Noman Atlantic: Στους 236 οι Έλληνες διασωθέντες, 13 νεκροί, άγνωστο οι αγνοουμένοι

Τους 13 έφτασαν σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή οι νεκροί του «Norman Atlantic», μεταξύ των οποίων και δύο Αλβανοί ναυτικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης.

Αυτό ανακοινώθηκε στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονται αμείωτες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα αφού οι ιταλικές αρχές έχουν διαπιστώσει ήδη την παρουσία παράνομων μεταναστών μεταξύ των επιβατών και θεωρούν μη αξιόπιστη τη λίστα των επιβαινόντων.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι απόψε εντοπίστηκε και περισυνελέγη άλλο ένα πτώμα από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.

Οι ιταλικές αρχές κάνουν λόγο για παράνομους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο και δεν είναι καταγεγραμμένοι στις λίστες επιβατών


Με ενημέρωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στις 8 το βράδυ, οι επιβεβαιωμένες διασώσεις Ελλήνων φθάνουν τις 236. Ο αριθμός περιλαμβάνει και τους μαζί με τους επιβαίνοντες που βρίσκονται στο πλοίο «San Giorgio» και σε λίγο θα φθάσει στο λιμάνι του Μπρίντιζι.

Παράλληλα, σύγχυση επικρατεί στα ιταλικά ΜΜΕ καθώς υπάρχει κομφούζιο σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των επιβατών του «Norman Atlantic» καθώς και τον αριθμό διασωθέντων και αγνοουμένων.

Νέες εικόνες από την επιχείρηση προσέγγισης και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος στο φλεγόμενο πλοίο δόθηκε στη δημοσιότητα :



Εισαγγελέας του Μπάρι: Λείπουν από την καταμέτρηση 179 άνθρωποι

Όπως δήλωσε ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 179 επιβαίνοντες του πλοίου: «Πέραν των 478 επιβαινόντων έχουν ταυτοποιηθεί τρεις παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων ένας Αφγανός και ένας Σύρος.

Ένας από αυτούς έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο. Από αυτούς τους επιβάτες, λείπουν από την καταμέτρηση 179 άνθρωποι. Ωστόσο, ενδέχεται ένα μεγάλο μέρος τους να βρίσκεται ήδη εν πλω» και ξεκαθάρισε πως αφαιρώντας τον αριθμό των νεκρών οι διασωθέντες από τον πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας είναι μέχρι στιγμής 214 «με τους 96 να έχουν αποβιβαστεί στην Απουλία και 39 να κατευθύνονται στον Τάραντα.

Παραμένουν 179, για τους οποίους δε γνωρίζουμε την τύχη, εκ των οποίων πολλοί, ελπίζουμε όλοι, ότι θα βρίσκονται σε πλοία τα οποία έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια και κατευθύνονται προς την Ελλάδα».




Νέα βίντεο από τη φωτιά στο North Atlantic:









Με τη συμμετοχή 3 ελληνικών ελικοπτέρων πραγματοποιείται νέα επιχείρηση έρευνας

Aπό το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα επιχείρηση έρευνας αγνοουμένων με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς δύο ελικοπτέρων S-70 του Πολεμικού Ναυτικού και ενός AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποιείται αυτή την ώρα νέα επιχείρηση έρευνας στην περιοχή της Αδριατικής για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων του «Norman Atlantic».

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, στην περιοχή της Αδριατικής παραμένει η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ με το οργανικό ελικόπτερο της -που έχει σταλεί σε άλλο συμβάν με πλοίο στην περιοχή των Οθωνών-, στην Κέρκυρα βρίσκονται σε ετοιμότητα άλλα 2 ελικόπτερα NH-90 του Στρατού Ξηράς -πέραν των τριών που επιχειρούν- και στο Ιόνιο παραμένει το πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΞΙΟΣ.

Τα εν λόγω μέσα έχουν τεθεί στη διάθεση των αρμοδίων Αρχών για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Διασταύρωση στοιχείων των επιβατών

Η διασταύρωση στοιχείων των επιβατών που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic» συνεχίζεται από τις ιταλικές, αλλά και από τις ελληνικές, Αρχές, ενώ το σύνολο των Ελλήνων επιβατών που έχουν διασωθεί και βρίσκονται είτε σε πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση είτε σε ελληνικό έδαφος, ανέρχεται σε 201 ανθρώπους, τόνισε νωρίς το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός, στη μεσημεριανή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του Σώματος, παρόντος και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιαδη Βαρβιτιώτη.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, έξι Ελληνες περισυνελέγησαν με ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι, 41 με αεροσκάφος c-130, 38 με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «cruise europa», 21 με το πλοίο «aby Jeannette» και 95 με δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, το σύνολο των επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέρχεται σε 475 άτομα, εκ των οποίων 267 ήταν Ελληνες. Οι διασωθέντες συνολικά ανέρχονται σε 432.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης από την πλευρά του, αφού εξέφρασε τη λύπη και την οδύνη του για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους, διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση κάποιος άνθρωπος αυτή τη στιγμή να βρίσκεται αβοήθητος κάπου.

Γι αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός, συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.

«Διάθεση της πολιτείας και της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φώς στην υπόθεση για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία» πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, διευκρινίζοντας ότι από χθες η επιτροπή διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων έχει ξεκινήσει τη συλλογή στοιχείων, προκειμένου να υπάρξει τεχνικό πόρισμα ανεξαρτήτως τού τι θα βγάλουν οι ιταλικές Αρχές.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση του πλοίου έπειτα από σχετικό έγγραφο του υπουργείου.
«Κανένα ναυτικό ατύχημα δεν μπορεί να μένει χωρίς την τιμωρία των υπευθύνων και τη διερεύνηση των αιτιών» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει διαρκή ενημέρωση για την υπόθεση των ερευνών και την ταυτοποίηση των Ελλήνων.

Δήλωσε επίσης ότι χθες, σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, απεγκλωβίστηκαν και οι τελευταίοι επιβάτες και ότι στόχος πλέον είναι η ταυτοποίηση όλων των Ελλήνων επιβατών και η επιστροφή με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Ο διευθυντής του κλάδου επιχειρήσεων και ασφάλειας υποναύαρχος Νίκος Πατρινός είπε ότι το πρώτο σήμα που έλαβε ο θάλαμος επιχειρήσεων ήταν από επιβάτη του πλοίου «norman atlantic» στις 05:40. Άμεσα, πρόσθεσε, ενεργοποιήθηκε συναγερμός, δεσμεύτηκαν οκτώ πλοία και τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Επίσης τόνισε ότι υπήρξε κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και η όλη επιχείρηση άρχισε να διεξάγεται υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, με ανέμους που έφθαναν τα 9 και 10 μποφόρ. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι όταν το πλοίο είχε προχωρήσει σε ιταλικά ύδατα 6 με 7 ναυτικά μίλια, την επιχείρηση ανέλαβαν οι ιταλικές Αρχές με τη συνδρομή της ελληνικής πλευράς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα