είμαστε τραμπούκοι με τα ΜΑΤ μπροστά από το Υπουργείο. Φορούν μάσκες και είναι έτοιμοι να μας ψεκάσουν. Εμείς ήρθαμε για να διαδηλώσουμε ειρηνικά», δηλώνουν οι αγρότες έξω από το υπουργείο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δεν θα πάει σήμερα στο υπουργείο, καθώς όπως αναφέρουν συνεργάτες του έχει υποχρεώσεις στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στα μέσα Ιανουαρίου υποχρεώθηκε να μείνει για πάνω από 12 ώρες σε κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή, καθώς των πολιορκούσαν περισσότεροι από 2.000 αγρότες.

Οι αγρότες από την Κρήτη είχαν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ήδη βρίσκονται, ενώ αργότερα θα συναντηθούν με τους ανθοπαραγωγούς από το μπλόκο στα διόδια των Αφιδνών και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στην Πλατεία Βάθη θα μείνουν έως τις 5 το απόγευμα όταν και θα αναχωρήσουν για το Σύνταγμα.

Φωτογραφίες: 24liveblog.com

Πανστρατιά στον Ισθμό!

600 αγρότες με περισσότερα από 30-40 τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στον Ισθμό. Στο σημείο υπάρχουν πούλμαν για να μεταφέρουν τους αγρότες στην Αθήνα σε περίπτωση που δεν τους επιτραπεί να φτάσουν με τα τρακτέρ τους ως το Σύνταγμα. Περιπολικά της Αστυνομίας βρίσκονται στα διόδια στο Καλαμάκι και κατά μήκος της παλιάς Εθνικής Οδού. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ αλλά μάλλον θα είναι δύσκολο, αφού διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται ήδη στα διόδια της Ελευσίνας!

Χιλιάδες αγρότες με τις κατσούνες στα χέρια, έφτασαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για να φτάσουν μέχρι την είσοδο του κτιρίου!

ΔΕΙΤΕ VIDEO

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα