Ασφαλείς οι μετανάστες στην Ιεράπετρα, θλιβερές εικόνες στο πλοίο

Στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας βρίσκονται από χθες οι περισσότεροι από τους 550 μετανάστες που επέβαιναν στο ακυβέρνητο πλοίο «Μπαρίς», το οποίο εντοπίστηκε πριν από τρεις ημέρες να πλέει ακυβέρνητο νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ήταν η μεγαλύτερη έρευνα επιχείρησης και διάσωσης που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στη Μεσόγειο.

Οι εικόνες, τις οποίες αντίκρισαν οι διασώστες, ανεβαίνοντας στο πλοίο, ήταν πραγματικά σοκαριστικές και θλιβερές.

Πρόσωπα σκυθρωπά και άνθρωποι στοιβαγμένοι σαν τα ποντίκια στα αμπάρια του πλοίου, ο ένας πάνω στον άλλον και μεταξύ αυτών 150 γυναίκες και 80 παιδιά. Οι περισσότεροι ήταν πρόσφυγες από την Συρία και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες είχαν καταβάλει στους διακινητές 5.500 ευρώ έκαστος, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο με προορισμό τη δική τους... «Γη της Επαγγελίας».

Το δρομολόγιο του πλοίου, με προορισμό την Ιταλία, είχε ξεκινήσει από την Τουρκία.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε στο λιμάνι της Ιεράπετρας η ασφαλής αποβίβαση των μεταναστών από το φορτηγό πλοίο.

Η ακριβής καταμέτρησή τους αναμένεται να γίνει σήμερα, όμως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επέβαινε πάνω στο πλοίο είναι 595 άτομα.

Από αυτά η Λιμενική Αρχή Ιεράπετρας που διενεργεί την προανάκριση, έχει συλλάβει 21, εκ των οποίων τα 7 αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου, 2 μετανάστες φέρονται ως διακινητές και 12 μετανάστες που προκάλεσαν ταραχές εντός του πλοίου.

Το σκάφος του λιμενικού μετέφερε καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και κατά ομάδες τους μετανάστες από το πλοίο στο λιμάνι της Ιεράπετρας με προτεραιότητα σε τραυματίες και γυναικόπαιδα.

Πλήρες στελεχωμένο ιατρείο

Οι μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιεράπετρας, δέχονται την φροντίδα ιατρών, ενώ εκεί έχει αναπτυχθεί ένα πλήρες ιατρείο, στελεχωμένο και από παιδιάτρους.



«Αυτή τη στιγμή το κλειστό Γυμναστήριο μπορεί να φιλοξενήσει αυτούς τους μετανάστες. Υπάρχει νερό, θέρμανση και όλα όσα χρειάζονται οι άνθρωποι ενώ θα υπάρχει φρούρηση του χώρου από τις αστυνομικές δυνάμεις», επεσήμανε ο δήμαρχος της Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης.



Δεν εντοπίστηκε κρούσμα Έμπολα

Οι μετανάστες, πριν μεταφερθούν στην Ιεράπετρα, είχαν εξετασθεί από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ύποπτο κρούσμα για Έμπολα.



Ακολούθως επιβιβάστηκαν στο πλοίο τρεις ομάδες των πέντε ιατρών -από αυτούς οι 5 είναι αραβόφωνοι- με την καθοδήγηση των οποίων πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση.

Για τις ανάγκες της, αναπτύχθηκε Σταθμός Πρώτων Βοηθειών στο λιμάνι της Ιεράπετρας, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία του Λασιθίου (Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Σητεία, Νεάπολη) με 110 διαθέσιμες κλίνες και το απαραίτητο προσωπικό.

Το ΕΚΑΒ ανέπτυξε 4 ασθενοφόρα και πραγματοποίησε 18 διακομιδές, από τις οποίες η μία αφορούσε γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης συνεχάρη την υγειονομική ομάδα του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ «για τον άψογο συντονισμό και εκτέλεση μιας σύνθετης υγειονομικής επιχειρήσεως που διασφάλισε μαζί με την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών προς τους μετανάστες και την προστασία της Δημόσιας Υγείας».



Διάσωση εγκύου από το πλοίο


Συγκλονίζει το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας με την αεροδιακομιδή μιας εγκύου γυναίκας από το πλοίο «Baris».

Άντρες ετοιμάζουν την έγκυο, ιρανικής καταγωγής και αμέσως μετά δύο διασώστες, φορώντας για προληπτικούς λόγους μάσκες, κατεβαίνουν από το ελικόπτερο Super Puma και την τοποθετούν πάνω σε ένα φορείο.

Αφού την δένουν με προσοχή, την ανεβάζουν στο ελικόπτερο και στη συνέχεια μπαίνουν στο ελικόπτερο.

Το Super Puma απογειώθηκε από τη Ρόδο και μετέφερε με ασφάλεια στην 126 Σμηναρχία Μάχης, στο Ηράκλειο την γυναίκα.



Σήμερα οι εμβολιασμοί παιδιών για πολιομυελίτιδα

«Ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών είναι από τη Συρία και εκεί υπάρχει πολιομυελίτιδα. Γι’ αυτόν τον λόγο η πρώτη κίνηση είναι τα παιδιά να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα».

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Παναγιώτης Ευσταθίου, ο οποίος παράλληλα επεσήμανε:

«Οι Σύριοι, σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες του ΠΟΥ και του ΟΗΕ θα αφεθούν ελεύθεροι. Οι μετανάστες όμως που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα θα μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής κράτησης και φύλαξης που έχουμε».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα