Επίθεση στο ΣΕΒ: Ο βομβιστής είχε χτυπήσει και το 2014

Στα 8 δευτερόλεπτα του ΣΕΒ, και στα 12 δευτερόλεπτα της Eurobank Χαλανδρίου, φαίνεται να πρωταγωνιστεί ο ίδιος βομβιστής υποστηρίζουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία διαπιστώνουν ότι το άτομο που άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο των γραφείων της οδού Ξενοφώντος ταιριάζει σε σωματοδομή και άλλα χαρακτηριστικά, με τον βομβιστή έξι ενεργειών, που ανέλαβαν διαφορετικές τρομοκρατικές επωνυμίες.

Εξετάζοντας τα βίντεο της βομβιστικής επίθεσης διακρίνουν σωματικές και άλλες ομοιότητες κίνησης και χαρακτηριστικών, με τον δράστη της αποτυχημένης βομβιστικής επίθεσης στις 10 Δεκεμβρίου 2014 έξω από υποκατάστημα της Eurobank στο Χαλάνδρι.  Εκείνη την ενέργεια ανέλαβε η «Αναρχική Κοινοπραξία Επίθεσης», ενώ το ίδιο άτομο φαίνεται να εμφανίζεται σε βομβιστικές επιθέσεις που ανέλαβαν οι «Δυνάμεις του Επαναστατικού Τόξου», η «Επαναστατική Ανατροπή», η «Σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων: Άγρια Ελευθερία + Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων» και η «6η Δεκέμβρη».

Τα... 12 δευτερόλεπτα

Ένα αδύνατο άτομο, μετρίου αναστήματος, που τότε φορούσε λευκό κράνος μοτοσυκλέτας, μαύρο κοντό μπουφάν και σκουρόχρωμη φόρμα, είχε εντοπιστεί... live από τους υπευθύνους ασφαλείας της τράπεζας, που τον είχαν δει στο κέντρο διαχείρισης των καμερών υποκαταστημάτων τους, πολύ πριν γίνουν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, να τοποθετεί το σακίδιο πλάτης με τη βόμβα δίπλα στο ΑΤΜ.

Η αστυνομία είχε ενημερωθεί και πριν την παρέλευση του χρονικού περιθωρίου των 30 λεπτών, που είχε δώσει ο άγνωστος σε επικοινωνίες του με την ιστοσελίδα zougla.gr και την «Εφημερίδα των Συντακτών», τα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών είχαν προβεί σε μία παρακινδυνευμένη επιχείρηση διάσπασης της βόμβας με το ειδικό ρομπότ και εκτόξευση «σαπουνόνερου». Η βόμβα δεν εξερράγη λόγω «αστοχίας υλικού ή συνδεσμολογίας» έλεγαν τα μέλη της «Αναρχικής Κοινοπραξίας Επίθεσης», που ανέλαβαν αργότερα την ευθύνη. Ακολούθησε δεύτερη εξουδετέρωση με ελεγχόμενη έκρηξη, σε μία προσπάθεια όσο το δυνατόν μικρότερης αλλοίωσης στοιχείων.

Από το βίντεο, οι αστυνομικοί είχαν 12 «ωφέλιμα» της κίνησης του βομβιστή, ο οποίος είχε πλησιάσει πεζός προς την τράπεζα, ενώ σε κοντινή απόσταση τον περίμενε συνεργός του πάνω σε μοτοσυκλέτα, όπως περίπου κινήθηκαν και οι βομβιστές του ΣΕΒ.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από δύο κιλά εκρηκτικής ύλης (πιθανόν ζελατοδυναμίτιδα και ANFO),συστοιχία μπαταριών του 1,5 V, ρολόι, πυροκροτητή και λαμπτήρα πυρακτώσεως που ήταν συμπιεσμένα μέσα σε μεταλλικό κουτί καφέ, παρόμοιος με αυτόν που τοποθετήθηκε έξω από τον ΣΕΒ.

Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, με προκήρυξη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Indymedia την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Αναρχική Κοινοπραξία Επίθεσης», η οποία από τότε δεν έχει εμφανισθεί. Στο κείμενό της ανέφερε ότι «σε 30 μέρες οργανώσαμε και εκτελέσαμε μια αντάρτικη ενέργεια σε αλληλεγγύη με τον αγώνα του αναρχικού αιχμαλώτου Νίκου Ρωμανού», προσθέτοντας πως η βόμβα δεν εξερράγη καθώς υπήρχε κάποιο κατασκευαστικό λάθος.

Ήταν η πρώτη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μετά την τοποθέτηση παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος στην οδό Αμερικής στις 10 Απριλίου 2014 από τον Επαναστατικό Αγώνα και την αποστολή εκρηκτικού βιβλίου στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας στις 29 Απριλίου 2014, από τον «Μανώλη της 17Ν», Χριστόδουλο Ξηρό και το δίκτυο των «Πυρήνων», που τότε ήταν καταζητούμενοι.

Mall, Εφορίες και εφοπλιστής

Από τα δεκάδες βίντεο, που κατέβασαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από την πλούσια... ταινιοθήκη τρομοκρατικής δράσης, άτομο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και διαφορετικά ποσοστά ομοιότητας κατά περίπτωση, εντοπίζεται στην ομάδα που έδρασε στο εμπορικό κέντρο Mall, στις 20 Ιανουαρίου 2013  για λογαριασμό της «Σύμπραξης αναρχικών Οργανώσεων: Άγρια Ελευθερία + Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων», η οποία ανέλαβε την ευθύνη.

Δεν ήταν εκείνος που τοποθέτησε την βόμβα, αλλά «σύντροφος», φυλακισμένου σήμερα μέλους της ομάδας, ο οποίος ντυμένος... γυναίκα την έβαλε σε διαφημιστικό σταντ του εμπορικού κέντρου.

Μετά τις συλλήψεις ατόμων, που συμμετείχαν στη «δίδυμη» ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης τον Φεβρουάριο του 2013, ανάμεσα στους οποίους και ο φερόμενος βομβιστής του εμπορικού κέντρου, ο «σύντροφός» του, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στις τοποθετήσεις βομβών.

Ο ύποπτος για την τοποθέτηση της βόμβας στον ΣΕΒ, «ταιριάζει» επίσης, με εκείνον που έκανε το ίδιο τον Σεπτέμβριο του 2013 στην Εφορία Κηφισιάς. Την ευθύνη εκείνης της ενέργειας ανέλαβαν οι «Δυνάμεις του Επαναστατικού Τόξου». Και τότε οι δράστες είχαν πραγματοποιήσει προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε Zougla.gr και «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ το κείμενο της προκήρυξης κατέληγε με έκφραση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Ρωμανός, πρόσφατα προέτρεπε σε έναν «Μαύρο Δεκέμβρη». «Ίχνη» του ίδιου ατόμου, ίσως πιο ισχνά, εντοπίζονται σε βομβιστικές επιθέσεις της «6ης Δεκέμβρη», στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης στις 15 Ιανουαρίου 2010 και στη ΔΟΥ Ν. Κόσμου στις 23 Μαρτίου 2011, όπου η βόμβα εξουδετερώθηκε τυχαία από έναν αστυνομικό που χρησιμοποίησε πυροσβεστήρα για να σβήσει τη φλόγα που είχε δει στο καλάθι σκουπιδιών, που είχε τοποθετηθεί.

Πιο «τυφλά» αλλά παρόμοια ήταν τα χαρακτηριστικά του βομβιστή της «Επαναστατικής Ανατροπής», που ανέλαβε την επίθεση στο σπίτι του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου στην Πλάκα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη στο σπίτι του εφοπλιστή, ήταν μέσα σε μεταλλικό φορέα και αποτελούταν από μηχανικό μεταλλικό χρονοδιακόπτη μηχανισμού... αυτόματου ποτίσματος, συστοιχία μπαταριών των 9 και 1,5 V, ενώ ακαθόριστο ήταν το είδος του πυροκροτητή και της εκρηκτικής ύλης. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη μέσα σε μία μαύρη τσάντα πλάτης μάρκας POLO, και κρεμασμένη στα κάγκελα του περίβολου του σπιτιού. Δεν υπήρχαν «καλοί» μάρτυρες, ενώ και οι κάμερες στο σημείο τοποθέτησης της βόμβας ήταν τυφλές.

Πηγή: www.thetoc.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα