Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών: Δράσεις ευαισθητοποίησης

Με πολύπλευρες εκδηλώσεις και δράσεις  ευαισθητοποίησης της κοινωνίας   και συστράτευσής της στον αγώνα για την εξάλειψη του  φαινόμενου της έμφυλης βίας και  ειδικότερα των  στερεοτύπων εκείνων  που καθιστούν τη βίαιη συμπεριφορά αποδεκτή, πραγματοποιούν κόμματα  και οργανώσεις με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΓΓΙΦ

Ο ορισμός της ημέρας αυτή από τον ΟΗΕ, σημειώνει στην ανακοίνωση της η ΓΓΙΦ, κρίθηκε αναγκαία λόγω της έκτασης του φαινομένου. «Η Βία κατά των Γυναικών αποτελεί πρόβλημα που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες ανεξάρτητα από έθιμα ή παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μόρφωση, επίπεδο υγείας κλπ.». Το ζήτημα αυτό πλέον αναγνωρίζεται ως έγκλημα με άμεσες κι έμμεσες επιπτώσεις τόσο για τις γυναίκες θύματα, όσο και για τη κοινωνία στο σύνολό της.

Στο πλαίσιο των δράσεων  της ΓΓΙΦ περιλαμβάνεται:  Συνέντευξη από την  γ.γ. Φωτεινή Κούβελα,  διανομή ενημερωτικού εντύπου,  στο μετρό Συντάγματος  και  ανάρτηση της αφίσας της ΓΓΙΦ  στις οθόνες του Μετρό και του  ΗΣΑΠ από 23 - 28 /11. Επίσης φωταγώγηση του κτιρίου της  Βουλής  με πορτοκαλί χρώμα (χρώμα που έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε) και εμφάνιση των τηλεπαρουσιαστών με πορτοκαλί κορδελάκι στο πέτο  και σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εκδήλωση  ( 9 μ.μ.)  στο Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη.

ΚΕΘΙ

«Η βία κατά των γυναικών δεν αποδεικνύει την "αδυναμία" τους, αλλά την αδυναμία του "ισχυρού" να συμβιώσει ανθρώπινα, σε ένα κόσμο που επιζητά την ισότητα και  σέβεται τη διαφορετικότητα», σημειώνει  η πρόεδρος του  Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) Ειρήνη Αγαθοπούλου, προσθέτοντας ότι : Ο κόσμος της ισότητας και της ελευθερίας που ονειρευόμαστε δεν μπορεί να συνυπάρξει με έμφυλες διακρίσεις και πατριαρχικά σχήματα που θέλουν τα δικαιώματα των γυναικών να ασκούνται σε ένα μικρό και ιδιωτικό κύκλο.

Στο πλαίσιο αυτό και με την ευκαιρία της σημερινής παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών το ΚΕΘΙ διοργανώνει σχετική  πολυθεματική εκδήλωση,   στις 30 Νοεμβρίου, στο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).

Η  εκδήλωση περιλαμβάνει την ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με την οπτική του φύλου στην Αθήνα του Μεσοπολέμου από τη Συλλογή του Πέτρου Πουλίδη και το Αρχείο της ΕΡΤ, μουσικό οδοιπορικό ελληνικού και διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου με την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και τη Ραλλία Χρηστίδου και αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων από την ηθοποιό Μαρία Κανελλοπούλου.

ΕΝΠΕ

Επίσης η Περιφερειακή  Αυτοδιοίκηση  συμμετέχει στον κοινό αγώνα με εκδήλωση  για την «Κκαταπολέμηση της έμφυλης βίας», διοργανωμένη από την  Περιφέρεια Αττικής, την  Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και τον Τομέας Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε,  την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ  στο χώρο της ΕΝ.Π.Ε. (Μεσογείων 15, 4ος όροφος).

Ομιλήτριες θα είναι οι κ.κ. : Ειρήνη Αγαθοπούλου Πρόεδρος ΚΕΘΙ, Ευγενία Τσουμάνη πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Αλεξία Τσούνη Ομάδα «Το Μωβ», Νικολέτα Δανιά Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής.

ΕΔκΒ

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας διοργανώνει εκδήλωση  με θέμα

«Κακοποίηση Γυναικών. Η Πορεία από το Αδιέξοδο προς την Έξοδο?»,   την Τετάρτη  στις 6μ.μ. στο  Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», στον Κεραμικό.

Η εκδήλωση θα κλείσει με θεατρικό δρώμενο, εμπνευσμένο από το υλικό της έκθεσης, με τίτλο: «Μου είπαν να γράψω ένα γράμμα..»

Η Έκθεση (έως 26 Νοεμβρίου ) φιλοξενεί:     έργα ζωγραφικής της εικαστικού Χριστίνας Μακροπούλου και   έργα  γυναικών με εμπειρίες κακοποίησης.

 

ΠΣΓ

Ο Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών διοργάνωσε  χθες σχετική συζήτηση, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων  της  δημόσιας ζωής και βασική ομιλήτρια την τ. υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα