Αποφασισμένοι οι αγρότες να φθάσουν στο Σύνταγμα. Επί ποδός η ΕΛΑΣ

Στο κέντρο της Αθήνας ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν οι αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα σε όλη τη χώρα, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής, Βαγγέλης Μπούτας, οι αγρότες προτίθενται να παραμείνουν τουλάχιστον δύο ημέρες στο Σύνταγμα και ήδη, από χθες, αντιπροσωπεία τους έχει σειρά επαφών με μαζικούς φορείς, προκειμένου να συμπαραταχθούν στην κινητοποίηση των αγροτών. Επίσης, σημείωσε ότι σήμερα αναμένεται, από τα αρμόδια υπουργεία, απάντηση στο αίτημά τους για κάθοδο 50 έως 100 τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας και εάν η απάντηση είναι αρνητική θα αποφασίσουν τα μπλόκα για το τι τελικά θα πράξουν. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα. Είναι μία συμβολική ενέργεια» είπε ο κ. Μπούτας, προσθέτοντας πως η κάθοδος και η παραμονή των αγροτών στην πρωτεύουσα «θα είναι περιφρουρημένη».

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με τους Κρητικούς να καταφθάνουν το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

Οι Κρητικοί φεύγουν με τα τρακτέρ για λιμάνι

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης με σχεδιασμό να αποτραπεί η μετάβαση των τρακτέρ τους στην πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως κανείς δε θα φτάσει στο Σύνταγμα, ωστόσο αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Οροπέδιο αποφάσισαν να συγκεντρωθούν το μεσημέρι στο μπλόκο μαζί με αγροτικά οχήματα και τρακτέρ και να μεταβούν στο λιμάνι του Ηρακλείου για να σαλπάρουν για Αθήνα.

Οι ίδιοι προειδοποιούν πως εάν η  αστυνομία επιχειρήσει να τους σταματήσει , είτε στην Εθνική Οδό είτε στο λιμάνι  και δεν τους επιτρέψουν την είσοδο των τρακτέρ στο πλοίο θα φτιάξουν εκ νέου μπλόκο επιτόπου στο σημείο.

Οι αγρότες από το μπλόκο του Κλαδισού δεν θα πάρουν μαζί τους τρακτέρ, ενώ  όπως είπε στο Flashnews.gr ο  εκπρόσωπος του συντονιστικού του μπλόκου,  Γιώργος Γωνιωτάκης, από τον Πειραιά θα μεταβούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Μάλιστα όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Πρίαμος Ιερωνυμάκης σκοπεύουν να το καταλάβουν συμβολικά. Στη συνέχεια θα κινηθούν προς το Σύνταγμα όπου θα παραμείνουν για δύο ημέρες.

Στο πλευρό των αγροτών η ΑΔΕΔΥ

Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους αγρότες, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ εξαγγέλοντας τη συμμετοχή της στο αγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 5 το απόγευμα και συγκέντρωση μαζί με τους αγρότες στο Σύνταγμα, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπης της ΑΔΕΔΥ «οι αγρότες είναι από τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται βάναυσα από το 3ο μνημόνιο και γενικότερα από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωτογενής τομέας που θα έπρεπε να είναι ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας μας κινδυνεύει με εξαφάνιση. Εάν εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου δεν θα μπορέσει να επιβιώσει κανείς νέος αγρότης ή κτηνοτρόφος. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά ότι αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζομένους, ανέργους, αγρότες, κτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους ο κοινός τους αγώνας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών».

Η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, να δώσουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις των αγροτών: «Είμαστε πιο δυνατοί, αρκεί να ενωθούμε σε ένα μεγάλο πανεργατικό - παλλαϊκό μέτωπο για την απαλλαγή της χώρας μας από τα μνημόνια, για τη διαγραφή του χρέους και για τη σύγκρουση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ».

Επι ποδός «πολέμου» βρίσκεται η ΕΛΑΣ για την επικείμενη άφιξη των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας

Εν τω μεταξύ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία. Με τα έως τώρα δεδομένα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Η πρώτη ζώνη ελέγχου, είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.α.) και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η τελευταία στο κέντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν στο Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, από τις άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας θα ελέγχεται η κίνηση των τρακτέρ, που τυχόν θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν στην Αττική, ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία στα εθνικά δίκτυα.

Σημειώνεται ότι οι εντολές είναι να μην υπάρξουν συγκρούσεις, γι' αυτό στην πρώτη ζώνη τον κύριο λόγο θα έχει η Τροχαία, ενώ τα ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή, περισσότερο στο κέντρο της πόλης.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα