Ποια είναι η συμμορία των χάκερς και πως έγινε η επίθεση στις ελληνικές τράπεζες

Επίθεση δέχθηκε το internet banking τριών ελληνικών τραπεζών την περασμένη Πέμπτη από χάκερς, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. Με το ζήτημα αυτό θέμα ασχολούνται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Τράπεζα της Ελλάδος, με συνεχείς συσκέψεις και ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την ΤτΕ ζητήθηκαν λίτρα σε bitcoin. H επίθεση, όπως αναφέρουν κράτησε περίπου για 45 λεπτά. Ακόμα και αυτή την ώρα στελέχη της ΕΥΠ αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στο κέντρο επιχειρήσεων αποτροής κυβερνοεπιθέσεων μην τυχόν και κάνουν πράξη την απειλή τους οι χάκερς αφού η προθεσμία που έχουν δώσει λήγει σήμερα.

Το θέμα της εισβολής χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα τριών μεγάλων τραπεζών στην Ελλάδα, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, ενώ μία ακόμα σύσκεψη για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, την ευθύνη της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών της κυβερνοεπίθεσης έχει η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της ΕΥΠ, αρμόδια για την εθνική ασφάλεια που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά συστήματα, με την στενή συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, η επίθεση εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη και συγκεκριμένα, οι χάκερς «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα. Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τα ποσά, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα είναι το εξής:

We are Armada Collective.

All your servers will be DDoS-ed starting Friday if you don't pay 20 Bitcoins @ XXX

When we say all, we mean all - users will not be able to access sites host with you at all.

Right now we will start 15 minutes attack on your site's IP (victims IP address). It will not be hard, we will not crash it at the moment to try to minimize eventual damage, which we want to avoid at this moment. It's just to prove that this is not a hoax. Check your logs!

If you don't pay by Friday , attack will start, price to stop will increase to 40 BTC and will go up 20 BTC for every day of attack.

Τράπεζα της Ελλάδος: Είμαστε έτοιμοι για την επίθεση των χάκερς

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm 97.8 ο Σωτήρης Καψώχας, από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε ετοιμότητα και έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν ενδεχόμενη επίθεση διεθνών χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα των ελληνικών τραπεζών.

Από το τραπεζικό σύστημα διαμηνύουν ότι δεν υπήρξαν υποκλοπές στοιχείων πελατών και ότι μέχρι σήμερα οι εργασίες γίνονται κανονικά.

Δεν προκάλεσαν ζημιά στις ελληνικές τράπεζες οι χάκερς

Το θέμα της εισβολής χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα τριών μεγάλων τραπεζών στην Ελλάδα, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, ενώ μία ακόμα σύσκεψη για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, την ευθύνη της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών της κυβερνοεπίθεσης έχει η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της ΕΥΠ, αρμόδια για την εθνική ασφάλεια που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά συστήματα, με την στενή συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, η επίθεση εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη και συγκεκριμένα, οι χάκερς «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα.

Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τα ποσά, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.

Είναι ένα θέμα που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας!

Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολείται το FBI η CIA και μάλιστα έχει διαβαθμισμένη ενημέρωση ο Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για ρώσους και κινέζους χάκερς οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια διαδικτυακή μαφία η οποία χτυπάει τράπεζες και έβαλαν στο στόχαστρο και ελληνικές και μάλιστα στο τελευταίο τους χτύπημα ζητούν ως λύτρα bitcoin με την προθεσμία να λήγει σήμερα!

Από το 2013 έχουν χτυπήσει 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Μπαίνουν στα λογιστικά συστήματα των τραπεζών και είτε κάνουν μεταφορά κεφαλαίων σε δικούς τους λογαρισμούς, είτε ζητούν λύτρα για να ξεμπλοκάρουν τα συστήματα ασφαλείας και κίνησης. Μάλιστα, το 2014 στο Κίεβο σε τράπεζα που αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα οι χάκερς μπήκαν στο λογιστικό της σύστημα και τα  ΑΤΜ άρχισαν να βγάζουν μόνα τους λεφτά! Με την υπόθεση ασχολείται το FBI και η CIA και όσον αφορά την συγκεκριμένη οργάνωση έχει διαβαθμισμένη ενημέρωση ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το 2014 στο Κίεβο σε τράπεζα που αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα οι χάκερς μπήκαν στο λογιστικό της σύστημα και τα  ΑΤΜ άρχισαν να βγάζουν μόνα τους λεφτά!

Οι δικές μας τράπεζες άντεξαν στις απανωτές επιθέσεις και με την υπόθεση ασχολείται στενά η ΕΥΠ σε συνενόηση με τις τράπεζες. Στην Ελλάδα, όλα ξεκίνησαν στις 16 Φεβρουαρίου. Οι επιθέσεις είναι συνεχείς αλλά το μόνο που κατάφερναν οι χάκερς ήταν να δημιουργούν μικροπροβλήματα στο web banking αφού όλες οι δίοδοι έκλειναν γι' αυτούς.

Οι ομάδα που δήλωσε το όνομα Armada Colectiv κατάφερε σύμφωνα με πληροφορίες του newsit να διεισδύσει μέχρις ενός σημείου στα συστήματα web banking τριών τραπεζών προκαλώντας ωστόσο μόνο κάποιες δυσλειτουργίες και τίποτε περισσότερο. Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε πρόσβαση σε λογαριασμούς ή καταθέσεις. Η τελευταία επίθεση έγινε την περασμένη Πέμπτη. Και έχουν δώσει προθεσμία μέχρι σήμερα Δευτέρα ζητώντας ως λύτρα bitcoin.

Αν και ανάλογες επιθέσεις στα συστήματα web banking έχουν σημειωθεί μεμονωμένα στο παρελθόν και εναντίον μικρότερων τραπεζών η νέα επίθεση αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από τις υπηρεσίες καθώς ήταν μαζική και σαφώς πιο αναβαθμισμένη από τις προηγούμενες. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι τα συστήματα άντεξαν, ενώ με αφορμή τη νέα επίθεση συστάθηκε ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση ανάλογων φαινομένων αλλά και για την ανάπτυξη βελτιωμένων συστημάτων άμυνας.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα