Μειώνουν τα κονδύλια για επιδόματα ανεργίας

Μειώνουν τα κονδύλια για επιδόματα ανεργίας στους ανέργους ενώ, αυξάνουν τις επιδοτήσεις για επιχειρήσεις με χρήματα από εισφορές εργαζομένων απόρροια του μειωμένου προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το 2015, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων-Πρακτικάριων Υγειονομικών.

Όπως επισημαίνει οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας, προνοιακά επιδόματα καθώς και το κονδύλι για επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων ευέλικτης εργασίας θα είναι μειωμένες σημαντικά. Την ίδια στιγμή, οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις για τα λεγόμενα «προγράμματα απασχόλησης», φθάνουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός εμφανίζεται «πλεονασματικός» με έσοδα 2,942 δισ. ευρώ και έξοδα 2,681 δισ. ευρώ. Δηλαδή προβλέπει «περίσσευμα», αλλά σε βάρος των ανέργων, ενώ περικόπτονται και όλα τα προγράμματα προς τους εργαζόμενους. Ενώ οι εισφορές των εργαζομένων για ΟΕΚ και ΟΕΕ, που εντάχθηκαν από τα μέσα του 2012 στον ΟΑΕΔ, ανέρχονται στα 343 εκατ. ευρώ, οι παροχές προς τους δικαιούχους είναι μόλις 73 εκατ. ευρώ!

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες υγείας και πρόνοιας και το ΕΚΑΒ για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά και να απορροφηθούν οι άνεργοι απόφοιτοι των υγειονομικών σχολών. Ζητούν επίσης να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα voucher και να ασφαλίζονται κανονικά, ενώ να δίνεται επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους όσο διάστημα δεν έχουν εργασία και να μην γίνεται πλειστηριασμός των σπιτιών τους. Τέλος, ζητούν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων και των οικογενειών τους και δωρεάν μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα