ΟΓΑ: Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές

Ειδοποιητήρια λαμβάνουν αυτές της ημέρες χιλιάδες αγρότες, με αυξημένες εισφορές του α' εξαμήνου του 2015, που πρέπει να πληρώσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η αποστολή των ειδοποιητηρίων ξεκίνησε φέτος με σημαντική καθυστέρηση. Η αύξηση των εισφορών οφείλεται στο νόμο 3986 του 2011, ο οποίος προβλέπει αυτόματη αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας κάθε 3 χρόνια. Η πρώτη έγινε το 2012 και η επόμενη πραγματοποιείται φέτος.

Έτσι περίπου 350.000 αγρότες οδηγούνται από την 2η ασφαλιστική κατηγορία στην 3η και κατά συνέπεια σε αύξηση εισφορών κατά τουλάχιστον 12%, δηλαδή από 425,58 ευρώ στα 477,06 ευρώ, το εξάμηνο. Όμως την ίδια στιγμή το ελληνικό κράτος χρωστά σε πολλούς αγρότες χρήματα από το 2012 για τα προγράμματα του ΠΑΑ (βιολογικά, νιτρορύπανσης κ.α.), εξισωτικές, επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου κ.α.

Οι πληρωμές των εισφορών του ΟΓΑ γίνονται σε όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, ή μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και μέσω e-banking. Οφειλές άνω των 5.000 που δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα θα σταλούν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και θα αρχίσουν διαδικασίες αναγκαστικών πληρωμών. Η μη εμπρόθεσμη καταβολή θα οδηγήσει στην απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας (βιβλιάριο υγείας, παροχές λογαριασμού Αγροτικής Εστίας) και στην επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο του νόμου 4152/2013.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΓΑ, ειδοποίηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα λάβουν και οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι επί δέκα και πλέον έτη δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην παλιά ρύθμιση με τριμηνιαία καταβολή δόσεων, θα λάβουν τρεις διαφορετικές ειδοποιήσεις. Οι δύο αφορούν τις τριμηνιαίες δόσεις (α΄ και β΄ τρίμηνο 2015) και η τρίτη την τρέχουσα εισφορά του α΄ εξαμήνου 2015, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τις 30/11/2015.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις (100 δόσεις, «Νέα Αρχή» και «Πάγια») δεν θα λάβουν ειδοποίηση καταβολής τρέχουσας ασφαλιστικής εισφοράς α΄ εξαμήνου 2015. Η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς α΄ εξαμήνου 2015 θα γίνει ταυτόχρονα με την πληρωμή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2015 μέσω της Τράπεζας Πειραιώς.

agrotypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα