Λίστα Λαγκάρντ: Ο Μπάνος αδειάζει τον Καπελέρη, μπορούσε να κάνει έλεγχο

Την άποψή του ότι μπορούσε να κάνει έλεγχο ο Γιάννης Καπελέρης τουλάχιστον στα 10 ονόματα που του έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε αντίθεση με ο,τι ισχυρίζεται ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, εξέφρασε στο δικαστήριο ο πάρεδρος του ΝΣΚ και νομικός σύμβουλος του ΥΠ. Οικονομικων επί υπουργείας Παπακωνσταντίνου.

Η τοποθέτηση του ωστόσο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εισαγγελέως Ξένης Δημήτριου.

Εισαγγελέας: πως θα προχωρούσε το ΣΔΟΕ με το έτσι θέλω;

Μάρτυρας: Του είχε δώσει 10 ονόματα. Έκανε έλεγχο και διαπίστωσε ότι έχουν ενδιαφέρον. Μπορούσε να του πει ο υπουργός μην κανείς έλεγχο; Αν ήθελε μπορούσε.

Εισαγγελέας: αυτά ήταν μέσα στο cd.

Πρόεδρος: Δεν είναι έμμεση απαγόρευση στον κ. Καπελέρη αφού υπήρχε προβληματισμός από τον υπουργό ποιος θα κάνει τον έλεγχο; Η αντιμετώπιση ήταν ενιαία.

Εισαγγελέας: Δεν του δίνει σαφή εντολή για έλεγχο αλλά ούτε του λέει μην προχωράς. Θεωρείτε ότι υπάρχει έναυσμα ελέγχου με ένα χαρτί; να παραβιάζονται τα πάντα; Είναι αυτό κράτος δικαίου;

Η ύπαρξη της λίστας μου ανακοινώθηκε το 2011

Ούτε τη στήριξη του κόμματος του είχε ούτε των άλλων κομμάτων της Βουλής είχε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, κατέθεσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο πάρεδρος του ΝΣΚ και νομικός σύμβουλος του ΥΠ. Οικονομικών επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου, Αναστάσιος Μπάνος.

«Έκανε τα πάντα για να ενισχυθεί το νομοθετικό πλαίσιο, καθιέρωσε τους οικονομικούς εισαγγελείς, αυστηροποίησε την νομοθεσία και σε όλα αυτά ήταν μόνος και μέσα στο κόμμα του και στα άλλα κόμματα της Βουλής. Δεν περνούσαν αυτές οι διατάξεις. Απελπιστικά μόνος και τρομερά επίμονος».

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι κλήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 σε σύσκεψη με αντικείμενο καταθέσεις ελλήνων στο εξωτερικό με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Εκεί ο υπουργός ενημέρωσε ότι έχει στα χέρια του ψηφιακό υλικό με καταθέτες σε ελβετική τράπεζα και αντικείμενο της συσκέψεως ήταν τί θα γίνει με αυτούς τους καταθέτες. Είπε επίσης πως θα συναντούσε την ελβετίδα ομόλογό του για να συναφθεί σύμβαση ανάλογη εκείνης που διαπραγματευόταν εκείνη την εποχή Αγγλία και Γερμανία.

Στη σύσκεψη, είπε ο μάρτυρας, ότι εφόσον τα στοιχεία της λίστας δεν προέρχονταν νόμιμα από την τράπεζα, δεν μπορούσε να θεμελιώσουν τη βάση για είσπραξη φόρων και για το λόγο αυτό εισηγήθηκε πως έπρεπε να γίνει όπως ένα στοιχείο που φθάνει στο ΣΔΟΕ από ανώνυμη πηγή.

Ο κ. Μπάνος πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να συσταθούν για την αξιοποίηση της λίστας ειδικά κλιμάκια για τον έλεγχο των καταθετών και εκεί έληξε η σύσκεψη.

Πρόεδρος: Πήρατε κάποια απόφαση συγκεκριμένη για την εν λόγω λίστα;

Μπάνος: Ο καθένας για το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ενημερώθηκε, αλλά απόφαση συγκεκριμένη δεν ελήφθη.

Πρόεδρος: Άρα δεν αποφασίστηκε αν τις έρευνες θα τις κάνει το ΣΔΟΕ ή τα Ειδικά Κλιμάκια που είπατε εσείς, ή κάποιος άλλος. Ποιός θα αποφάσιζε τι θα γίνει τελικά;

Mπάνος: Με απόφαση του υπουργού, του κ. Πλασκοβίτη θα ελαμβάνετο η απόφαση, πάντως ήδη είχαν δοθεί και τα πρώτα στοιχεία στον Καπελέρη για έλεγχο.

Ο κ. Μπάνος υποστήριξε ότι τα στοιχεία της λίστας έπρεπε να ελεγχθούν όπως συνήθως ελέγχει το ΣΔΟΕ κάθε πληροφορία που δέχεται.

Πρόεδρος: Μετά τη σύσκεψη ακούσατε κάτι για τη λίστα;

Μπάνος: Τον ρώτησα αργότερα, περί τον Μάιο, και μου είπε ότι θα τα στείλει στο ΣΔΟΕ και έμεινα με την πεποίθηση ότι ο έλεγχος γινόταν, αυτός που θα μπορούσε να γίνει.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν ο έλεγχος αυτός έγινε έστω μέχρι σήμερα;

Μπάνος: Δεν το ξέρω αλλά αντιλαμβάνομαι πως μπορεί οι έλεγχοι να μην έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Αυτό οφείλεται σε πολλές αιτίες. Επί Παπακωνσταντίνου πάντως έγινε ρύθμιση, καταλυτική, για τη φοροδιαφυγή που μετέφερε το βάρος της απόδειξης στους καταθέτες και όχι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Πρόεδρος: Τί εντύπωση σας δημιούργησε για τις προτεραιότητές του;

Μπάνος: Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις με αυταπάρνηση για το εθνικό συμφέρον. Δεν είχε πολιτικό γραφείο και από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στο υπουργείο ήταν 18 ώρες την ημέρα και πάσχιζε να κρατήσει τη χώρα όρθια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα