Ασφαλιστικό βιογραφικό: Mε ένα κλικ ολόκληρος ο ασφαλιστικός βίος

Με ένα κλικ στον υπολογιστή θα μπορούν οι ασφαλισμένοι από όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία της Χώρας να συλλέγουν πληροφορίες για 147 δισεκατομμύρια ασφαλιστικές ώρες, 20 χρόνια εργασίας και ασφάλισης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το «ασφαλιστικό βιογραφικό» θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας να μπορούν να παρακολουθούν την ασφαλιστική τους τους διαδρομή μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Εως το τέλος του χρόνου θα «ανέβουν» στο σύστημα τα τελευταία 20 ασφαλιστικά χρόνια, ενώ έως το τέλος του 2015 εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των ωρών ασφάλισης όλων των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν ακόμη και από το σπίτι τους να παρακολουθούν την καταγραφή των ενσήμων τους, να βγάζουν σύνταξη με ένα κλικ, και να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε παροχές από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο «ψηφιακός λογαριασμός ασφάλισης» θα είναι μοναδικός για τον καθένα ασφαλιζόμενο, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία εθνικού μητρώου εργοδοτών, προκειμένου να χορηγείται ηλεκτρονικά, η ασφαλιστική ενημερότητα.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, κυρίως στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς σήμερα η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης μπορεί να καθυστερήσει από 2 έως και 4 χρόνια.

Αυτό σημαίνει πως  από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, θα μπορεί να γίνει έκδοση συντάξεων σε μία μέρα, με ένα κλικ.

Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα μπει οριστικό τέλος σε περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων από τα ταμεία με πλαστές βεβαιώσεις  και εικονικούς χρόνους ασφάλισης, ενώ θα απελευθερωθεί χρόνος ώστε οι εργαζόμενοι στα Ταμεία να είναι πιο αποτελεσματικοί σε άλλες υπηρεσίες.

sknews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα