Το τελευταίο "αντίο" στην Έλλη Παππά

«Τον έζησα τον 20ό αιώνα. Μια ζωή με θάνατο. Πάλεψα μαζί του όσο μπορούσα. Στις μεγάλες του ώρες και στις ώρες των διαψεύσεων. Με έσωσε η προσπάθειά μου, όσες και να ήταν οι αντιδράσεις, να κοιτάξω τον αιώνα μου κατάματα, χωρίς αυταπάτες και να καταγράψω όσα μου επέτρεπαν οι δυνάμεις μου…», έγραψε η Ελλη Παππά «Αποχαιρετώντας τον αιώνα…»

Εζησε η Ελλη τον 20ό αιώνα, πρόλαβε και την αυγή του 21ου κι έφυγε στα 89 της πλήρης ημερών, πλήρης βασάνων, αλλά και γεμάτη γιατί σε αυτή τη ζωή κατάφερε να ανταμώσει τον αιώνιο έρωτα στο πρόσωπο του συναγωνιστή της Νίκου Μπελογιάννη, του γνωστού «ανθρώπου με το γαρίφαλο». Τους χώρισε το εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά θα τους ενώσει για πάντα ο θάνατος, αφού θα μοιραστούν τον ίδιο τάφο. Η πολιτική κηδεία της Ελλης Παππά θα γίνει το Σάββατο στο Γ' Νεκροταφείο.

«Η Ελλη Παππά υπήρξε σύμβολο μιας εποχής δύσκολης για την Ελλάδα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Σήμερα αποχαιρετούμε την Ελλη Παππά. Μια εμβληματική μορφή των ελληνικών γραμμάτων και της ελληνικής Αριστεράς. Κληρονομιά της, κληρονομιά όλων μας, το ήθος της, η σκέψη της, οι αγώνες της» πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Η Ελλη Ιωαννίδη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ήταν Μικρασιάτισσα. «Γεννήθηκα στη Σμύρνη παραμονή της καταστροφής, πέμπτο παιδί, αθέλητο και παρατεταμένο. Η μάνα μου αρνήθηκε να με θρέψει. Δεν ήμουν παιδί, ήμουν άλλο πράμα και με πέταξε. Επέζησα χάρη στη μεγαλύτερη αδελφή της μητέρας μου. Η καταστροφή έφερε την οικογένειά μου στον Πειραιά…» Η Ελλη Παππά αυτοβιογραφείται και ο νους μου ταξιδεύει στα «Ματωμένα χώματα» και στην πολυαγαπημένη της αδελφή, τη Διδώ Σωτηρίου.

Είχα την τύχη να συναντήσω την Ελλη Παππά, νεαρή δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Εθνος». Κάλυπτε το υπουργείο Παιδείας μαζί με τη Στέλλα Μαράκη. Αγαπούσε πολύ τους νέους και δεν έχανε ευκαιρία να τους το δείχνει συμβουλεύοντάς τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα