Κρήτη: Ένταση στο δουλεμπορικό Μπάρις

Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στο δουλεμπορικό "Μπάρις" όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η αποβίβαση των προσφύγων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ομάδα Ιρακινών που βρίσκονται στο πλοίο αρνήθηκε να επιβαστεί στο σκάφος του λιμενικού και να αποβιβαστεί στην Ιεράπετρα, ζητώντας να συνεχιστεί το ταξίδι προς την Ιταλία! Στο πλοίο επικρατεί ένταση καθώς οι πρόσφυγες προσπαθούν να πείσουν και τους υπόλοιπους να μην αποβιβαστούν από το πλοίο, ενώ μέλη των Σαμαρειτών και του Ερυθρού Σταυρού, μαζί με διερμηνείς, προσπαθούν να τους μεταπείσουν, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να βρεθεί μια λύση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθησαν συνολικά 12 άτομα συνδικαλιστές Ιρακινής καταγωγής.

Στην περιοχή έχουν μεταβεί ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γρηγόρης Ροκαδάκης καθώς και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, Αντώνης Γρηγοράκης.

"Ebola free"

Νωρίτερα δόθηκε σήμα "ebola free" από τους γιατρούς που επιβιβάστηκαν στο πλοίο και εξέτασαν εξονυχιστικά τους ανθρώπους που εντοπίστηκαν στιβαγμένοι στα αμπάρια συμπεραίνοντας ότι κανένας δεν φέρει συμπτώματα του επικίνδυνου ιού.

Το σκάφος του λιμενικού μετέφερε κατά ομάδες τους μετανάστες από το πλοίο στο λιμάνι της Ιεράπετρας ενώ προτεραιότητα δόθηκε σε τραυματίες και γυναικόπαιδα.

Οι γιατροί του λιμενικού επιβιβάστηκαν στο πλοίο με τους εκατοντάδες μετανάστες, με ειδικό πλοιάριο που τους μετέφερε εκεί. Τους συνόδευσαν κομάντος του λιμενικού, οι οποίοι νωρίτερα προχώρησαν σε συλλήψεις! Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν γίνει 12 συλλήψεις ατόμων, που θεωρούνται μέλη του πληρώματος του δουλεμπορικού.

Οι εικόνες με τις οποίες γιατροί και λιμενικοί ήρθαν αντιμέτωποι ήταν πραγματικά θλιβερές...

Ανάμεσα στους ανθρώπους που βρέθηκαν στα αμπάρια του πλοίου - οι οποίοι στο συνολό τους είναι Σύροι -  είναι 100 παιδιά κάτω των 14 ετών, 150 γυναίκες - ανάμεσα τους και έγκυες - και τουλάχιστον 15 τραυματίες. Μάλιστα εντοπίστηκαν και δυο άτομα που φέρουν τραύματα από μαχαίρι! Καθένας από αυτούς κατέβαλε στους διακινητές 5.500 ευρώ προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο με προορισμό ... τη Γη της Επαγγελίας. Το πλοίο απέλευσε από λιμάνι της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, ενώ οι περισσότεροι εκ των μεταναστών ήθελαν να καταλήξουν στη Γερμανία.

Περίπου 15 γιατροί συμμετείχαν στην εξέταση ενώ συμμετέχουν και Αραβόφωνοι συναδελφοί τους. Από το σύνολο των ατόμων που εξετάστηκε δεν βρέθηκε κανένας εμπύρετος ενώ μόνον ένα μωράκι εντοπίστηκε με πυρετό 38,5 που αποδίδεται μάλλον σε κρυολόγημα.

Αεροδιακομιδή για έγκυο γυναίκα

Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 11:38, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από τη Ρόδο, με σκοπό την αεροδιακομιδή εγκύου, Ιρανικής καταγωγής, από το πλοίο "BARIS", σημαίας Κιριμπάτι, που έπλεε ρυμουλκούμενο από τη φρεγάτα "ΥΔΡΑ", 40 ναυτικά μίλια νότιο-ανατολικά της Ιεράπετρας.

Το ελικόπτερο τη μετέφερε με ασφάλεια στην 126 Σμηναρχία Μάχης, στο Ηράκλειο, όπου προσγειώθηκε στις 14:17

Το σχέδιο

Μετά τη μεταφορά τους στην ξηρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα παιδιά , σε πρώτη φάση, θα εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα.

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν- όσοι χωρέσουν- στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας και από εκεί και πέρα θα ληφθεί μέριμνα για τους υπόλοιπους.

Να σημειωθεί ότι το πλοίο δεν βρίσκεται στο λιμάνι της περιοχής, αλλά έξω από αυτό.

Για τους 700 μετανάστες έχουν τεθεί σε "συναγερμό" όλα τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές υπηρεσίες του νομού Λασιθίου (Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου, Σητείας και Νεάπολης) ενώ ήδη έχουν ετοιμαστεί περίπου 110 κλίνες.

Το "παρών" δίνουν ο διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ και ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ,. Κ. Ευσταθίου καθώς επίσης και η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Κρήτη: Και μαχαιρωμένοι μετανάστες στο φορτηγό πλοίο

πηγή:cretalive.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα