Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Σύνταγμα: Καταφθάνουν από το πρωί οι αγρότες

Έφτασαν το πρωί της Παρασκευής ( τα τρία πλοία από την Κρήτη που μετέφεραν 3.000 αγρότες και κτηνοτρόφους από τους τέσσερις νομούς του νησιού.

Την αρχή έκανε λίγο μετά τις 05:40 το πρωί το επιβατικό/οχηματαγωγό πλοίο «Blue Galaxy» στο πλοίο επέβαιναν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τους νομούς Χανιών και Ρεθύμνης.

Λίγα λεπτά αργότερα κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά και τα άλλα δύο πλοία από την Κρήτη που μετέφεραν το μεγαλύτερο όγκο των αγροτών από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Οι αγρότες θα μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν και να πραγματοποιήσουν κατάληψη, όπως αναφέρουν, ενώ αργότερα θα κατευθυνθούν στο Σύνταγμα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να εκφράσουν δυναμικά την διαμαρτυρία τους για το ασφαλιστικό και φορολογικό, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα, σημειώνοντας ακόμη πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό και δεν ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση.

Μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο προετοιμάζει για σήμερα Παρασκευή αλλά και για αύριο Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στην Αθήνα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Πρώτοι έφτασαν οι αγρότες της Κρήτης το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 το απόγευμα θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους στην κινητοποίηση των αγροτών εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και η ΑΔΕΔΥ την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις 11 το πρωί του Σαββάτου το ΠΑΜΕ διοργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια και η ΑΔΕΔΥ θα δώσει το παρόν στην πλατεία Συντάγματος.

Τρία πλοία από την Κρήτη στον Πειραιά με εκατοντάδες αγρότες

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί τρία πλοία από την Κρήτη μεταφέροντας εκατοντάδες αγρότες που θα συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

Ειδικότερα, από το Ηράκλειο κατέπλευσαν τα πλοία "Κύδων" και "Κνωσός Παλλάς" μεταφέροντας σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτοσυνδικαλιστών τους περίπου 2.000 άτομα. Επίσης, από τη Σούδα έφθασε στις 05:40 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Blue Star Galaxy" μεταφέροντας περίπου 300 άτομα. Οι αγρότες μετά την άφιξή τους στον Πειραιά επιβιβάστηκαν στον ΗΣΑΠ και μεταβαίνουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στο Σύνταγμα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Μας πάνε σε έναν εξοντωτικό σχεδιασμό, που μέσα από τη φορολογία και το ασφαλιστικό δεν μπορούμε να παράγουμε, δήλωσε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης και υποστήριξε ότι με ΦΠΑ 23% για αγορές λιπασμάτων ή ζωοτροφών και με 13% ΦΠΑ στην παραγωγή, τα προβλήματα είναι μεγάλα. Αναφερόμενος στις σημερινές κινητοποιήσεις, ο κ.Ιερωνυμάκης είπε ότι τα αιτήματα είναι ενιαία και ο καθένας δίνει τη μάχη του εκεί που νομίζει. «Εμείς, σαν Κρήτη, ανοίγουμε το παιχνίδι εδώ» τόνισε και ζήτησε διάλογο από μηδενική βάση. Ανέφερε, επίσης, ότι δύο είναι οι τομείς, οι οποίοι θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο: ο ένας είναι ο αγροτικός τομέας και ο άλλος ο τουριστικός, όπου από εκεί, όπως υποστήριξε, θα ζήσει ο εληνικός λαός. Οι αγρότες εντός της ημέρας αναμένεται να κατευθυνθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στο Σύνταγμα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Σε θέση "μάχης" οι αστυνομικές δυνάμεις

Εν τω μεταξύ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία. Ήδη έχει αποκλειστεί η κίνηση σε δρόμους που οδηγουν προς το κέντρο της πόλης. Με τα έως τώρα δεδομένα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Η πρώτη ζώνη ελέγχου, είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.α.) και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η τελευταία στο κέντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν στο Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, από τις άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας θα ελέγχεται η κίνηση των τρακτέρ, που τυχόν θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν στην Αττική, ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία στα εθνικά δίκτυα.

Σημειώνεται ότι οι εντολές είναι να μην υπάρξουν συγκρούσεις, γι' αυτό στην πρώτη ζώνη τον κύριο λόγο θα έχει η Τροχαία, ενώ τα ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή, περισσότερο στο κέντρο της πόλης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα