Ένταση στον Προμαχώνα. Βούλγαροι οδηγοί έσπασαν το μπλόκο

Ένταση επικράτησε τα ξημερώματα της Τρίτης στο τελωνείο του Προμαχώνα, όταν τέσσερις οδηγοί φορτηγών με βουλγαρικές πινακίδες πέρασαν στην πλευρά της Βουλγαρίας πατώντας ξαφνικά γκάζι, διανύοντας μια απόσταση δύο χιλιόμετρων από το σημείο όπου ήταν σταθμευμένα τα οχήματά τους μέχρι τα σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι στο ύψος του τελωνείου εδώ και μέρες έχουν στήσει μπλόκα οι αγρότες.

Οι οδηγοί των βαρέων οχημάτων, μάλιστα, έσπασαν τις προστατευτικές μπάρες του τελωνείου.

Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και ένας πέμπτος οδηγός, ωστόσο τον σταμάτησε η αστυνομία επί ελληνικού εδάφους και τον προσήγαγε.

Η βουλγαρική αστυνομία πήρε τα στοιχεία των υπόλοιπων τεσσάρων που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

Αγρότες που μίλησαν το πρωί στο ΣΚΑΪ ανέφεραν ότι τα φορτηγά πέρασαν με μεγάλη ταχύτητα και ότι παραλίγο να υπάρξουν τραυματισμοί.

Η εικόνα στα μπλόκα

Επ' αόριστον αποκλεισμός των Τεμπών από τις 12 το μεσημέρι

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών από σήμερα στις 12 το μεσημέρι προχωρούν οι αγρότες του μπλόκου σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο την στάση τους.

Χθες, οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών έδωσαν στην δημοσιότητα συγκεκριμένες προτάσεις - με βασικό αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα - για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο με βάση τις προτάσεις που κατέθεσαν.

Το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, παραμένει κλειστό όπως και εκείνο στον Προμαχώνα, όπου τα ξημερώματα είχαμε επεισόδια, με Βούλγαρους οδηγούς να πατούν γκάζι και να σπάνε το μπλόκο. Υπό κατάληψη βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ. Κλειστή μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι θα παραμείνει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στο νομό Κιλκίς έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Και τα δύο ανοίγουν στις 22:00. Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής και θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή.

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έβδομη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ. Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα (16:00).

Στο νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο γίνεται αποκλεισμός 12:00-13:00 και 19:00-21:00, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα Άρνισσας 17:30-20:30. Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-18:00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (19:00-21:00 κλειστά).

Τα μπλόκα σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία

Ανοικτή μόνο για δύο ώρες, από 12:00-14:00, θα μείνει σήμερα η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, αφού οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο, αποφάσισαν να την κλείσουν από τις 14:00 σήμερα έως τις 12:00 αύριο.

Επίσης, οι αγρότες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή και, όπως ανακοίνωσαν, θα μεταβούν στην πρωτεύουσα με τρακτέρ και λεωφορεία.

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Αιτωλοακαρνανίας, με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων κατά του νομοσχεδίου για το φορολογικό και ασφαλιστικό.

Επίσης, στην Αιτωλοακαρνανία, από τις 12:00 σήμερα έως τις 15:00, αγρότες από την περιοχή της Ναυπάκτου και της Δωρίδας θα κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιτέας, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναυπάκτου.

Ακόμη, αγρότες από την περιοχή του Μεσολογγίου θα κλείσουν από τις 17:00 έως τις 20:00 την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στην γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στο μεταξύ, στην Αχαΐα αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του κόμβου της Κάτω Αχαΐας αναμένεται να μεταβούν στην Πάτρα στις 10 το πρωί, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Γ. ΔΟΥ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, αγρότες αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από τις 16:00 έως τις 22:00

Στην Αιγιάλεια, αγρότες θα κλείσουν από τις 8 το βράδυ και για δύο ώρες τη νέα εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, ενώ μέλη επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, αναμένεται να κλείσουν, από τις 7 το απόγευμα, έως τις 9 το βράδυ, την παλαιά εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος της γέφυρας του Μεγανίτη.

Στην Ηλεία, αγρότες παραμένουν στα μπλόκα επί της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Κουρτεσίου, Μαραθιάς και Αγίου Γεωργίου ενώ και σήμερα έχουν προγραμματίσει να κλείσουν, από τις 12 το μεσημέρι και για έξι ώρες την εθνική οδό, στο ύψος του Κουρτεσίου.

Κινητοποιήσεις στην Ήπειρο

Οι αγρότες της Άρτας θα κλείσουν τον δρόμο στο παλιό γεφύρι της πόλης σήμερα και την Τετάρτη για 12 ώρες, από τις 3 μετά το μεσημέρι έως και τις 3 μετά τα μεσάνυχτα. Οι αγρότες στο Κομπότι της Άρτας κλείνουν το δρόμο 19:00 έως 24:00. Οι αγρότες της Πρέβεζας έκλεισαν το δρόμο στον κόμβο του Λούρου 12:00-15:00 και 19:00-22:00.

Στην Ηγουμενίτσα συνεχίζουν τον αποκλεισμό της πύλης του λιμανιού για αναχωρήσεις εξωτερικού από 19:00-23:00. Στα Ιωάννινα, οι κτηνοτρόφοι έχουν αποφασίσει να κλείσουν εκ νέου στο 12ο χιλιόμετρο την οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, καθώς και τους παράδρομους από 19:00-23:00. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες της Ηπείρου οργανώνονται, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται για την Παρασκευή στην Αθήνα.

Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια κλείνει 10:00-23:00 και 14:00-19:00, στα Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13:00-15:00 και στα δύο ρεύματα, Νεάπολης Τσοτυλίου (14:00-16:00 και 18:30-20:00) στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30, καθώς επίσης σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.

Αποκλεισμοί στην Κρήτη

Αποκλεισμένη παρέμεινε η Α' ΔΟΥ Ηρακλείου, στη λεωφόρο Κνωσού, από τους αγρότες που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι αγρότες, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, από το βράδυ της Κυριακής, βρίσκονται έξω από τα γραφεία της Εφορίας δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται για τη μετάβαση τους την Παρασκευή στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Στο μεταξύ, πορεία διαμαρτυρίας και κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στον 'Αγιο Νικόλαο θα πραγματοποιήσουν σήμερα το μεσημέρι αγρότες από την Ιεράπετρα και άλλα σημεία του Νομού Λασιθίου. Θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις 11:00 στην Παχειά 'Αμμο και στη συνέχεια πορεία προς τον 'Αγιο Νικόλαο και κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα οι αγρότες από το Λασίθι αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Αθήνα, στο οποίο, επίσης, θα πάρουν μέρος οι αγρότες του Ηρακλείου, ενώ δηλώνουν συμμετοχή και καλούν τους συναδέλφους τους να πάρουν μέρος αγροτικοί σύλλογοι και οργανώσεις, όπως, μεταξύ άλλων, η επιτροπή του μπλόκου Πραιτωρίων και ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα