Εκλογές 2015: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αυριανές κάλπες

Όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των αυριανών εθνικών εκλογών. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ. Το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων έως τις 31/10/2014 ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα. Μεταξύ αυτών, οι 99.007 είναι ετεροδημότες που θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε 290 εκλογικά τμήματα, 178 εκ των οποίων θα λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.

Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ θα γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες. Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης, μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων της διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων που θα εκδίδουν ταυτότητες, ενώ ανοιχτές θα είναι και οι υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να εκδίδουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης, που θα αποστέλλεται μέσω fax στην αρμόδια υπηρεσία. Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο. Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως γυναίκες που είναι γραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου, διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.

Στο μεταξύ, οι 99.007 ετεροδημότες, 79.413 εκ των οποίων κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 31/10/2014. Στον βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο της βασικής τους εκλογής. Εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο στις πρωτεύουσες των νομών. Εξαίρεση αποτελούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ετεροδημοτών. Θα υπάρχουν αμιγή και μεικτά τμήματα για τους ετεροδημότες. Προϋπόθεση για τη σύσταση τμήματος αποτέλεσε η εγγραφή τουλάχιστον 40 ετεροδημοτών, αριθμός εκλογέων που κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να διασφαλισθεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Στην Αττική εκλογικά τμήματα για τους ετεροδημότητες έχουν συσταθεί:

1) Νέα Σμύρνη. 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, Αγ. Ανδρεα, για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Δράμας-Καβάλας), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας-Θεσ/νίκης-Κιλκίς-Πιερίας-Πέλλας-Σερρών-Χαλκιδικής), Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών-Καστοριάς-Κοζάνης-Φλώρινας).

2) Καλλιθέα (6ο Λύκειο Καλλιθέας-Σωκράτους 218) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Εβρου-Ξάνθης-Ροδόπης ), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζακύνθου-Κερκύρας-Κεφαλληνίας-Λευκάδας).

3) Γκράβα (Σχολικό Συγκρότημα Ταϋγέτου 60) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ηπείρου (Αρτας-Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων-Πρέβεζας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (Καρδίτσας-Λάρισας-Μαγνησίας-Τρικάλων) και Περιφέρεια Κρήτης (Ηρακλείου-Λασιθίου-Ρεθύμνου-Χανίων).

4) Ηλιούπολη (5ο Γυμνάσιο-Πολυκλαδικά Βουλιαγμένης 521) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας-Εύβοιας-Ευρυτανίας-Φθιώτιδας-Φωκίδας), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας).

5) Αιγάλεω (7ο Δημοτικό Σχολείο-Πελοποννήσου 5, 5ο Λύκειο, Σουλίου & Πελοποννήσου) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας-Ηλείας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδας-Αρκαδίας-Κορινθίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας).

Οι εκλογείς μπορεί να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) και στην ένδειξη «Μάθε πού ψηφίζεις» ή στον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 σήμερα από τις 9 το πρωί έως τις 7 το βράδυ και αύριο Κυριακή από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.

Σύμφωνα με την imerisia σε ό,τι αφορά τους σταυρούς προτίμησης, στις εκλογικές Περιφέρειες με 1-3 έδρες οι εκλογείς βάζουν 1 σταυρό, στις εκλογικές Περιφέρειες με 4-7 έδρες οι εκλογείς βάζουν 2 σταυρούς, στις εκλογικές Περιφέρειες με 8- 12 έδρες οι εκλογείς βάζουν 3 σταυρούς και στις εκλογικές Περιφέρειες με 13 έδρες και άνω οι εκλογείς βάζουν 4 σταυρούς. Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον αριθμό των σταυρών στα εκλογικά κέντρα.

Εκλογές 2015: Οι συνδυασμοί αποτελεσμάτων που βγάζουν αυτοδυναμία

Με περίπου βέβαιη πλέον  την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, τα μεγάλα εκλογικά "στοιχήματα" είναι δύο: Αν θα υπάρξει αυτοδυναμία ή όχι και ποιό θα είναι το τρίτο κόμμα, το οποίο θα μπορεί να πάρει διευρευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - εφ' όσον δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες των δύο πρώτων. Πολιτικοί αναλυτές και κομματικά πιτελεία θεωρούν επίσης εξαιρετικά σημαντικό για τις μετεκλογικές εξελίξεις το αν θα μπουν τελικά στη Βουλή τα δύο κόμματα που εμφανίζονται δημοσκοπικά κοντά στο όριο του 3% (ΑΝ.ΕΛ και ΔΙΚΗΣΟ).  Είναι οι δύο "μπαλαντέρ" στους οποίους θα μπορεί να υπολογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μην πέσει αναγκαστικά στο... Ποτάμι, εάν δεν επιτύχει αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με το sofokleousin οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν απόλυτο ντέρμπι για την τρίτη θέση, με «Το Ποτάμι», την Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ να εναλλάσσονται στο βάθρο που θα δώσει την τελευταία διερευνητική εντολή.

Για τους ΑΝΕΛ δείχνουν ότι βρίσκονται "στο νήμα" και ότι θα χρειασθεί μέλλον να περιμένουν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης για να ξέρουν το βράδυ της Κυριακής αν θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή.

Το ίδιο ισχύει για το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου, το οποίο πάντως στις κυλιόμενες μυστικές δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να έχει ανοδική δυναμική τις τελευταίες μέρες.

Ολα τα "στοιχήματα" - αυτοδυναμία ή όχι, τρίτο κόμμα, είσοδος στη Βουλή 7ου και 8ου κόμματος - φαίνεται ότι θα κριθούν από τη στάση των ψηφοφόρων που δήλωναν μέχρι χθες "αναποφάσιστοι" στις δημοσκοπήσεις.

Οι περισσότερες εταιρίες δημοσκοπήσεων αποφεύγουν να κάνουν αναγωγή των αναποφάσιστων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου 10% του εκλογικού σώματος - ποσοστό ικανό να φέρει μεγαες ανατροπές σε σχέση με τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων.

Κόμματα εκτός Βουλής

Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το εκλογικό ποσοστό που θα λάβει αλλά κυρίως από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Στην πράξη, το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Οσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα πιάσουν το 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο χαμηλότερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να επιτύχει  αυτοδυναμία σε έδρες.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι 50 έδρες δίνονται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα και οι υπόλοιπες 250 θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%.

Ξεκινώντας από μηδενική βάση, από το θεωρητικό σενάριο τα εκτός Βουλής κόμματα να έχουν 0%, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει την αυτοδυναμία εάν λάβει τουλάχιστον 40,4%. Από εκεί και πέρα για κάθε μονάδα που προστίθεται στα εκτός Βουλής κόμματα το ποσοστό που δίνει αυτοδυναμία μειώνεται κατά 0,4%.

Ειδικότερα:

-  Εαν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν 5%, η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με 38,5%
- Με συνολικό ποσοστό 7% των εκτός Βουλής, το πρώτο κόμμα χρειάζεται 38%
- Εαν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντώσουν 8%, το πρώτο κόμμα θα πάρει 151 έδρες με ποσοστό 37,2%
- Από 8,5% έως 9,5% το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 37%
- Από 10% έως 10,5% η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με 36,5%
- Εάν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν από 11% η αυτοδυναμία πέφτει στο 36%
- Με 12% στα εκτός Βουλής κόμματα απαιτείται 35,6% για την αυτοδυναμία
- Με 13% διαμορφώνεται στο 35,2%
- Με 14% στο 34,8%
- Ενώ με ποσοστό 15% στα εκτός Βουλής το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 34,4%


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα