Σημαντική επιδείνωση του καιρού. Θυελλώδεις άνεμοι θα πλήξουν την χώρα

Οι βροχές και οι λίγες καταιγίδες που εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, αναμένεται από αργά το απόγευμα να ενταθούν στα νότια τμήματα της χώρας. Έτσι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στο Μυρτώο Πέλαγος και στις Κυκλάδες. Από τα έντονα φαινόμενα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Αττική (κυρίως στα νοτιοανατολικά) και η Νότια Εύβοια. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν πρόσκαιρα στα ορεινά της Βόρειας Πελοποννήσου. Οι άνεμοι το βράδυ θα ενισχυθούν κατά τόπους στο Αιγαίο σε θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Την Πέμπτη 29/1 καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Αιγαίο, με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται τοπικά στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα, με πιθανότητα επέκτασης στον Έβρο. Παροδικές βροχές ή καταιγίδες μικρότερης έντασης και διάρκειας θα εκδηλωθούν επίσης σε ηπειρωτικές περιοχές από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα και από το βράδυ στη Δυτική Ελλάδα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Τέλος οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν, ενώ οι θερμοκρασίες δε θα μεταβληθούν σημαντικά.

Σύμφωνα όμως με τα διαθέσιμα προγνωστικά από την Παρασκευή 30/1 αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας τα οποία θα χαρακτηρίζονται από τοπικά πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά, ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες, τόσο στα πελάγη όσο και στα ηπειρωτικά.

Ένα τεράστιο βαρομετρικό χαμηλό θα σαρώσει ολόκληρη την Ευρώπη η οποία θα υποστεί για 10 με 12 μέρες μεγάλες καιρικές μεταβολές, με βροχές στα πεδινά, χιονοπτώσεις στις κεντρικές και βόρειες περιοχές κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία.

Στις νοτιότερες περιοχές και στη Μεσόγειο περιμένουμε κυρίως ισχυρούς δυτικούς - νοτιοδυτικούς ανέμους που θα φτάσουν τα 8 και τα 9 μποφόρ, αλλά στο Αιγαίο και το Ιόνιο τα 10 και τα 11 μποφόρ την Παρασκευή, το Σάββατο και λιγότερο την Κυριακή.

ΕΜΥ, meteo

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα