Πολίτες της Αθήνας: Είμαστε εδώ για να σώσουμε τον πλανήτη

Χιλιάδες πολίτες της Αθήνας ένωσαν με τον πλέον δυναμικό τρόπο τη φωνή τους με τα εκατομμύρια των πολιτών σε 2.300 πόλεις από 190 χώρες του κόσμου, προκειμένου να πείσουν τους πολιτικούς ηγέτες να καταλήξουν σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι (COP 21) που θα ξεκινήσει αύριο, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού. Αφού ολοκλήρωσε, μαζί με άλλους συνομηλίκους του, το βάψιμο του κεντρικού πανό της πορείας, στο οποίο αναγράφονταν η φράση: «100% καθαρή ενέργεια», δήλωσε με αποφασιστικό ύφος: «Είμαστε εδώ για να σώσουμε τον πλανήτη».

Ο εξάχρονος Μάριος από το Σύνταγμα, κρατώντας τους γονείς του σφιχτά από τα χέρια, έστειλε από το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, μαζί με τους συμπολίτες του, ένα ηχηρό μήνυμα στο πλαίσιο της παγκόσμιας μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Φαινόμενο, το οποίο, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, αναμένεται να κοστίσει στη χώρα μας περί τα 700 δις ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα.

Κρατώντας πλακάτ, με σφυρίχτρες και συνθήματα, και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκε από το πρωί της Κυριακής στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και «περπάτησε ενωμένος για το Κλίμα», μέσα από την Πλάκα, μέχρι το ελληνικό κοινοβούλιο, όπου ζήτησε την άμεση λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις WWF, Greenpeace και Avaaz, οι οποίες συντόνισαν, μεταξύ άλλων, τις δράσεις και στην ελληνική πρωτεύουσα, βασικά ζητούμενα είναι το αν θα κατορθώσουμε να περιορίσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 20C σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, μέχρι το τέλος του αιώνα. Το αν θα καταστεί εφικτή η κινητοποίηση κεφάλαια ύψους 100 δις δολαρίων από το 2020 για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το αν θα υπάρξει ουσιαστική δέσμευση για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι η βασική αιτία εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, με ταυτόχρονη αποφασιστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, αλλά και η δημιουργία ενός διαφανή μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής των δεσμεύσεων της συμφωνίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα