Το καρναβάλι της Ξάνθης συμπληρώνει μισό αιώνα

Μισό αιώνα συμπληρώνει εφέτος το πιο φημισμένο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας, στην πόλη με τα «χίλια χρώματα», τη γραφική Ξάνθη.

Ο Δήμος Ξάνθης ετοιμάζει μια σειρά λαμπρών εορταστικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο των ετήσιων Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, που φέτος θα ξεκινήσουν νωρίτερα από άλλες χρονιές -θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 23 Φεβρουαρίου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν και εφέτος με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στις 22 Φεβρουαρίου το μεσημέρι.

Για ακόμη μία χρονιά, μετά την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής παρέλασης θα ακολουθήσει το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου», όπως αυτό έχει μετεξελιχθεί στη σημερινή εποχή.

Ο «Τζάρος» είναι ένα ομοίωμα του βασιλιά Καρνάβαλου, που καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά, δίπλα στον Κόσυνθο ποταμό, που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της Ξάνθης.

Οι φετινές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές περιλαμβάνουν πολλές καρναβαλικές και λαογραφικές δράσεις, καθώς και πληθώρα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με κυρίαρχο στοιχείο τη μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών, των καρναβαλικών πληρωμάτων και των μελών των πολιτιστικών συλλόγων.

Γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Stan, ο Γιώργος Σαμπάνης, ο Γιώργος Τσαλίκης, ο Γιάννης Βαρδής και ο Γιώργος Λιανός, συμμετέχουν εφέτος στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, ενώ ο τελευταίος θα είναι και ο παρουσιαστής της ΝΕΡΙΤ, η οποία θα παρουσιάσει την καρναβαλική παρέλαση.

Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται η καθιερωμένη νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο, πριν από την Κυριακή της Αποκριάς, καθώς και η μαθητική καρναβαλική παρέλαση, που ξεκίνησε πέρυσι και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν από τους θεσμούς του καρναβαλιού.

Οι συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης είναι ελεύθερες για όλους, ενώ το πρόγραμμα έχει ως εξής: (Κυριακή 15.02.15 / 13.00), Γιώργος Σαμπάνης (Πέμπτη 19.02.15 / 18.30), Γιώργος Τσαλίκης (Σάββατο 21.02.15 / 13.00) και Γιάννης Βαρδής με Γιώργο Λιανό (Παρασκευή 20.02.15 / 18.30).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα