Οι αγρότες απειλούν, κάθοδο στην Αθήνα. 24ωρος αποκλεισμός στις εθνικές

Πρόγευση του επ’ αόριστον αποκλεισμού των εθνικών οδών και των τελωνείων που ήδη μελετούν από τη Δευτέρα, αποτελεί ο σημερινός 24ωρος αποκλεισμός δεκάδων σημείων του εθνικού οδικού δικτύου και τελωνειακών σταθμών από τους αγρότες.

Την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες τρακτέρ απέκλεισαν το κέντρο της πόλης, σκηνικό που απειλούν ότι θα επαναληφθεί και στην Αθήνα. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αγροτών θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Οι αγρότες προετοιμάζονται πυρετωδώς και για την πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων που έχουν συγκαλέσει για την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας προκειμένου να συντονίσουν και να εντείνουν περαιτέρω την αγωνιστική τους δράση.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων προειδοποίησε την Παρασκευή την κυβέρνηση ότι «συνεχίζουμε και θα κλιμακώσουμε το δίκαιο αγώνα επιβίωσής μας, ότι δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, αυτήν και την αντιλαϊκή της πολιτική και δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί μας».

Αναλυτικά τα μπλόκα

Από σήμερα το μεσημέρι στις 12 και για 24 ώρες θα κλείσουν οι εθνικές οδοί και οι παράδρομοι σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της ΠΑΘΕ προκαλώντας συγκοινωνιακό «έμφραγμα», ενώ κλειστά θα παραμείνουν για μια ημέρα και τα τελωνεία στα σύνορα.

Οι αγρότες θα αποκλείσουν τις εθνικές οδούς σε Κερδύλια, Χρυσούπολη, Νησέλι, Κατερίνη, Τέμπη, Νίκαια, Βοιωτία, Ισθμό Κορίνθου, Κρυσταλλοπηγή και στον κόμβο του Μπράλου.

Στα Τέμπη οι αγρότες θα αποκλείσουν το δρόμο αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν αυτό θα συμβεί στις 10 το πρωί ή στις 12 το μεσημέρι.

Στο Κάστρο Βοιωτίας ο δρόμος θα μείνει κλειστός από τις 8 το πρωί έως τις 17:00, αλλά θα είναι ανοιχτοί οι παράδρομοι.

Στον Ισθμό της Κορίνθου τα μπλόκα και της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού, όπως και των παραδρόμων θα είναι 24ωρα, αποκλείοντας πλήρως την πρόσβαση από και προς την Πελοπόννησο.

Στο Αίγιο ο δρόμος κλείνει καθημερινά από τις 18:00 έως τις 22:00 ενώ τις ίδιες ώρες αποκλείεται η εθνική οδός και στο ύψος του Πύργου.

Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου ο εθνικός δρόμος στο ύψος του Κεφαλόβρυσου θα παραμείνει κλειστός έως τις 12 το μεσημέρι.

Αποκλεισμοί και των τελωνείων

Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα τα τελωνεία στην Εξοχή, στους Ευζώνους, την Κρυσταλλοπηγή, τη Νίκη, τον Προμαχώνα, το Ορμένιο, τις Καστανιές και τους Κήπους.

Η κυβέρνηση καλεί και πάλι σε διάλογο

Η κυβέρνηση επιχειρεί να τείνει χείρα φιλίας και χθες ανακοινώθηκε ότι αγρότες καλούνται να παραστούν εκπρόσωποι των αγροτών σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου την Τρίτη στις 9 Φεβρουαρίου, με θέμα συζήτηση των εκπροσώπων των κομμάτων - μελών της Επιτροπής για τα τρέχοντα ζητήματα του αγροτικού χώρου.

Μετά την προαναγγελία από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στην Ολομέλεια και την επαναβεβαίωση εκ μέρους του προέδρου της Βουλής για συζήτηση με εκπρόσωπους των αγροτών, στην Επιτροπή, η συνεδρίαση καθορίστηκε για την Τρίτη στις 3 το μεσημέρι.

«Εμείς θέλουμε να ανοίξουν οι δρόμοι του διαλόγου. Η βούληση υπάρχει. Η Βουλή έχει θεσμικές επιτροπές όπου μπορεί να γίνει ακόμη και διακομματικός διάλογος, όπως οι ίδιοι οι αγρότες ζητούν. Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μπορεί να συνεδριάσει και να ακούσει τους αγρότες», είπε ο κ. Αποστόλου.

Την ίδια ώρα που η Βουλή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους εκπρόσωπους των αγροτών, υλοποιώντας την πρόταση του προέδρου του Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση, προς τους εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων για διάλογο.

Στο μεταξύ το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Με την απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του:

1) Λύνεται ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολούσε τους αγρότες.

2) Δημιουργείται ένα νέο και πιο αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου για την ορθή καταβολή του επιστρεπτέου φόρου στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

3) Προωθείται ένα νέο σύστημα ταχείας επιστροφής φόρου με την άμεση ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων.

4) Η επιστροφή θα πραγματοποιείται εντός μηνός από την επιβολή της αίτησης επιστροφής, σύμφωνα με τα κριτήρια τα οποία αναγράφονται στην υπουργική απόφαση.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα