Στην Ιεράπετρα το πλοίο με τους 700 μετανάστες

Στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας είναι το μέρος όπου θα φιλοξενηθούν αρχικά οι 700 μετανάστες που από τα ξημερώματα της Τρίτης βρίσκονταν στο φορτηγό πλοίο με σημαία Κιριμπάτι που έπλεε για ώρες ακυβέρνητο.

Μετά από συνεχείς συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποφασίστηκε πού θα μεταφερθεί αρχικά ο μεγάλος αυτός αριθμός μεταναστών αλλά και ποιες θα είναι οι ενέργειες που θα γίνουν, σύμφωνα με το Cretapost.

Το χρονικό

Τα ξημερώματα της Τρίτης πλοίο με σημαία Κιριμπάτι εξέπεμψε σήμα sos καθώς υπέστη μηχανική βλάβη την ώρα που βρισκόταν 30 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρχές του νησιού με το λιμενικό να σπεύδει στο σημείο και να ακολουθεί το πολεμικό ναυτικό.

Στο πλοίο, που έχει μήκος 77 μέτρων, επέβαιναν 700 μετανάστες, οι 200 εκ των οποίων να είναι γυναίκες και παιδιά.

Στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι έντασης έως και 8 μποφόρ.



Η ρυμούλκηση


Το μεσημέρι ήδη βρίσκονταν στο σημείο, εκτός από δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού σώματος, παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ιδιωτικά σκάφη αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός.

Ο κυβερνήτης της φρεγάτας "Ύδρα" του πολεμικού ναυτικού αποφάσισε την ρυμούλκηση του πλοίου στην πιο κοντινή ακτή και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονται και ένοπλοι πέραν των παράτυπων μεταναστών, γεγονός που δυσχαιραίνει ακόμα περισσότερο την επιχείρηση διάσωσης.


Μία έγκυος μεταξύ των μεταναστών - Μεταφέρθηκε με Super Puma

Ένα ελικόπτερο Super Puma, που απογειώθηκε από τη Ρόδο, πέταξε νότιο-ανατολικά της Ιεράπετρας για να παραλάβει επειγόντως από το πλοίο με τους 700 μετανάστες μια έγκυο γυναίκα ιρανικής καταγωγής.

Το ελικόπτερο τη μετέφερε με ασφάλεια στην 126 Σμηναρχία Μάχης, στο Ηράκλειο, όπου προσγειώθηκε στις 14:17 το μεσημέρι.

Συσκέψεις φορέων

Την ίδια ώρα στην Ιεράπετρα υπήρχε σε εξέλιξη σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς για το τι ακριβώς θα γίνει μόλις οι μετανάστες πατήσουν το πόδι τους στη στεριά.

Σε επιφυλακή τέθηκαν γιατροί και νοσοκομεία καθώς θα έπρεπε να δοθούν οι πρώτες βοήθειες σε όσους μετανάστες την χρειάζονται αλλά και να εξεταστούν για τυχόν μολυσματικές ασθένειες, όπως ο ιός Έμπολα.

Εξαιτίας της σπουδαιότητας τους θέματος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, Σεραφείμ Τσόκας έφτασε στην Κρήτη προκειμένου να συντονίσει την προσπάθεια της διάσωσης των μεταναστών αλλά και της μετέπειτα φιλοξενίας τους .

Σε μία σύσκεψη που κράτησε περίπου δύο ώρες αποφασίστηκε ότι οι μετανάστες, που θα φτάσουν το μεσημέρι της Τετάρτης στο λιμάνι της Ιεράπετρας, θα μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής όπου θα εξεταστούν από τους γιατρούς, θα τους παραχθούν οι πρώτες βοήθειες ενώ θα τους προσφερθεί για αρχή ένα ζεστό ρόφημα και κολατσιό.



Εύσημα Βαρβιτσιώτη στο Λιμενικό

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από το βήμα της Βουλής έδωσε τα εύσημα στους άνδρες του Λιμενικού που συμμετέχουν τη διάσωση των μεταναστών.

"Γι’ αυτά  τα παιδιά αξίζει ένα 'ΜΠΡΑΒΟ'.  Αξίζει η προσοχή μας. Αξίζει να τους δίνουμε εύσημα όταν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Αξίζει να τους δίνουμε προνομιακές ρυθμίσεις, ώστε να κινητροδοτούμε ολοένα και περισσότερους να υπηρετούν στη  παραμεθόριο", σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

 

πηγη news247.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα