Μαγνησία: Οι παραγωγοί επιστρέφουν σε φθηνές καλλιέργειες

Με γνώμονα τη μειωμένη ρευστότητα και όχι το ευνοϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τα αγροτικά προϊόντα γενικότερα στην Ελλάδα καλούνται φέτος οι παραγωγοί της Μαγνησίας να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους για τις χειμερινές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν είναι λίγοι οι αγρότες που καθυστερούν να πάρουν κάποια απόφαση για το τι θα σπείρουν, καθώς πλέον οι σκέψεις και ο προγραμματισμός επικεντρώνονται στην καλλιέργεια εκείνη που μπορεί να υποστηριχθεί με τις μικρότερες δυνατές ανάγκες σε κόστος.

Με δεδομένη την άσχημη κατάσταση στον κλάδο, παραγωγοί της Μαγνησίας θα στραφούν φέτος στη σπορά σιταριού λόγω του χαμηλού κόστους καλλιέργειας συγκριτικά με άλλες σπορές αλλά και εξαιτίας της ικανοποιητικής τιμής της περσινής χρονιάς που έφτανε τα 34 λεπτά το κιλό.

Ήδη ξεκίνησαν να σπέρνονται με σιτάρι τα πρώτα χωράφια στην ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου και οι παραγωγοί ελπίζουν οι τιμές του διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Το κόστος των ποτιστικών καλλιεργειών, ήταν τη φετινή χρονιά αποτρεπτικό για πολλούς παραγωγούς της Μαγνησίας ενώ και η καλλιέργεια βαμβακιού δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν ούτε από θέμα ποσότητας ούτε από θέμα τιμής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα