Γλίτωσε τα ισόβια η συζυγοκτόνος της Καρύστου

Σε ποινή κάθειρξης 20 ετών για ανθρωποκτονία (και άλλα δύο έτη για οπλοφορία - οπλοχρησία) καταδικάστηκε η 35χρονη Χρυσούλα Σάρρα για την άγρια δολοφονία του συζύγου της στο Κόμητο Καρύστου Ευβοίας. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θήβας «έσπασε» τα ισόβια και έκανε την ανατροπή επιβάλλοντάς της συνολικά 22 χρόνια. Ο 45χρονος οικογενειάρχης Κώστας Σάρρας είχε βρεθεί νεκρός στο κρεβάτι του τον Μάρτιο του 2013 με μία σφαίρα καρφωμένη στο κεφάλι του. Δίπλα του ήταν το πιστόλι με το οποίο φερόταν ότι είχε αυτοκτονήσει με δύο φυσίγγια στη γεμιστήρα και ένας κάλυκας από τη σφαίρα που τον σκότωσε. Ψύχραιμη και κοιτώντας στα μάτια τους δικαστές, η 35χρονη συζυγοκτόνος επανέλαβε κατά τη διάρκεια της απολογίας της πως είναι αθώα και πως το μόνο που θέλει είναι να γυρίσει στα παιδιά της.

«Η οικογένειά μου καταστράφηκε, το σπίτι μου διαλύθηκε και δεν έχω καταλάβει πώς. Τον αγαπούσα τον άντρα μου και τον αγαπάω ακόμα. Παντρευτήκαμε από έρωτα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Ημασταν αγαπημένοι» υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου με φωνή σταθερή και χωρίς να λυγίσει ούτε στιγμή. Και συνέχισε με τον ίδιο τόνο: «Το μόνο που θέλω είναι να γυρίσω στις κόρες μου, γιατί με έχουν ανάγκη και τις έχω κι εγώ. Δεν μπορώ να τις βλέπω μέσα από ένα γυαλί της φυλακής». Μιλώντας στην «Espresso» η δικηγόρος της καταδικασθείσας Θεονύμφη Ροδανάκη, είπε ότι η πελάτισσά της έχει εκτίσει ήδη έναν χρόνο στη φυλακή, ο οποίος θα αφαιρεθεί από τη συνολική ποινή: «Η υπεράσπιση κατάφερε να σπάσει τα ισόβια και στο Εφετείο θα μας δοθεί η δυνατότητα να μειώσουμε την ποινή κάτω από το μισό ή να πετύχουμε ακόμη και αθώωση.

»Από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας πραγματοποιήθηκαν οκτώ συνεδριάσεις, που σημαίνει ότι οι δικαστές προβληματίστηκαν για να βγάλουν την απόφαση. Σπουδαίο ρόλο έπαιξε η βαλλιστική έκθεση, αλλά ακόμη σημαντικότερο η ιατροδικαστής που είχε διοριστεί από το κράτος για να κάνει τη νεκροψία - νεκροτομή. Η επίκουρη καθηγήτρια Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταυρούλα Παπαδόδημα, όταν τις έδειξαν τις φωτογραφίες του νεκρού στον χώρο όπου βρέθηκε, είπε ότι πραγματικά η υπεράσπιση έχει κατά το ήμισυ δίκιο, αφού κατά 50% θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έγκλημα και κατά 50% αυτοκτονία. Θα μπορούσε το δικαστήριο να εκμεταλλευτεί το στοιχείο της αμφιβολίας προκειμένου να μη φυλακιστεί ένας άνθρωπος, η ενοχή του οποίου δεν είναι αποδεδειγμένη. Αξιοσημείωτη είναι η πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε ποινή 17-18 ετών ή αθώωση, τονίζοντας ότι όσα ανέφερε η ιατροδικαστής έφεραν τελικά την ανατροπή».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Γιώργος Λαφαζάνος επισήμανε πως «αποκαλύφθηκε όλη η αλήθεια και κατέρρευσε το σκηνοθέτημα της αυτοκτονίας που η ίδια η κατηγορουμένη είχε επινοήσει προκειμένου να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες».

Περίεργη συμπεριφορά

Οπως δήλωσε ο κ. Λαφαζάνος, «αναγνωρίστηκε από τους ενόρκους το ελαφρυντικό του έντιμου πρότερου βίου και δύο έτη κατά συγχώνευση για τα πλημμελήματα οπλοχρησίας και οπλοφορίας. Η ιατροδικαστής ήταν απόλυτη, ενώ υπήρχαν όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία έπεισαν τους έξι από τους επτά δικαστές ότι η κατηγορούμενη τέλεσε την πράξη. Οπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε πυρίτιδα στα χέρια του θύματος, ότι δεν είχε αυτοκτονικές τάσεις και πως η συμπεριφορά της συζύγου ήταν περίεργη».

Τα στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψή της

ΗΤΑΝ 11.00 το βράδυ της 14ης Μαρτίου του 2013, όταν η Χρυσούλα Σάρρα τηλεφώνησε ταραγμένη στο Αστυνομικό Τμήμα Καρύστου, λέγοντας ότι ο άνδρας της αυτοκτόνησε με όπλο στην κρεβατοκάμαρα.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σπίτι και βρήκαν τον άνδρα νεκρό στο κρεβάτι του. Επί εννέα μήνες η υπόθεση «έδειχνε» αυτοχειρία, όμως οι έρευνες ανέτρεψαν το σκηνικό, όπως το γεγονός ότι το θύμα ήταν δεξιόχειρας, αλλά το πυροβόλο όπλο βρέθηκε στην κοιλιά κάτω από το αριστερό χέρι του, δίχως να ανιχνευτούν ίχνη πυρίτιδας στα δάχτυλά του. Η σύζυγος στην κατάθεσή της είχε πέσει σε αντιφάσεις, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η προανάκριση και τελικά να συλληφθεί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, τον Δεκέμβριο του 2013.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα