Κώστας Χαρδαβέλας: Η περιπέτεια υγείας του

Σε όλη τη ζωή του ήταν ένας μαχητής που δεν παρέδωσε ποτέ τα όπλα. Πριν από λίγο καιρό αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και με τη στόφα του νικητή κατάφερε να το ξεπεράσει. Συνεχίζει ακάθεκτος να εκτοξεύει τα νούμερα της AGB στα ύψη και να μένει πιστός στις αξίες και στα ιδανικά του επαγγέλματός του. Ο Κώστας Χαρδαβέλλας ανοίγει την καρδιά του στην «Espresso της Κυριακής», μιλάει για την πρόσφατη περιπέτειά του, την αγάπη του για τη δουλειά και για την οικογένειά του, τις ευχάριστες στιγμές της καριέρας του αλλά και για τους συναδέλφους του που από δημοσιογράφοι μετατρέπονται σε επιχειρηματίες.

Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ο Κώστας Χαρδαβέλλας ολοκληρώνοντας την τελευταία εκπομπή της σεζόν αποκάλυψε στους τηλεθεατές του ότι αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και ότι πιθανότατα δεν θα είναι συνεπής στο τηλεοπτικό ραντεβού τους για τη νέα χρονιά. «Πέρασα ένα δύσκολο καλοκαίρι. Στις αμυγδαλές μου είχε εμφανιστεί μια κύστη. Οι γιατροί μού την αφαίρεσαν με χειρουργική επέμβαση και με κάποιες θεραπείες κατάφερα να ξεπεράσω εντελώς το πρόβλημα» λέει στην «Espresso της Κυριακής». «Επέστρεψα στη δουλειά στις αρχές Οκτωβρίου, παρ’ ότι οι γιατροί πίστευαν ότι θα είμαι σε θέση να εργαστώ και πάλι από τα Χριστούγεννα και μετά. Είμαι καλά, είμαι στην επόμενη φάση, δεν υπάρχει τίποτα που να με απασχολεί και προχωράω. Αν μίλησα κάποιες φορές γι’ αυτό το θέμα ήταν γιατί πολύς κόσμος ήθελε να μάθει τι συμβαίνει. Ηθελα να ενημερώσω τον κόσμο και ήθελα να πω ότι στις δύσκολες περιπτώσεις της ζωής μας, ας αναζητήσουμε μια εσωτερική δύναμη που δεν την ξέρουμε και που την έχουμε μέσα μας. Είναι αυτό που λέμε ψυχή, αυτό που λέμε θέληση να νικήσουμε. Είναι αυτό που λέμε επιθυμία να κερδίσουμε το στοίχημα της ζωής».

Οπως μας αναφέρει ο παρουσιαστής τωνν εκπομπών «Αθέατος κόσμος» και «Οι πύλες του ανεξήγητου», όταν οι γιατροί διέγνωσαν το πρόβλημα της υγείας του ανησύχησαν. «Οι γιατροί όταν έγιναν οι εξετάσεις είχαν ένα ερωτηματικό. Υστερα από λίγες ημέρες είδαν ότι μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί και να είμαι πολύ καλά έπειτα από δύο μήνες. Οπως κι έγινε» μας εξομολογείται ο Κώστας Χαρδαβέλλας και με ζωγραφισμένη πλέον τη χαρά στο πρόσωπό του τονίζει: «Εγώ με τη γυναίκα μου και το παιδί μου είμαστε φίλοι. Τα κουβεντιάζουμε όλα. Ναι, ήξεραν τα πάντα. Ημασταν και οι τρεις δυνατοί και ενωμένοι αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα».

Ως πολεμικός ανταποκριτής είδε συναδέλφους του να χάνουν τη ζωή τους, είχε ατύχημα με το αυτοκίνητό του και βρέθηκε πολλές φορές σε δύσκολες καταστάσεις. Για τον Κώστα Χαρδαβέλλα η περιπέτεια του καλοκαιριού ήταν από τις δυσκολότερες της ζωής του, ωστόσο δεν πίστεψε ούτε μια στιγμή ότι κινδυνεύει η ζωή του. «Ηρθε ξαφνικά, ήταν δύσκολο, δεν μου είχε ξανασυμβεί ποτέ. Δεν ένιωσα ποτέ όμως ότι κινδυνεύει η ζωή μου. Αυτά τα πράγματα τα αντιμετωπίζεις με δύναμη και αισιοδοξία. Είτε είναι ένας τραυματισμός είτε μια αρρώστια, είτε ένα κακό που σε βρίσκει. Εγώ πιστεύω ότι όταν το αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία και με την αίσθηση ότι δεν θα νικήσει αυτό, θα νικήσουμε εμείς, τότε, ναι, κερδίζεις το στοίχημα».

Το κέρδος από όλη αυτή την ιστορία ήταν ο διακεκριμένος δημοσιογράφος να κόψει το κάπνισμα, από το οποίο, όπως λέει και ο ίδιος, δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

Για δύο ακόμη χρόνια θα συνεχίσει να μας κρατάει συντροφιά με τα αποκλειστικά θέματά του. «Υπάρχει ένα αστείο στην παρέα μου. Κάθε φορά που με βλέπουν κάποιοι φίλοι μου, μου λένε, Κώστα, είμαστε στην τελευταία διετία ή όχι; Εδώ και δέκα χρόνια λέω ότι τα επόμενα δύο θα είναι τα τελευταία στην τηλεόραση. Δεν είναι εύκολο να αφήσεις μια δουλειά τόσο μαγική. Πιστεύω όμως ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να φύγω μόνος μου, προτού με διώξει ο κόσμος» μας αναφέρει ο Κώστας Χαρδαβέλλας, την ώρα που ο «Αθέατος κόσμος» κάνει ρεκόρ τηλεθέασης σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους των προηγούμενων οκτώ ετών. «Εχω δει πολλούς συναδέλφους τον τελευταίο καιρό που ενώ έκαναν καλά τη δουλειά τους, κάποια στιγμή τούς ανάγκασε ο κόσμος να φύγουν. Αυτό είναι πάρα πολύ πικρό. Είναι καλύτερα να κατέβεις από τη σκηνή μόνος σου. Είμαι στην προοπτική του επιλόγου στο γυαλί, όχι όμως και του επιλόγου στην τηλεόραση. Πιστεύω ότι φέτος και του χρόνου θα είναι η τελευταία διετία. Δεν βάζω όμως και στοίχημα. Δεν πρέπει να περιμένουμε να μας πει ο κόσμος φύγε, το τάιμινγκ πρέπει να το επιλέγουμε εμείς».

Ωστόσο, ο Κώστας Χαρδαβέλλας δεν θα εγκαταλείψει την τηλεόραση, αφού σκέφτεται να αναλάβει τη δημιουργία εκπομπών, ενώ είναι από τους ανθρώπους που πιστεύουν -και το κάνουν πράξη άλλωστε- ότι οι παλιοί δημοσιογράφοι θα πρέπει να βοηθούν τους νεότερους και να τους δίνουν ευκαιρίες για να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους.

Ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να είναι και επιχειρηματίας

Υστερα από 32 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στην τηλεόραση, ο Κώστας Χαρδαβέλλας είναι από τους λίγους που μπορούν να κρίνουν τα τηλεοπτικά μέσα και τους μεγάλους αστέρες τους. Αν και θεωρεί ότι αισθητικά τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, αυτό που τον ενοχλεί περισσότερο είναι η ενασχόληση αρκετών συναδέλφων με τον επιχειρηματικό τομέα. «Κάποιοι δημοσιογράφοι έχουν μετατραπεί σε επιχειρηματίες. Εγώ πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνεται. Ποτέ στη ζωή μου δεν δημιούργησα μια επιχείρηση. Πάντα πληρωνόμουν από τον εργοδότη μου, που ήταν κάποιο κανάλι ή εφημερίδα» αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» και συμπληρώνει: «Το φαινόμενο που βλέπω τον τελευταίο καιρό είναι πολλοί δημοσιογράφοι να μετατρέπονται σε μεγάλους επιχειρηματίες. Δεν μπορεί ένας δημοσιογράφος να είναι και επιχειρηματίας. Αποκτά τέτοιες δουλειές και μπαίνει μέσα σε μια διαπλοκή που δεν του επιτρέπει να είναι και παράλληλα δημοσιογράφος. Αυτό για εμένα είναι το πιο ανησυχητικό φαινόμενο. Δεν μετέχω σε αυτά τα πράγματα και δεν πρόκειται να το κάνω. Μπορώ και τα λέω επειδή δεν έχω καμιά επιχείρηση, και ελπίζω να με ακούνε».

«Η ζωή δεν ήταν... ωραία»

Μεγάλες καριέρες χωρίς λάθη δεν γίνονται. Ετσι και ο Κώστας Χαρδαβέλλας ακόμη κι όταν είχε καταξιωθεί στον χώρο της τηλεόρασης υπέπεσε σε κάποια ατοπήματα. «Απέτυχα πλήρως, όταν το 1999-2000 είχα πάει στον ΑΝΤ1 για να κάνω μια ψυχαγωγική εκπομπή που λέγονταν “Η ζωή είναι ωραία”. Αυτό έγινε γιατί ο κόσμος δεν με θέλει διασκεδαστή αλλά δημοσιογράφο που κάνει ρεπορτάζ και έρευνες» μας αναφέρει ο Κώστας Χαρδαβέλλας. Από κει και πέρα αισθάνεται μετανιωμένος για τον τρόπο που προσπάθησε κάποιες φορές στο μακρινό παρελθόν να βγάλει αποκλειστικά θέματα και να καταξιωθεί. «Ημουν κι εγώ κάποτε στη φάση να αναδειχτώ και να πετύχω. Οταν είσαι νέος κάνεις φοβερά λάθη. Γίνεσαι μερικές φορές βασανιστής ενός κόσμου που δεν σου φταίει σε τίποτα. Μπαίνεις μέσα στα σπίτια τους, εκθέτεις και πληγώνεις ανθρώπους και καμιά φορά δημιουργείς θύματα χωρίς να το θέλεις. Εγώ λοιπόν έκανα αυτά τα λάθη πριν από είκοσι χρόνια. Το κατάλαβα κάποια στιγμή και τα άφησα πίσω μου. Εχω μάθει τα λάθη μου, τα έχω διορθώσει και δεν τα κάνω πια. Αυτά είναι πράγματα που με στενοχωρούν ακόμη» λέει ο Κώστας Χαρδαβέλλας.

Ο φόβος της κάμερας έσωσε τελικά τη ζωή μιας ηλικιωμένης

Μπορεί ο Κώστας Χαρδαβέλλας να είναι ανάμεσα στους πιο καταξιωμένους και δημοφιλείς δημοσιογράφους, ωστόσο η καλύτερη στιγμή της καριέρας του δεν ήρθε από κάποιο ρεπορτάζ ή από μια πλουσιοπάροχη μεταγραφή. «Εχω κάνει χιλιάδες ρεπορτάζ, αποστολές, επιτυχίες και μεγάλες αποκλειστικότητες. Εκείνο που μου έχει μείνει όμως ήταν όταν με πήρε τηλέφωνο ένα απόγευμα του 1993 μια γιαγιά από την Πάτρα. Τότε έκανα την εκπομπή “Χωρίς μοντάζ” στο MEGA και παράλληλα εργαζόμουν στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Ηταν απόγευμα και ήμουν στο γραφείο μου στην εφημερίδα. Η γιαγιά μού είπε ότι παλεύει έξι μήνες να μπει στο νοσοκομείο κι ότι αν δεν χειρουργηθεί σύντομα θα πεθάνει. Αμέσως πήρα το αυτοκίνητό μου και πήγα στην Πάτρα. Βούτηξα τη γιαγιά, πήρα και μια κάμερα μαζί μου και πήγαμε στον “Ευαγγελισμό”. Τους είπα αν δεν χειρουργήσετε τη γιαγιά αμέσως, θα σας ξεφτιλίσω. Τελικά τη χειρούργησαν και σώθηκε. Η γιαγιά ζει ακόμη και κάθε Χριστούγεννα μου τηλεφωνεί για να μου πει ευχαριστώ. Αυτό για μένα ήταν το μεγαλύτερο δώρο που μου έκανε αυτή η δουλειά». 

Τα πάθη και ο γιος

Για τον Κώστα Χαρδαβέλλα η θάλασσα, τα μακρινά ταξίδια με το φουσκωτό του και η ΑΕΚ είναι τα μεγαλύτερα πάθη του. Τις ελεύθερες ώρες του αρέσκεται να τις περνάει διαβάζοντας αλλά και με τον 16χρονο πλέον γιο του Κωνσταντίνο. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει η παροιμία «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει». Κι αυτό γιατί ο Κωνσταντίνος δεν σκέφτεται να βαδίσει στα επαγγελματικά χνάρια του πατέρα του. «Δεν θέλει να γίνει δημοσιογράφος και χαίρομαι πολύ που δεν θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα. Κάποια στιγμή μου είπε ότι δεν μπορεί να γίνει δημοσιογράφος για τον απλούστατο λόγω ότι δεν μπορεί να κυνηγάει τη σκιά μου» μας λέει με περηφάνια ο Κώστας Χαρδαβέλλας. «Πηγαίνει στη Β’ λυκείου και τον βλέπω να έχει μια τάση προς την ιατρική. Τον αφήνω να κάνει αυτό που θέλει».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα