Μπαράζ συλλήψεων μπράβων που εκβίαζαν επιχειρηματίες

Σε 13 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία στην Αττική, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης εκβιαστών οι οποίοι «πουλούσαν» προστασία σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων.

Για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, ως αρχηγικά και βασικά μέλη, κατηγορούνται συνολικά 4 Έλληνες και 9ξ ξένοι υπήκοοι, ηλικίας από 26 έως 42 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία σε κακουργηματικό βαθμό, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιάσεις, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και νομοθεσίας περί ναρκωτικών, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»).

Οι συλλήψεις

Κατά τη διάρκεια συντονισμένων και παράλληλων αστυνομικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθησαν προχθές το πρωί, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, επτά μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για πέντε Αλβανούς και δύο Έλληνες, μεταξύ των οποίων και τα δύο αρχηγικά της μέλη – αλβανικής καταγωγής, 36 και 42 ετών.

Ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης, 40χρονος Έλληνας βρίσκεται ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης, εκτίοντας ποινή κάθειρξης 17 ετών. Κατά το παρελθόν ο 40χρονος, έχει κατηγορηθεί για «συμβόλαια θανάτου», «προστασίες» και άλλα σοβαρά αδικήματα, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είναι σεσημασμένα για παρόμοια εγκληματική δράση (εκβιάσεις, απειλές, σωματικές βλάβες), καθώς και για ναρκωτικά, όπλα, κλοπές και ληστείες.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, συνελήφθησαν και δύο Αλβανοί υπήκοοι, ο ένας για παραβίαση της νομοθεσίας περί όπλων και ο άλλος για ναρκωτικά, ενώ ως περιφερειακά μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται άλλοι δύο Έλληνες 42 και 47 ετών.

Το modus operandi

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της έρευνας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ από την συνδυαστική ανάλυσή τους, εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modus - operandi).

Ειδικότερα, προέκυψε ότι οι δράστες προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων και απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή, σε δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση, διάφορων χρηματικών ποσών, με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας».

Παράλληλα, τους εξανάγκαζαν με απειλές ότι θα προβούν σε έκνομες και βίαιες ενέργειες σε βάρος των ιδίων και μελών των οικογενειών τους.

Εξακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν ενεργά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Ίλιον, την Πετρούπολη, το Γκάζι, το Θησείο, το Μικρολίμανο και άλλα σημεία του Πειραιά.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί είκοσι τέσσερις περιπτώσεις εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων, από τους οποίους εισέπρατταν μηνιαίως χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 200 έως 700 ευρώ στην κάθε περίπτωση.

Επιπλέον, εξιχνιάστηκε και υπόθεση εκβίασης και διάπραξης σωματικών βλαβών, στην οποία εμπλέκονται μέλη της οργάνωσης, σε βάρος ιδιώτη, για δήθεν οικονομικές οφειλές του προς τρίτο πρόσωπο και με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να του αποσπάσουν το ποσό των 12.250 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης και των οργανωμένων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, χώρους, οχήματα κ.α., βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν :

• 4.005 ευρώ, 131.000 LEKE Αλβανίας, 25 δολάρια Η.Π.Α. και 10 RAND,
• (4) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
• (2) πιστόλια (διαμετρήματος 0,45 mm και 9 mm) και (5) γεμιστήρες,
• (543) φυσίγγια πιστολιών διαφόρων διαμετρημάτων και θήκη πυροβόλου όπλου,
• αλεξίσφαιρο γιλέκο,
• στιλέτο-μαχαίρι
• (23) νάιλον συσκευασίες με ποσότητα κάνναβης βάρους (287) γραμμ.
• (2) μεγάλες κροτίδες,
• (26) κινητά τηλέφωνα και (59) κάρτες SIM,
• (3) φορητοί Η/Υ,
• (2) δελτία ταυτότητας,
• μία άδεια ικανότητας οδήγησης και μία άδεια κυκλοφορίας οχήματος,
• κουκούλα τύπου full face,
• πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, με τηλέφωνα και ονόματα προσώπων,
• διάφορα έγγραφα και κάρτες (πιστωτικές, μεταφοράς χρημάτων, αποδείξεις εισπράξεως Τράπεζας κ.λπ.)

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση σε κύρια ανάκριση.

Η αστυνομική έρευνα, την οποία διεξάγει το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνεχίζεται για να διερευνηθεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα