Προσοχή! Δεύτερο κύμα κακοκαιρίας: Χιόνια στην Β. Ελλάδα, καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα

Το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε από τα βόρεια και κυρίως από την Δυτική Ελλάδα με έντονες χιονοπτώσεις ενώ στην υπόλοιπη χώρα κυριαρχούν οι ισχυρές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και αύριο με μικρότερη ένταση και θα περιοριστούν στις βροχοπτώσεις.

Σε λευκό κλοιό από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής βρίσκονται οι νομοί Ροδόπης και Ξάνθης, με το χιόνι μέσα στις πόλεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης να ξεπερνά τους δέκα πόντους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η κίνηση στην Εγνατία Οδό κατά μήκος των δύο νομών διεξάγεται κανονικά, συστήνεται όμως στους οδηγούς να είναι προσεχτικοί καθώς όσο περνά ή ώρα αυξάνεται ο κίνδυνος παγετού στο εθνικό δίκτυο.

Από το 31ο χιλιόμετρο Ξάνθης-συνόρων και έως τη συνοριακή διάβαση του Αγίου Κωνσταντίνου η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ ο δήμαρχος του ορεινού δήμου της Μύκης, Τζεμήλ Καπζά, που βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, συστήνει στους πολίτες να μην κινούνται μέχρι αύριο το πρωί στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο εάν δεν είναι μεγάλη ανάγκη. Επίσης, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων για τους οδηγούς που κινούνται στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Ξάνθης, μεταξύ Καρυώφυτου- Λειβαδίτη και Δασικού χωριού.

Στην πόλη της Ξάνθης η κίνηση των οχημάτων προς την παλαιά πόλη γίνεται μόνο με τη χρήση αλυσίδων, ενώ οι αλατιέρες του δήμου επιχειρούν να αποκαταστήσουν την κίνηση των οχημάτων στα πιο δυσπρόσιτα σημεία της περιοχής.

Στον ορεινό όγκο της Ροδόπης συνέργεια με αλατιέρες του δήμου Αρριανών επιχειρούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους στα πιο ορεινά χωριά, όπως είναι η Άνω Βυρσίνη, ο Κάρδαμος, η Μυρτίσκη, η Κύμη, ο Κέχρος, ενώ αποκλεισμένος παραμένει ο οικισμός της Χλόης, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σημειώνεται πάντως ότι και στο πεδινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ροδόπης παρουσιάζονται προβλήματα στην κυκλοφορία.

Ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών, Γιάννης Σταυρίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συστήνει στους οδηγούς να χρησιμοποιούν αλυσίδες εφόσον κινούνται από τη γέφυρα του ποταμού Λίσσου προς την κωμόπολη της Ξυλαγανής, από τον οικισμό της Μαρώνειας προς την Κρωβύλη-Μέστη-Βέλκιο, στο ύψος της παλαιάς εθνικής οδού Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε τμήματα του ημιορεινού επαρχιακού δικτύου μεταξύ Βέννας-Σαλμώνης-Στρύμης-Διώνης και Κρωβύλης, αλλά και στα υψώματα των Σαπών κατά μήκος της επαρχιακής οδού Κομοτηνής-Σαπών.

Δένουν τα πλοία λόγω κακοκαιρίας. Ποια δρομολόγια ματαιώνονται

Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κίνηση στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Έβρου

Πως να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας σε χιόνι και ομίχλη

Ενόψει της επιδείνωσης του καιρού, που προβλέπει από το πρωί της Κυριακής η ΕΜΥ, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Επίσης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Το Πλοίο Βιτσέντζος Κορνάρος προσέκρουσε στο λιμάνι των Χανίων

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, συνιστά γενικά στους πολίτες να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων και ειδικότερα:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, η Γενική Γραμματεία συνιστά στους πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Τέλος, αν μετακινούνται πεζή συνιστά:

-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Πυκνές χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα – Μάθετε πού χρειάζονται αλυσίδες

Στα λευκά «ντύθηκαν» πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα όπου από τις πρώτες πρωϊνές ώρες επικρατεί συννεφιά με χιόνια, ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κρύο και βροχές σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Πυκνό χιόνι πέφτει από το πρωί στα περισσότερα αστικά κέντρα της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ οι χιονοπτώσεις είναι εντονότερες στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου η χιονόπτωση συνοδεύεται από ισχυρούς βοριάδες και σε πολλούς επαρχιακούς δρόμους η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες.

Η θερμοκρασία σημείωσε άνοδο, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά το κρύο παραμένει τσουχτερό. Στη Φλώρινα η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς, η Κοζάνη είχε νωρίς το πρωί -2, -1 ο Πολύγυρος και μηδέν η Καβάλα. Σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη κατά διαστήματα πέφτει χιονόνερο και αραιές νιφάδες χιονιού και στο κέντρο της πόλης επικρατεί “βαριά” συννεφιά και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 4 βαθμούς.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη για τα οχήματα που κινούνται στους παρακάτω επαρχιακούς δρόμους: Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 85ο χλμ. έως το 98ο χλμ., Βέροιας – Σελίου, από 18ο χλμ. μέχρι το 26ο χλμ. (Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου), Βέροιας – Δασκίου, από το 25ο χλμ. μέχρι το 43ο χλμ., Νάουσας – 3-5 Πηγάδια, από το 12ο χλμ. έως το 16ο χλμ. (Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια) και Νάουσας – χιονοδρομικού κέντρου Σελίου.

Αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, στο δρόμο Καστανερής – Λιβαδίων Κιλκίς και από την Έδεσσα προς και από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία και στους κάθετους άξονές της η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, αλλά η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι, καθώς οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων!

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Σάββατο 02 Ιανουαρίου 2016, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), μεταβολή του καιρού αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (03-01-2016) και από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα.

Επιδείνωση του καιρού με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται από τα ξημερώματα της Κυριακής 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα.

Πιο αναλυτικά:

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016:

Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) σε ορεινές, ημιορεινές και πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που από το απόγευμα σταδιακά θα περιοριστούν στα ημιορεινά της Μακεδονίας (πάνω από 500 με 700 μέτρα).

β) στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Θεσσαλίας και πιθανώς στην αρχή της ημέρας και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου (πάνω από 700 μέτρα).

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο που γρήγορα θα επεκταθούν στη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο, από το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια, το Βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στις Κυκλάδες, την Κρήτη, το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα πελάγη στα 7 με 8 μποφόρ και πιθανόν το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά στα 9 μποφόρ.

Τη Δευτέρα (04-01-2016) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και νωρίς το πρωί πιθανώς στις Κυκλάδες και την Κρήτη και γρήγορα θα σταματήσουν. Από τις βραδινές ώρες όμως στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν εκ νέου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα ισχυρές βροχές και καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στη Θράκη πυκνές χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και σε ημιορεινές – πεδινές περιοχές. Στις υπόλοιπες περιοχές άστατος καιρός με τοπικές βροχές και στα δυτικά από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Στη Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν στα δυτικά. Στη Θράκη αρχικά χιονόνερο ή χιόνι και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους έντονα γρήγορα θα εξασθενήσουν.

ΑΝΕΜΟΙ: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί στα ανατολικά 6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου λίγα χιόνια. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θαα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

ΑΝΕΜΟΙ: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές κυρίως το απόγευμα και το βράδυ.

ΑΝΕΜΟΙ: Στα βόρεια ανατολικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Αρχικά νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Από το βράδυ θα εκδηλωθούν και πάλι τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

ΑΝΕΜΟΙ: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΚΑΙΡΟΣ: Αρχικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Από το βράδυ θα εκδηλωθούν και πάλι βροχές και τοπικές καταιγίδες.

ΑΝΕΜΟΙ: Στα βόρεια ανατολικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Λίγα χιόνια στα ορεινά,

ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέχρι 5 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα