Τραγωδία στην Κίναρο: Εντοπίστηκαν νεκροί οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου

Έπεσαν με το ελικόπτερο την ώρα του καθήκοντος... Τραγική κατάληξη με το ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού που χάθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια άσκησης.

Εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο εκ των τριών χειριστών του ελικοπτέρου AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού, συντρίμμια του οποίου βρέθηκαν σε απόκρημνη περιοχή, στο βορειοδυτικό τμήμα της νήσου Κινάρου (ανατολικά Αμοργού-δυτικά Λέρου-Καλύμνου).

Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τις σορούς των δύο εκ των τριών μελών του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι σοροί βρέθηκαν στην πλαγιά της απόκρυμνης περιοχής της Κινάρου σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν ο κυβερνήτης υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο συγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής ναυτίλος Ελευθέριος Ευαγγέλου.

Όπως έγινε γνωστό, ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης γεννήθηκε το 1979, είναι έγγαμος και έχει περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος με παιδιά και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1980 και επίσης έχει παιδιά.

Νεκροί είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο χειριστές και ο μηχανικός του ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού. Πηγές από το γενικό επιτελείο Ναυτικού αναφέρουν πως οι σοροί των δυο άτυχων χειριστών εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το σημείο της πρόσκρουσης, όπου πιθανότατα κατέληξε το κυρίως τμήμα του ελικοπτέρου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σημείο της πρόσκρουσης ήταν σε υψόμετρο 295 μέτρων, υπερδιπλάσιο του ύψους στο οποίο πετούσε το ελικόπτερο μετέχοντας στην άσκηση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο της πρόσκρουσης αποκόπηκε η ουρά του ελικοπτέρου.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μαρτυρία της μόνης κατοίκου της Κινάρου: Εγώ το βρήκα που να μην το έβρισκα!

Καμμένος: Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό

ΚΚΕ: Συλλυπητήρια στις οικογένειες των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού

Γεννηματά: Συλλυπητήρια για την τραγωδία με το μοιραίο ελικόπτερο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε


Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, έγγαμος με παιδιά

Συγκλονίζει η φωτογραφία του Υποπλοίαρχου Τουλίτση στο ελικόπτερο

Νωρίτερα, στη νησίδα Κίναρο εντοπίστηκαν τελικά το πρωί της Πέμπτης τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού το στίγμα του οποίου είχε χαθεί από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα.

Λίγο μετά, κοντά στα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο νησί Κίναρος, βρέθηκαν οι σοροί των τριών αξιωματικών που επέβαιναν στο Agusta Bell, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσης ο ίδιος ο υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, διαψεύδει με μήνυμα του στο twitter, πως βρέθηκαν οι σοροί του πληρώματος του ελικοπτέρου.

«Όλα όσα γράφονται για ανεύρεση σoρών είναι ψεύδη, ειδικές δυνάμεις τώρα προσεγγίζουν, τουλάχιστον σεβαστείτε τις οικογένειες των αξιωματικών».

Επίσημη ενημέρωση  από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την πτώση του ελικοπτέρου κοντά στο νησί Κίναρος κατά την οποία βρήκαν τον θάνατό τους τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών χειριστών του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε στη νησίδα Κίναρο, δυτικά της Λέρου, στις 02.45 το πρωί, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας.

Οπως είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, οι τρεις αξιωματικοί θεωρούνται αγνοούμενοι ακόμα, όπως είπε «γιατί δεν τους έχουμε βρει, όταν τους βρούμε θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε οτιδήποτε».


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ από realmedialive

Το ΑΒ-212 με τον αριθμό 28 του Πολεμικού Ναυτικού πετούσε σε ύψος 400 ποδών, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και εκτελούσε άσκηση εντοπισμού στόχων επιφανείας. Το ίχνος του χάθηκε στη νήσο Κίναρος και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Αμέσως η φρεγάτα απ' όπου είχε απονηωθεί το ελικόπτερο όσο και τα άλλα σκάφη του πολεμικού ναυτικού απ' τα οποία απονηώθηκαν άλλα ελικόπτερα αλλά και ένα αεροσκάφος C130 ξεκίνησαν έρευνες.

Στις 04:40 ένα ελικόπτερο εντόπισε θερμικό ίχνος σε βραχώδη περιοχή στη νήσο Κίναρο. Άμεσα βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, καταδρομείς και διασώστες της Πολεμικής Αεροπορίας κλήθηκαν για να πάνε στην περιοχή και να εντοπίσουν τους τρεις χειριστές.

Στις 07:01 υπήρξε και οπτικός εντοπισμός του σημείου της πτώσεις. Ωστόσο η περιοχή είναι απόκρημνη και δεν είναι ακόμη δυνατός ο εντοπισμός των χειριστών.

Και οι τρεις επιβαίνοντες θεωρείται ότι είναι δύσκολο να βρεθούν ζωντανοί, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης αλλά ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί, θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι.

Το ελικόπτερο κατέπεσε σε περιοχή εξαιρετικά δύσβατη και ακόμη τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν. Οι οικογένειες των χειριστών έχουν ενημερωθεί για το συμβάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη οι χειριστές, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σε θέση να δώσει καν συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Το ονόματα των τριών νεκρών, των οποίων οι σωροί δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί είναι:

Α. Τουλιάσης (υποπολοίαρχος), Κ. Πανανάς (υποπλοίαρχος) και Ε. Ευαγγέλου (ανθυπασπιστής)

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι καιρικές συνθήκες ήταν κανονικές ενώ τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θεωρούνται από τα καλύτερα και πιο ανθεκτικά του Πολεμικού Ναυτικού.

Εν το μεταξύ την ώρα που ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ με την οποία η Ελλάδα ενημέρωνε για τις περιοχές που θα γινόταν η έρευνα. Ταυτόχρονα η Τουρκία με προκλητικό τρόπο, αμφισβήτησε με δική της ΝΟΤΑΜ την επιχείρηση της Ελλάδας για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ

Εσπευσμένα στην Αθήνα ο Καμμένος μετά την τραγωδία με το ελικόπτερο

Βίτσας: Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας

«Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας. Μην βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα. Θα σας δίνουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, Δεν μπορώ να πω συλλυπητήρια, γιατί είμαστε στην εξέλιξη της έρευνας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, κατά την επίσημη ενημέρωση για την πτώση του ελικοπτέρου στην Κίναρο.

Agusta Βell 212: Τα χαρακτηριστικά του ελικοπτέρου που έπεσε στην Κίναρο

Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε στις 02.45 στην περιοχή της Κινάρου μεταξύ Αστυπάλαιας και Καλύμνου, ενώ το ελικόπτερο με 3μελές πλήρωμα, κυβερνήτης, συγκυβερνήτης και χειριστής ηλεκτρικών οργάνων, μετείχε στην άσκηση «Αστραπή» και είχε απονειωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ που διεξαγόταν στην περιοχή το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 έκανε νυχτερινή πτήση επιφάνειας, που σημαίνει ότι πετούσε χαμηλά.

Η τελευταία φορά που το Agusta Bell έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Το AB 212 ASW / EW είναι ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο και έχει πλήρωμα δυο πιλότους και ένα μηχανικό και είναι παντός καιρού.

Η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Το ελικόπτερο μετείχε σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού. Στις έρευνες μετείχε η φρεγάτα απ' όπου απονηώθηκε το ελικόπτερο, αλλά και ένα αεροσκάφος C130 όπως και ένα ελικόπτερο Super Puma.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέπεσε το ελικόπτερο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς ο εντοπισμός είναι εξαιρετικά δύσκολος τη νύχτα καθώς το ελικόπτερο δίνει πολύ μικρό στίγμα στα ραντάρ, εφόσον βέβαια, βρίσκεται ακόμη στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η φρεγάτα μετείχε στην άσκηση “Αστραπή”. Το ελικόπτερο χάθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λέρου.

Η αρχική ανακοίνωση του ΓΕΝ:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16.

Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η μοναδική κάτοικος της Κινάρου ερευνά για το ελικόπτερο

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα