Ισπανία: Στους 11 οι νεκροί από την αεροπορική τραγωδία

Ένας ένατος γάλλος στρατιωτικός υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, την επομένη του δυστυχήματος ενός ελληνικού F-16, το οποίο συνετρίβη σε βάση στη νοτιοανατολική Ισπανία σκοτώνοντας επιτόπου οκτώ Γάλλους και δύο Έλληνες, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο τραυματίας αυτός είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Λα Παθ στη Μαδρίτη, διευκρίνισε ο Μανουέλ Βάσκες, εκπρόσωπος του υπουργείου. Άλλοι εννέα Γάλλοι, καθώς και ένδεκα Ιταλοί, τραυματίσθηκαν στο δυστύχημα.

Μεταξύ των Γάλλων, πέντε εξακολουθούν να βρίσκονται "σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση", τρεις στο νοσοκομείο της Λα Παθ και δύο στο νοσοκομείο του Αλμπαθέτε, κοντά στη βάση του Λος Γάνος, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα. Οι τέσσερις άλλοι βγήκαν από το νοσοκομείο.

Ένας ιταλός τραυματίας παραμένει επίσης σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο της Μαδρίτης. "Πέντε άλλοι πρόκειται να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο του Εγίν, στο Αλμπαθέτε μέσα στις επόμενες ώρες", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Οι πέντε άλλοι Ιταλοί έχουν ήδη βγει από το νοσοκομείο.

Εμπειρογνώμονες προσπαθούν σήμερα να προσδιορίσουν τα αίτια του δυστυχήματος του ελληνικού μαχητικού F-16, το οποίο συνετρίβη πάνω σε άλλα αεροπλάνα κατά την απογείωσή του στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στη στρατιωτική βάση Λος Γάνος.

Για τον γαλλικό στρατό, πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων μέσα σε μία ημέρα, έπειτα από μια ενέδρα στο πέρασμα του Ουζμπίν, το 2008 στο ανατολικό Αφγανιστάν, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δέκα στρατιωτικούς.

Ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν αναμένεται εντός της ημέρας στη βάση του Λος Γάνος. Η άφιξη της ιταλίδας ομολόγου του Ρομπέρτα Πινότι δεν είχε επιβεβαιωθεί σήμερα το πρωί.

Ο αρχηγός του επιτελείου της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο πτέραρχος Ντενί Μερσιέ, διευκρίνισε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV πως δύο πιλότοι, ένας πλοηγός και πέντε μηχανικοί βρήκαν το θάνατο κατά τη συντριβή.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε ήδη διευκρινίσει πως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των Ισπανών.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στη διάρκεια εκπαίδευσης σ' αυτή τη βάση όπου εκπαιδεύονται επίλεκτοι πιλότοι από δέκα εθνικότητες στο πλαίσιο του προγράμματος "Training Leadership Programme" (TLP) του ΝΑΤΟ, "ένα από τις πιο φημισμένα και απαιτητικά εκπαιδευτικά προγράμματα στον κόσμο", σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας στη Γαλλία.

Περίπου 750 πιλότοι και προσωπικό επιμελητειακής υποστήριξης βρίσκονταν στη βάση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχε αρχίσει στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με μια πηγή του υπουργείου Άμυνας.

Στη διάρκεια της εκπαίδευσης επρόκειτο να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις ώστε να είναι σε θέση να επιχειρούν με συντονισμένο τρόπο στα θέατρα επιχειρήσεων, ξεπερνώντας τεχνικές και πολιτισμικές διαφορές, καθώς και τις διαφορές στη γλώσσα.

Ακριβώς στις 15:16, το F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε και πολύ γρήγορα σημείωσε απώλεια ισχύος, έγειρε ελαφρά στα δεξιά και έπεσε σε πολλά άλλα καταδιωκτικά αεροπλάνα. Η συντριβή προκάλεσε σφοδρή πυρκαγιά, ενώ η στήλη του καπνού ήταν ορατή από μακριά. Επλήγησαν δύο ιταλικά AMX, δύο γαλλικά Alfa Jet και ένα γαλλικό Mirage 2000.

Ένας δικαστής της Βαλένθια διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Παράλληλα ανατέθηκε σε μια τεχνική επιτροπή, που διερευνά ατυχήματα στρατιωτικών αεροσκαφών, να διευκρινίσει τις τεχνικές πλευρές του δυστυχήματος, αν συνδέεται με ανθρώπινο σφάλμα, τεχνική βλάβη ή συνδυασμό των δύο.

Η επιτροπή αυτή που αποτελείται από εμπειρογνώμονες οι οποίοι έχουν ήδη σταλεί επιτόπου, πρόκειται να περισυλλέξει τα συντρίμμια των αεροσκαφών, να βρει τα μαύρα κουτιά, να εξετάσει τις συνομιλίες με τον πύργο ελέγχου -- μια μακρά και λεπτομερής έρευνα, όπως συμβαίνει σε κάθε αεροπορικό δυστύχημα, διευκρίνισε μια πηγή του υπουργείου Άμυνας.

Το F-16, το οποίο κατασκευάζεται από τον Lockheed Martin, είναι το πιο ευπώλητο μαχητικό αεροπλάνο στον κόσμο. Έχει παραχθεί σε πάνω από 4.500 αντίτυπα για 28 χώρες.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πολεμική Αεροπορία για το τραγικό δυστύχημα, που κόστισε τη ζωή δύο Ελλήνων πιλότων σε στρατιωτική βάση της Ισπανίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα Ελλάδας 16:16, διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο (2) Ιπταμένων.

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση.

Λόγω ύπαρξης τοξικών - σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ' αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κήρυξε ο Νίκος Δένδιας.

Αφορμή το τραγικό δυστύχημα με το ελληνικό F16 σε αεροπορική βάση την Ισπανία, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους μεταξύ άλλων οι δύο Έλληνες πιλότοι του μαχητικού.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, μεταβαίνει σήμερα στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα